Mişcarea fizică în sarcina. Iată ce puteţi face în anotimpul rece!

Mersul pe jos este o activitate fizică foarte bună pe care o puteţi realiza în timpul sarcinii, însă, în sezonul rece aceasta obişnuinţa nu mai este favorabilă pentru viitoarele mămici care trebuie să se ferească de frig şi de vremea rea. Cu toate acestea, nu trebuie să renunţaţi la a face puţină mişcare în fiecare zi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Mişcarea fizică în sarcina. Iată ce puteţi face în anotimpul rece!

Mersul pe jos este o activitate fizică foarte bună pe care o puteţi realiza în timpul sarcinii, însă, în sezonul rece aceasta obişnuinţa nu mai este favorabilă pentru viitoarele mămici care trebuie să se ferească de frig şi de vremea rea. Cu toate acestea, nu trebuie să renunţaţi la a face puţină mişcare în fiecare zi.

„Doar pentru că sunteţi însărcinată, nu înseamnă că ar trebui să renunţaţi la orice activitate fizică. În general, se recomandă cel puţin 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi, lucru ce poate avea beneficii atât pentru viitoarea mămica, cât şi pentru copil”, afirmă dr. Silviu Iştoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Dr. Silviu Istoc ne spune care sunt activităţile fizice potrivite pentru femeia însărcinată şi pe care trebuie să le evite, pentru rezultate eficiente.

De ce trebuie să faceţi mişcare în timpul sarcinii?
S-a demonstrat că activitatea fizică în timpul sarcinii este foarte benefică pentru sănătatea mamei, dar mai ales a copilului nenăscut. Iată care sunt efectele pozitive ale mişcării zilnice în sarcina:

-Vă ajută să vă menţineţi o greutate normală în timpul şi după sarcină;
-Vă ajută să dormiţi mai bine şi să vă simţiţi mai puţin obosită;
-Reduce riscurile de a dezvolta varice;

-Reduce probabilitatea de umflare a picioarelor, gleznelor sau mâinilor;
-Reduce riscurele de anxietate sau depresie;
-Ajută la prevenirea durerii de spate;
-Reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat în timpul sarcinii (diabet gestational);

-Reduce riscul de probleme cu tensiunea arterială ridicată în timpul sarcinii;
-Reduce apariţia problemelor sau complicaţiilor din timpul naşterii;
-Creşte rezistenţa copilului în timpul procesului de naştere.

„Mişcarea fizică este foarte importantă în viaţa oricărui om, însă activităţile realizate trebuie să fie alese în funcţie de starea de sănătate şi de alte condiţii din viaţa fiecăruia, precum perioada de sarcină. Aceasta protejează organismul de apariţia afecţiunilor, păstrează o greutate constantă şi eliberează tensiunile cumulate care ne fac rău. Femeia însărcinată trebuie să ştie că are nevoie de mişcare pentru a-şi menţine sănătatea la un nivel înalt”, spune dr. Silviu Iştoc.

Ce este indicat să faceţi?
„Încercaţi să introduceţi activitatea fizică ca parte din rutina zilnică. Nu evitaţi să faceţi mişcări uşoare care să nu vă solicite foarte mult, iar dacă sunteţi adeptă mersului pe jos, nu vă îngrijoraţi că frigul de afară vă va opri din mers, există alternative eficiente care să vă menţină starea de sănătate şi în sezonul rece”, spune dr. Silviu Iştoc.

Alegeţi întotdeauna scările şi nu liftul pentru a ajunge la locul de muncă sau în centrul comercial. Chiar dacă afară este frig, optaţi pentru o plimbare în mall sau într-un centru comercial care să vă suscite interesul să mergeţi din magazin în magazin.
Înotul este foarte sănătos, acţionează toţi muşchii şi relaxează corpul şi mintea în întregime. De aceea este indicat că în timpul sarcinii să mergeţi la bazinul de înot pentru a vă menţine tonusul şi echilibrul fizic şi psihic.

Dacă vă place să dansaţi, puteţi face din asta o alternativă când este frig şi urât afară. Daţi drumul la muzică preferată şi faceţi mişcări uşoare care să nu vă solicite foarte mult. Puteţi face acest lcuru oriunde vă simţiţi bine, este şi o metodă de a vă crea o bună dispoziţie.

Exerciţiile pelvine pe podea sunt, de asemenea, importante în timpul sarcinii şi sunt recomandate pentru toate femeile gravide. Ele pot contribui la întărirea muşchilor planşeului pelvian, care pot fi supuşi unei presiuni în timp sarcinii şi mai ales în timpul travaliului.
„Scopul activităţii fizice în timpul sarcinii este să vă menţină un nivel bun de sănătate pe tot parcursul sarcinii. Însă, trebuie să ştiţi că modificările hormonale din timpul sarcinii pot afecta muşchii şi ligamentele, iar articulaţiile pot deveni mai permisive şi mai mobile în timpul sarcinii. De aceea trebuie să alegeţi activităţile fizice care să nu vă rănească”, completează dr. Silviu Iştoc.

Ce nu este indicat să faceţi?
După 16 săptămâni de sarcină, nu ar trebui să mai faceţi exerciţii în poziţia întinsă pe spate. De asemenea, evitaţi scufundările în timpul sarcinii, deoarece dezvoltarea copilului este în pericol de a dezvolta probleme, cum ar fi boala de decompresie. Cu sporturile de contact, aveţi, de asemenea, o şansă de a fi lovit în abdomen. Nu trebuie să realizaţi nici un fel de sporturi de contact pentru că v-aţi putea lovi, iar abdomenul trebuie protejat de astfel de incidente.

„Evitaţi orice activitate fizică care va solicita foarte mult şi încercaţi s ava protejaţi în aşa fel încât să nu vă răniţi abdomenul, fapt ce ar putea afecta copilul în curs de dezvoltare. Astfel de activităţi includ echitaţie, schi alpin, hochei pe gheaţă, gimnastică şi ciclism, care trebuie excluse în perioada sarcinii”, explica dr. Silviu Iştoc.

Măsuri de precauţie în sarcină

Există câteva alte lucruri pe care ar trebui să le luaţi în calcul atunci când realizaţi activităţi fizice în timpul sarcinii:

-Aveţi grijă să nu vă supraîncălziţi în timpul antrenamentelor. Asiguraţi-vă că beţi multe lichide pentru a preveni deshidratarea şi leşinul.

-Nu lăsaţi nivelul glicemiei să fie prea scăzut. Dacă realizaţi o activitate fizică, asiguraţi-vă că aţi mâncat suficiente calorii pentru a nu avea probleme.

-În cazul în care călătoriţi la altitudini mari, ar trebui să aveţi mare grijă. Odihniţi-vă cât mai mult posibil în toate zilele pe care le petreceţi acolo deoarece fluxul de sânge este redus şi poate afecta copilul.

-A se evita înotul în ape cu temperatura de peste 32 °C.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”