5 alimente de primăvară recomandate în sarcină

Primăvara ne oferă recompense sănătoase şi gustoase, perfecte pentru femeia însărcinată şi pentru hrănirea bebeluşului din pântece, de aceea este bine să există o dietă de primăvară bogată în nutrienţi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 alimente de primăvară recomandate în sarcină

Potrivit studiilor, 1 din 4 femei însărcinate nu ţin cont de alimentaţia zilnică şi de nutrienţii necesari pentru susţinerea organismului şi dezvoltarea fătului. Primăvara ne oferă recompense sănătoase şi gustoase, perfecte pentru femeia însărcinată şi pentru hrănirea bebeluşului din pântece, de aceea este bine să există o dietă de primăvară bogată în nutrienţi.

„Fie că alegeţi să le cumpăraţi din piaţă sau de la magazin, primăvara este sezonul în care vă puteţi bucura de o dietă sănătoasă, variată şi gustoasă, datorită unor fructe şi legume care sunt de mare ajutor pentru femeia însărcinată. În această perioadă este bine să profitaţi de aceste daruri de la natură, să consumaţi spanac, sfecla roşie şi tot ce apare în grădină, însă, pe cât posibil în formă naturală, pentru a beneficia de proprietăţile acestora”, explica dr. Silviu Iştoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Sparanghelul – bogat în vitamina K
Deşi sparanghelul poate fi găsit pe tot parcursul anului, sezonul de vârf este în lunile aprilie-mai, în cele mai multe zone. Femeia însărcinată îşi poate crea o masă foarte sănătoasă cu ajutorul acestui aliment care se poate consuma crud sau la grătar pentru a nu-şi pierde proprietăţile. „Aceste tulpini verzi sunt incredibil de bogate în vitamina K, care ajută la transportarea calciului în tot corpul şi ajuta la formarea structurii osoase a fătului. O ceaşcă de sparanghel oferă mai mult de jumătate din necesarul zilnic de acid folic, care ajută la prevenirea defectelor de tub neuronal la copii”, afirmă specialistul.

Căpşunile – aportul necesar de vitamina C
Nimic nu se compară cu o căpşună dulce şi suculent pe care o putem savura primăvara. Sezonul de vârf este din aprilie până în iunie, dar probabil veţi vedea aceste fructe pe rafturi mult timp în cursul anului, însă diferă gustul lor. „Nu numai că sunt foarte gustoase şi aromate, dar sunt şi foarte sănătoase pentru femeile însărcinate. Doar o porţie conţine mai multă vitamina C decât o portocală, în plus, susţine sistemul imunitar şi creşterea masei osoase a copilului. De asemenea, reglează nivelul de fier din organismnecesar pentru a sprijini dezvoltarea fătului”, explică dr. Silviu Iştoc.

Avocado – sursa de vitamine B
Vă puteţi bucura de fructele de avocado pe tot parcursul anului, chiar dacă ele sunt considerate a fi, de obicei, fructe de primăvară. Acestea se pot combina cu diferite legume în salata sau poate fi făcută o cremă asezonată cu lămâie. „Avocado conţine grăsimi mononesaturate, care ajută la scăderea colesterolului, oferind în acelaşi timp nutrienţii esenţiali – cum ar fi vitaminele din complexul B şi acid folic – necesare pentru dezvoltarea creierului, ochilor, sistemului nervos şi ţesuturilor grase ale copilului din pântece”, completează specialistul.

Sfecla roşie – oferă necesarul de acid folic
Doar o ceaşcă din această rădăcină colorată oferă peste 30% din cantitatea de acid folic zilnic de care are nevoie femeia însărcinată pentru sănătatea coloanei vertebrale şi a creierului copilului. Sfecla este, de asemenea, o sursă bună de fibre, ajuta la prevenirea constipaţiei în timpul sarcinii şi de potasiu, care combate oboseala şi crampele musculare, care apar de obicei în al treilea trimestru de sarcină.

Spanacul – doza zilnică de fier
Spanacul este cunoscut a fi o cultură recoltată primăvara, moment în care poate fi consumat proaspăt. Spanacul crud este extrem de sănătos pentru orice persoană, însă are un rol esenţial în susţinerea organismului femeii însărcinate. „Acest aliment conţine mult fier – crucial pentru o sarcină sănătoasă, deoarece aportul necesar pentru acest nutrient se dublează.

Fierul ajuta organismul să creeze hemoglobina, proteina din celulele roşii din sânge care transportă oxigenul la alte celule. Deoarece cantitatea de sânge este vitală pentru creşterea fătului în timpul sarcinii, aveţi nevoie de mai mult fier pentru a elimina orice complicaţie”, spune dr. Silviu Iştoc.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”