Eşti mamă singură? Iată 10 trucuri să scapi de stres

A fi mamă singură nu este nici pe departe un lucru uşor! De cele mai multe ori, acest rol nu este unul ales şi vine la pachet cu o multitudine de responsabilităţi, consecinţe, printre care, inevitabil, şi stresul. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să reduci nivelul stresului, dacă şi tu eşti o mamă singură şi ai momente când crezi că eşti depăşită de situaţie şi responsabilităţi!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Eşti mamă singură? Iată 10 trucuri să scapi de stres

A fi mamă singură nu este nici pe departe un lucru uşor! De cele mai multe ori, acest rol nu este unul ales şi vine la pachet cu o multitudine de responsabilităţi, consecinţe, printre care, inevitabil, şi stresul. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să reduci nivelul stresului, dacă şi tu eşti o mamă singură şi ai momente când crezi că eşti depăşită de situaţie şi responsabilităţi!

Preia controlul asupra finanţelor

Problemele băneşti au reprezentat dintotdeauna unul dintre cele mai îngrijorătoare planuri. Atunci când eşti un părinte singur şi nu ai suportul financiar, dar nici sprijinul moral al partenerului, situaţia poate deveni mai dificilă. Minimizează pe cât posibil acest stres, prin strângerea unui fond de urgenţă şi a unui fond dedicat special copiilor tăi! Aşa vei putea dormi mai liniştită noaptea, fără să te gândeşti până dimineaţa de unde faci rost de bani dacă unul dintre copii se îmbolnăveşte. Ştii că ai acel fond de urgenţă şi poţi apela la el în astfel de cazuri neprevăzute.

Fii consecventă cu disciplina

Dacă eşti o mamă divorţată, discută neapărat cu fostul partener despre regulile pe care copilul trebuie să le urmeze ( asta în cazul în care ai cu cine ). Copiii pot deveni mici ştrengari care vă vor testa comportamentul, pentru a se asigura ce anume au voie cu adevărat să facă şi ce anume nu au voie. Fiţi consecvenţi atunci când vine vorba despre reguli şi nu derutaţi copilul. Doar pentru că stilurile voastre de viaţă sunt acum diferite, nu înseamnă că micuţul trebuie să se adapteze. Nu uita – copilul va fi în continuare punctul vostru comun! În cazul în care nu ai un partener de dialog în tatăl copilului, lucrurile se complică. Însă, nu renunţa la regulile care se aplică acasă, doar pentru că cel mic spune că atunci când este în programul de vizită al tatălui nu are aceleaşi reguli ( de cele mai multe ori nu există reguli sau sunt mult mai flexibile). Fii consecventă şi nu renunţa la regulile impuse de tine!

Fii onestă
Inevitabil, vor apărea întrebări din partea micuţilor cu privire la partenerul lipsă din familie. Nu încerca să minţi şi nici să faci situaţia să pară mai dulce decât este în realiate. Fii onestă cu privire la motivul pentru care partenerul nu se mai află acum în viaţa voastră!

Tratează copiii drept copii, nu drept adulţi

Desigur, lipsa partenerului poate însemna de cele mai multe ori un gol puternic şi o carenţă afectivă. Cu toate acestea, copilul tău nu este în viaţa ta sub forma unui substitut al partenerului – copilul se află în viaţa ta pentru a fi copil şi pentru a fi tratat în conformitate cu vârsta sa!

Caută sprijin în persoanele din jurul tău

Poate că nu ai un partener care să îţi fie alături ori de câte ori simţi că te confrunţi cu o perioadă grea, dar cu siguranţă eşti înconjurat de prieteni şi de familie. Chiar dacă eşti un părinte singur, nu înseamnă că trebuie să  te şi lupţi de unul singur cu morile de vânt. Cere ajutor! Caută sprijin în cei apropiaţi ţie şi nu te lăsa copleşită de dificultăţile vieţii!

Menţine o rutină

Rutina nu îţi va fi doar ţie de folos – aceasta îţi va educa micuţul să fie organizat, de asemenea. Este vital pentru un copil să aibă o rutină în viaţa sa – să ştie care este ora de somn, care sunt zilele în care ia lecţii de pian sau fotbal şi la ce ore trebuie să mănânce. Rutina te va ajuta totodată şi pe tine să menţii un program ordonat şi să ştii cu exactitate ce anume ai de făcut, lipsindu-te de grijile provenite din programele haotice!

Nu te mai învinovăţi

Pentru o stare psihică şi morală cât se poate de bună, scapă pe cât de mult posibil de acest cuvânt. Cu siguranţă ai remuşcări şi cu siguranţă te simţi vinovată, pe alocuri, însă acesta nu este un subiect de discutat cu copiii. Apelează la consiliere de grup sau la consiliere individuală, în cazul în care consideri că sentimentele sunt cu adevărat copleşitoare şi nu mai poţi face faţă, însă nu apela la ajutorul micuţului tău!

Fă-ţi timp pentru copii

Fiind un părinte singur, cel mai probabil lucrezi destul de mult, pentru a-i asigura copilului un trai cât mai bun! Acest lucru este demn de apreciere şi laudă, însă nu uita că cei mici au nevoie de tine, mai mult decât de lucruri materiale în sine. Ai grijă să le dedici timp şi să fii cu adevărat acolo pentru micile evenimente marcante ale vieţilor lor!

Fă-ţi timp pentru tine

Respiră! Rupe câte puţin din timp şi pentru tine. Fă ceva ce îţi place – fie că vorbim despre cititul unei cărţi, ieşitul în oraş cu prietenii sau pur şi simplu o zi de sală sau spa, dedică-ţi timp! În fond, meriţi! Eşti un părinte singur şi te descurci de minune! Meriţi un premiu ocazional!

Rămâi pozitivă

Nu va fi totul, tot timpul, lapte şi miere, însă încearcă să menţii o atitudine pozitivă şi să îţi aminteşti constant că merită tot acest efort pe care îl depui. Poate că acum nu este totul uşor, şi poate că nu va fi nici peste câţiva ani, însă lucrurile se schimbă, copiii evoluează şi într-un final totul va deveni din ce în ce mai simplu. Rămâi pozitivă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Cum creştem un copil optimist
Cum creştem un copil optimist
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”