Cum treci peste divorţ de sărbători. Sfaturile psihologului pentru cei care au copii

Divorţul rămâne o realitate a zilelor noastre. Dincolo de toate aceste aspecte şi de poveştile lăsate în urmă, cel mai mult au de suferit copiii, care se obişnuiesc cu greu cu lipsa unui dintre părinţi. În 2016, 30.497 de cupluri căsătorite au ales să divorţeze, cei mai mulţi dintre ei după 10 şi peste 20 de ani de căsnicie, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Mai mult decât atât, două treimi dintre divorţuri au fost cu acordul părţilor, restul fiind din cauza infidelităţii, alcoolismului sau a violenţei fizice.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum treci peste divorţ de sărbători. Sfaturile psihologului pentru cei care au copii

Divorţul rămâne o realitate a zilelor noastre. Dincolo de toate aceste aspecte şi de poveştile lăsate în urmă, cel mai mult au de suferit copiii, care se obişnuiesc cu greu cu lipsa unui dintre părinţi.

În 2016, 30.497 de cupluri căsătorite au ales să divorţeze, cei mai mulţi dintre ei după 10 şi peste 20 de ani de căsnicie, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Mai mult decât atât, două treimi dintre divorţuri au fost cu acordul părţilor, restul fiind din cauza infidelităţii, alcoolismului sau a violenţei fizice. 

În opinia psihologului Lenke Iuhoş, starea de frustrare a copiilor care au părinţi divorţaţi se accentuează în perioada Crăciunului, deoarece copilul duce în acele momente lipsa unei familii. ”Copilul a fost învăţat de mic că sărbătorile, în special Crăciunul, înseamnă familie, iubire, linişte, muzică, dans şi veselie. Toată frustrarea strânsă în decursul unui an, când nu înţelege de ce mami şi tati nu mai sunt împreună sau când nu ştie de ce trebuie să stea o perioadă de timp la mami, după care la tati, va refula în perioada Crăciunului. 

Odată cu apropierea sărbătorilor, părinţii trebuie să uite divergenţele dintre ei şi să construiască un plan comun, în centrul căruia să fie copilul. Chiar dacă nu vor sărbători împreună, au datoria să-l facă pe copil să se simtă în siguranţă, iubit, apreciat şi ascultat”.

Cu toate astea, dacă vor respecta anumite reguli, părinţii îi pot oferi micuţului clipe de neuitat, măcar de sărbători.

 

  1. Planifică la timp! E indicat să stabiliţi de comun acord cu copilul şi fostul partener de viaţă unde va sărbători copilul Crăciunul!
  2. Colaboraţi! Dacă nu poţi fi de acord cu ceea ce zice fostul partener, cu privire la locul unde va petrece copilul Crăciunul, încearcă o schimbare de plan.
  3. Dă-i timp copilului tău! Copilul este apăsat de separarea părinţilor. Această despărţirea este dureroasă în sufletul unui copil, dar timpul va vindeca durerea!
  4. Nu-l folosi! Copilul nu e o sursă de informaţii despre viaţa celuilalt părinte. Nu-l obosi cu întrebări, nu-l provoca să gândească rău despre celălalt părinte!
  5. Ascultă-ţi copilul! Nu rataţi să întrebaţi copilul ce doreşte să facă de Crăciun, puneţi mare accent pe emoţiile transmise prin cuvinte şi gesturi. Ascultând, evitaţi frustrările copilului. Astfel, dacă el nu doreşte să meargă în vizită la cineva, puteţi afla acest lucru prevenind un conflict pe moment.
  6. Fii prezent atunci când eşti cu copilul tău! Există foarte multe teme de abordat cu copilul. De exemplu, când desfăşuraţi împreună un program, fără prea multe întrebări, abordaţi o temă specifică vârstei lui şi în câteva clipe veţi vedea un copil care se alătură discuţiei, relatându-şi viaţa şi trăirile. Prin asta îi acordaţi copilului clipe de valoare.
  7. Nu-l obosi! Din păcate, din dorinţa de a-i oferi totul, se poate întâmpla ca părinţii să aibă în vedere doar propriile dorinţe şi nevoi. Astfel, unele momente pot fi forţate. Nu este necesar ca el să participe la toate acele reuniuni de familie, iar rudele pot fi vizitate şi în vacanţa de iarnă. Evitaţi să suprasolicitaţi copiii cu multe programe, cadouri şi mâncăruri fără rost! 
  8. Atenţie la apariţia noilor parteneri! Cu o atenţie focusată pe copil, putem facilita foarte mult integrarea acestora într-o nouă situaţie familială.  “Apariţia altor persoane în viaţa copilului trebuie neapărat să fie discutată cu copilulul. Ar fi excepţional ca acest lucru să nu se petreacă fix de Crăciun, deoarece copiii au nevoie de timp să prelucreze faptul că părinţiii nu mai sunt împreună. Le va fi destul de greu, mai ales din punct de vedere emoţional, să vadă pe altcineva în locul mamei sau al tatălui”, declară psihologul Lenke Iuhoş.
  9. Încearcă să îţi înţelegi copilul! Mersul la mama, la tata, în medii separate, provoacă schimbări în starea copilului. Când îl luaţi acasă de la fostul partener, e posibil să nu fie entuziasmat. Acest lucru nu se datorează faptului că celălalt părinte nu s-a comportat frumos cu el, ci poate fi uşor de înţeles că el resimte despărţirea şi astfel îşi arată suferinţa. Dacă includeţi acest aspect, puteţi evita atacurile către celălalt părinte.
  10. Arată un bun exemplu! S-ar putea să fiţi dezamăgiţi de micile griji zilnice, dar atunci când apare copilul în faţa voastră adoptaţi o atitudine pozitivă. Lăsaţi problemele deoparte de Crăciun, orice se poate rezolva, este nevoie de cumpătare şi răbdare.
  11. Nu vorbi urât despre celălalt părinte! Nu este constructiv ca mama sau tata să facă declaraţii negative despre celălat părinte în faţa copiilor, deoarece aceştia sunt loiali ambilor părinţi. Într-o astfel de situaţie, puteţi provoca o suferinţă teribilă. Cu toate acestea, nu hrăniţi speranţe, nu cumpăraţi cadouri comune dacă sunteţi separaţi. Putem transmite copilului semnale greşite şi îl putem alimenta cu vise greu fezabile.
  12. Aduceţi buna dispoziţie!  Acest sfat se îndreaptă spre părintele la care trăieşte copilul. Dă-i sentimentul că tu ai încredere în el, că e un copil cuminte, că îi va fi bine fără tine şi la celălalt părinte, înşiră aspecte pozitive: îţi va citi tata poveşti, mama îţi va face părul. Astfel, îi dai liniştea interioară cu care va pleca şi, dacă va face şi celălalt părinte acelaşi lucru, copilul va simţi aproape o famile întreagă. Astfel, nu se va simţi vinovat pentru despărţirea părinţilor.
  13. Nu concuraţi pentru sufletul copilului! De Crăciun, între părinţi nu trebuie să existe concurenţă. Este bine ca în seara de Crăciun copilul să stea cu părintele cu care locuieşte, unde există pace şi dragoste. “Dacă soţia sau soţul divorţat are o nouă familie, copilul nu se va simţi ca acasă în noua familie. Nu de Crăciun trebuie recuperate întâlnirile care nu au avut loc. Crăciunul înseamnă mai mult decât zile libere, este timpul să privim în interiorul nostru şi să dăruim atenţia noastră celor dragi”, susţine psihologul Lenke Iuhoş.
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”