Îngrijirea sănătăţii dentare la copii: probleme frecvente şi soluţii

Dr. Irina Alexandru, medic stomatologie generală, ne explică nu doar care sunt alimentele care menţin sănătatea dentară a copiilor, dar şi cum pot fi evitate cele mai frecvente probleme cu care se confruntă cei mici.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Îngrijirea sănătăţii dentare la copii: probleme frecvente şi soluţii

Pentru toţi părinţii, cu siguranţă, sănătatea copiilor este unul dintre principalele lor obiective, iar sănătatea dentară nu face excepţie.

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă aceştia se referă la faptul că devin confuzi în ceea ce priveşte alimentele pe care ar trebui să le introducă în alimentaţia zilnică şi cele pe care ar trebui să le evite.

Dr. Irina Alexandru, medic stomatologie generală, ne explică nu doar care sunt alimentele care menţin sănătatea dentară a copiilor, dar şi cum pot fi evitate cele mai frecvente probleme cu care se confruntă cei mici.

„Sănătatea dinţilor, nu doar a copiilor, ci şi cea a adulţilor, ţine foarte mult de alimentele pe care le consumăm. Cercetările recente arată că unele dintre cele mai frecvente alimente pe care le oferim copiilor noştri au efecte negative asupra sănătăţii lor dentare.

Spre exemplu, sucul natural de portocale, chiar dacă este foarte bun pentru menţinerea unei sănătăţi generale corespunzătoare, conţine cantităţi mari de zaharuri şi acizi care dăunează foarte mult dinţilor.  De aceea, pentru a menţine echilibrul, este important să limiteze consumul, permiţându-le să bea suc de portocale doar în timpul meselor şi nu mai mult de 150 ml. pe zi.” spune Dr. Irina Alexandru, medic stomatologie generală la clinica IQDENT.        

Cauzele problemelor cu care se confruntă copiii sunt, însă, şi mai numeroase. Studiile atestă că 4 din 5 copii beau cel puţin o băutură non-alcoolică pe zi şi cel puţin 1 din 5 copii consumă 4 astfel de băuturi zilnic. Unii adolescenţi beau chiar şi 12 astfel de băuturi pe zi.  Cantităţile mărite înrăutăţesc şi mai mult situaţia. Consumul de băuturi non-alcoolice are un efect negativ asupra smalţului dinţilor şi facilitează şi apariţia cariilor.

„Oricât de mult am vrea să le oferim copiilor noştri tot ceea ce-şi doresc, trebuie să avem în vedere şi măsura în care le este afectată sănătatea. Dintre cele mai nocive alimente pe care le consumă copiii în ziua de azi, sucurile sunt cele mai periculoase. Componentele acide din băuturile carbogazoase slăbesc smalţul dinţilor, contribuind la formarea cariilor. În cazuri extreme, slăbirea smalţului, asociată cu periajul incorect, cu bruxismul sau cu alte probleme ale dinţilor, pot duce la pierderea dentiţiei. ” adaugă Dr. Irina Alexandru.

Dacă zaharurile afectează dentiţia celor mici, şi obiceiurile pe care aceştia le au pot duce la probleme semnificative în ceea ce priveşte sănătatea dentară. Părinţii ar trebui să accepte că vizitele periodice la medicul stomatolog sunt esenţiale. De asemenea, şi periajul efectuat corect şi periodic este esenţial pentru îndepărtarea murdăriilor şi îndepărtarea plăcii bacteriene. Totuşi, cercetările recente au identificat un alt obicei care ar putea fi dăunător: spălatul dinţilor după fiecare masă.

„Într-adevăr, chiar dacă este foarte important ca cei mici să se spele pe dinţi dimineaţa şi seara, periajul nu este necesar după fiecare masă. De fapt, el poate deveni dăunător mai ales atunci când se face după consumul de alimente ce conţin acizi, cum ar fi citricele, doarece smalţul este deja slăbit ca urmare a contactului cu acizii, iar periajul nu face decât să-l distrugă. Este indicat ca periajul să aibă loc la cel puţin o oră după masă. De asemenea, este mai indicat sa se spele pe dinţi înainte de micul dejun şi nu după aceea, deoarece periajul previne eroziunea dentară, protejând dintele cu un strat de fluor. ” completează Dr. Irina Alexandru.

Dacă sănătatea dinţilor celor mici pare a fi o problemă cu care şi cei mai atenţi părinţi se confruntă, aceasta poate fi soluţionată cu ajutorul informaţiilor specializate. Nu doar vizita periodică la medicul stomatolog şi periajul efectuat corect sunt esenţiale, ci şi celelalte obiceiuri zilnice. Alimentele pe care le consumă copiii trebuie să conţină cât mai puţin zahăr, să fie naturale şi să nu afecteze smalţul dinţilor. De asemenea, periajul trebuie repetat nu doar de două ori pe zi, ci şi înainte de mese. Astfel, copiii îşi pot menţine dantura sănătoasă şi se pot bucura de joacă. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”