Băuturile energizante ar putea creşte riscul de atacuri de cord şi alte afecţiuni cardiace la tineri

Un nou studiu arată că riscul de atacuri de cord sau alte afecţiuni cardiace poate creşte chiar şi în cazul adulţilor tineri sănătoşi, care în mod normal nu ar trebui să fie îngrijoraţi de tensiunea arterială, pe fondul consumului de băuturi energizante. Consumul a doar 500 ml de energizant determină o creştere a tensiunii arteriale şi a hormonului stresului. Aceste date ar putea prezenta motive de îngrijorare în ceea ce priveşte riscul de afecţiuni cardiace, potrivit Asociaţiei Americane a Inimii (AHA).
  • Publicat:
Băuturile energizante ar putea creşte riscul de atacuri de cord şi alte afecţiuni cardiace la tineri

Un nou studiu arată că riscul de atacuri de cord sau alte afecţiuni cardiace poate creşte chiar şi în cazul adulţilor tineri sănătoşi, care în mod normal nu ar trebui să fie îngrijoraţi de tensiunea arterială, pe fondul consumului de băuturi energizante.  Consumul a doar 500 ml de energizant determină o creştere a tensiunii arteriale şi a hormonului stresului. Aceste date ar putea prezenta motive de îngrijorare în ceea ce priveşte riscul de afecţiuni cardiace, potrivit Asociaţiei Americane a Inimii (AHA). 

„În studiile anterioare, am arătat că băuturile energizante determină o creştere a tensiunii arteriale la tineri. În noul studiu arătăm că valorile ridicate ale tensiunii arteriale sunt însoţite de niveluri ridicate ale  norepinefrinei (sau noradrenalina), un hormone eliberat atunci când creşte nivelul de stres. Aceasta ar putea duce la un risc crescut de afecţiuni cardiace – chiar şi în cazul tinerilor sănătoşi”, spune Anna Svatikova, medic cardiolog la Mayo Clinic.

Cercetătorii de la Mayo Clinic au efectuat un studiu pilot pe 25 de voluntari tineri cu o vârstă medie de 29 de ani. Fiecare participant a consumat 500 ml de băuturi energizante şi o băutură de tip placebo într-un interval de 5 minute, în ordine aleatorie, în două zile diferite, la o distanţă de maxim două săptămâni. Băutura de tip placebo era similară la gust, consistenţă şi culoare, dar îi lipsea cafeina şi alţi stimulenţi care se regăsesc în băuturile energizante, precum taurina, gurana şi ginseng.

Pe lângă valorile ridicate ale tensiunii arteriale, nivelul norepinefrinei au crescut cu aproape 74% după ce au consumat băutura energizantă, comparative cu o creştere de 31% înregistrată în cazul băuturii de tip placebo. Tensiunea arterial sistolică a crescut după consumul băuturii energizante cu 6%, comparativ cu 3%, valoarea înregistrată după consumul băuturii de tip placebo.

„Aceste rezultate obţinute sugerează că  ar trebui să fim mai atenţi la consumul de băuturi energizante din cauza riscurilor  pe care le prezintă pentru sănătate”, explică doctoral Svatikova. În plus, întrebările cu privire la consumul de băuturi energizante ar trebui să devină o retina pentru medici, în special atunci când evaluează semenele vitale la urgenţe. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân