Stimulati-l pe micut sa devina ordonat!

La 2 ani, copilul incearca sa puna lucrurile la locul lor – acolo unde le-a vazut pentru prima oara. La acest nivel de dezvoltare, ordinea inseamna pentru cel mic siguranta.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Stimulati-l pe micut sa devina ordonat!
Stimulati-l pe micut sa devina ordonat!

Imaginatia copilului – va dati seama daca ea functioneaza nu doar admirandu-i desenele, joaca sau interactiunea cu ceilalti copii. Haosul din camera lui poate fi un semn al imaginatiei micutului. Si, totusi, ordinea din camera poate sa conduca la ordine in micutul creier.

Copilul crescut fara reguli va sta in camera personala intr-un haos total. Tocmai de aceea, de cand e foarte mic, invatati-l sa-si respecte jucariile personale, dar si pe cele ale prietenilor cu care interactioneaza. Daca va avea mila de jucarii, probabilitatea ca acestea sa fie aruncate la intamplare prin camera e mai mica.

Ordinea inseamna siguranta

De asemenea, faceti ordine cu cel mic de la o varsta frageda. La 2 ani, copilul incearca sa puna lucrurile la locul lor – acolo unde le-a vazut pentru prima oara. La acest nivel de dezvoltare, ordinea inseamna pentru cel mic siguranta. Insa abia de la 3 ani puteti sa il invatati sa isi faca ordine cu adevarat in jucarii.

Iar de la 5 ani, parintii pot indemna orice copil sa isi faca ordine singur si intre hainute si pantofiori. La 5 ani spre exemplu, totul se negociaza cu cel mic, pentru ca acesta intelege aceasta atitudine si relatia cu el functioneaza pe principiul „dai si tu ceva, dau si eu”. In acest moment, cel mai important este sa va jucati de-a parintii si copilul si astfel, in joaca, sa-l faceti sa-si ordoneze obiectele personale.

Cartonase ca la magazin

Una dintre cele mai bune metode este sa ii dati cartoane cu numere sau culori. Stiti cartonasele pe care le primiti cand intrati intr-o cabina de proba? Confectionati acasa astfel de obiecte, divers colorate. Ii dati cate un cartonas in functie de cate obiecte isi strange si le pune in dulap sau pe rafturi.

Atentie! Mobilierul trebuie adaptat inaltimii lui. Alte cartonase, cu alte semne grafice (posibil cu personaje din desene animate) ii pot fi inmanate daca isi duce jucariile la loc. In felul acesta, cel mic isi va gasi usor atat hainutele, cat si jucariile, un alt argument sa-si doreasca sa si le ordoneze.

Regulile generale il fac ordonat si pe micut

Ordinea nu se invata doar in privinta lucrurilor personale ale copilului. Una dintre cele mai bune metode de relationare (care implica si ordine) este sa faceti alaturi de copil tot felul de treburi casnice usoare. Spre exemplu, daca spalati vasele impreuna, ii sugerati copilului sa se descurce cu o farfurie de plastic spre exemplu, ca sa excludeti riscul accidentelor.


Daca faceti prajituri, il rugati sa taie formele si apoi strangeti impreuna resturile. Alte reguli din casa trebuie sa tina cont de nevoia copilului de a avea un spatiu personal. Cu alte cuvinte, cutia cu jucarii va fi doar a lui. Ideal ar fi sa aiba cutii transparente pentru jucarii, astfel incat sa le vizualizeze ori de cate ori isi doreste acest lucru. In spatiul destinat exclusiv copilului, trebuie sa aiba la indemana si un cos de gunoi, pentru ca ordinea sa nu devina o misiune imposibila. 
 
In jurul varstei de 2 ani, cand observati ca micutul vrea neaparat sa puna lucrurile acolo unde le-a vazut prima oara, lasati-l sa-si faca “ordine” singur. In felul acesta, creierul lui incepe sa creada ca poate controla mediul inconjurator, sentiment care poate fi extrem de reconfortant. In plus, cel mic se simte in siguranta acasa, asa cum se simte in siguranta in bratele parintilor!
 
Copilul trebuie sa aiba la indemana intotdeauna un cos de gunoi, cutiute pentru creioane pe masuta de joaca, o cutie mare si plata pentru foile de desen si cutiute transparente pentru jucarii. Acestea pot fi plasate in toate spatiile unde micutul isi petrece ziua.
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Elena Nistor - Redactor colaborator
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân