Viaţa copiilor care suferă de alergii – învaţă să ai grijă de ei!

Dacă copilul tău suferă de alergii, fie ele alimentare sau de alt tip, trebuie să ştii cum să îl protejezi chiar şi atunci când nu eşti lângă el!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Viaţa copiilor care suferă de alergii - învaţă să ai grijă de ei!

Alergiile sunt rezultatul unei reacţii exagerate a sistemului imunitar faţă de unele substanţe care, în mod normal, nu sunt dăunătoare. Ele pot afecta diferite părţi ale organismului şi pot provoca stări de rău destul de severe atunci când nu sunt controlate.

În cazul copiilor, alergiile sunt cu atât mai dăunătoare cu cât aceştia nu pot fi supravegheaţi non-stop, mai ales atunci când ajung la vârsta la care încep să meargă la şcoală şi nu mai sunt însoţiţi de părinţi peste tot.

De aceea, dacă copilul tău suferă de alergii, fie ele alimentare sau de alt tip, trebuie să ştii cum să îl protejezi chiar şi atunci când nu eşti lângă el!

Şcoala

Dacă ai copii suferind de condiţii alergice, poţi să te întrebi în ce măsură şcoala este capabilă să aibă grijă de ei. În acest context, reţine că până la o treime dintre copiii de şcoală pot avea un tip sau altul de condiţii alergice, astfel că majoritatea profesorilor au destulă experienţă în rezolvarea problemelor de acest gen.

Cu toate acestea, pentru orice eventualitate, asigură-te că personalul de la şcoală este în posesia tuturor informaţiilor necesare privind copiii tăi şi problemele lor medicale.

Ai grijă, mai ales, să incluzi următoarele informaţii:

  • Condiţia de care suferă copilul
  • Substanţele la care copilul este alergic
  • Numele şi dozajele medicamentelor pe care copilul trebuie să le ia în mod regulat
  • Care sunt simptomele după care se poate recunoaşte dacă copilul suferă o reacţie alergică
  • Numele şi dozajele medicamentelor pe care copilul ar trebui să le ia în eventualitatea apariţiei unei reacţii alergice
  • Planul de tratament cu măsurile precise ce trebuie să fie luate, în eventualitatea apariţiei unei reacţii alergice
  • Detalii privind factorii declanşatori cunoscuţi că pot înrăutăţi condiţia de care suferă copilul
  • Numele şi numărul de telefon al medicului de familie
  • Numerele de telefon la care tu sau alţi adulţi nominalizaţi puteţi fi contactaţi, în caz de urgenţă

Fiecare şcoală primesc instrucţiuni din partea Ministerului Învăţământului, în conjuncţie cu autorităţile şcolare locale, privind instaurarea unei politici asupra astmului, care acoperă detalii despre aprovizionarea şi distribuirea de inhalatoare pentru astm. În cazul altor alergii, este recomandabil să furnizezi şcolii toate informaţiile relevante, cum sunt cele furnizate de organizaţiile specializate în ajutorul persoanelor cu alergii.

Alimentele

În şcoală, alimentele pot deveni o problemă pentru copiii cu alergii alimentare. Aceştia ar putea totuşi lua masa la şcoală, cu condiţia supravegherii din partea unui cadru didactiv, pentru a se asigura că alimentele primite sunt adecvate.

Cel mai simplu este însă să asiguri copilului un pachet de mâncare. Multe şcoli au pus în vigoare o politică de a interzice copiilor să împartă între ei mâncarea, pentru ca aceştia să mănânce numai alimentele prevăzute pentru ei.

Unele şcoli pot chiar asigura zone sigure, lipsite de anumiţi alergeni, de exemplu, arahidele. Asigură accestul permanent al copilului la medicamentele necesare, în eventualitatea că ar consuma accidental un aliment neadecvat.

Sportul şi efortul fizic

Sportul şi efortul fizic pot constitui probleme multor copii cu probleme alergice. Efortul fizic poate agrava astmul, de exemplu. Sportul în aer liber poate expune copiii la niveluri ridicate de polen, care pot agrava astmul, febra fânului sau eczema. Deşi înotul este o formă de efort bine tolerată de copiii cu astm, el poate agrava foarte mult eczema.

Vacanţele şi călătoriile

Unii oameni, în special cei suferind de probleme alergice secere, nu pleacă niciodată în vacanţe, de teama de ce li s-ar putea întâmpla într-un mediu necunoscut.

Acest lucru este foarte regretabil, deoarece, având informaţiile corecte şi planificând-o din timp, o vacanţă poate deveni o experienţă foarte plăcută, chiar şi în preajma alergiilor. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul copiilor care suferă de alergii, care ar trebui să aibă cât mai multe ocazii de diversificare a mediului şi de socializare în afara zonei de confort.

Este posibil să înlături – sau cel puţin să minimalizezi – multe dintre pericolele potenţiale din timpul vacanţelor copiilor tăi, menţinând controlul asupra principalelor aspecte ale vieţii lor. De exemplu, dacă suferă de o alergie severă, poţi căuta o gazdă unde să le prepari singură mâncarea. De asemenea, dacă suferă de alergii la polen, praf ş.a, poţi alege pentru el o destinaţie în emisfera sudică, unde atât anotimpurile, cât şi polenurile, sunt diferite.

Ca alternativă, poţi lua în considerare o vacanţă la mare, deoarece, de regulă, pe litoral există o cantitate mai mică de polen în aer, datorită brizei marine. Dacă copilul tău suferă de astm, poţi lua cu tine medicaţia de urgenţă, astfel încât – cu indicaţiile de rigoare din partea medicului – să poţi trata la timp orice exacerbare.

DE REŢINUT!

  • Având informaţiile necesare, şcoala copiilor tăi va putea rezolva toate problemele legate de condiţiile lor alergice
  • Chiar şi copiii care suferă de alergii severe trebuie să poată lua parte la majoritatea activităţilor şcolare
  • Cu o planificare atentă, vacanţa poate deveni o experienţă plăcută alături de copiii tăi, chiar dacă aceştia suferă de alergii
  • Înainte de a pleca în călătorii, asigură-te că şi tu şi copilul tău aveţi o asigurare medicală adecvată
  • Dacă nu eşti scutită de plata medicamentelor prescrise, un certificat de pre-plată îţi poate reduce costurile.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Alimente de evitat în timpul sarcinii!
Alimente de evitat în timpul sarcinii!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”