6 copii diagnosticaţi cu o maladie mortală, salvaţi cu ajutorul unei tulpini inactive de HIV

Şase copii diagnosticaţi cu o maladie genetică mortală - sindromul Wiskott-Aldrich - au fost salvaţi cu ajutorul unui tratament ce are la bază o tulpină inactivă de HIV
  • Publicat:
6 copii diagnosticaţi cu o maladie mortală, salvaţi cu ajutorul unei tulpini inactive de HIV

Şase copii diagnosticaţi cu o maladie genetică mortală – sindromul Wiskott-Aldrich – au fost salvaţi cu ajutorul unui tratament ce are la bază o tulpină inactivă de HIV, virusul care declanşează SIDA, informează francetvinfo.fr, citata de Mediafax.

Rezultatele acestui studiu, realizat de o echipă de cercetători francezi şi britanici, au fost date publicităţii marţi de grupul BBC.

Sindromul Wiskott-Aldrich, care afectează aproximativ 10 copii dintr-un milion, împiedică procesul de cicatrizare, iar bolnavul devine astfel vulnerabil în faţa hemoragiilor şi a infecţiilor. Maladia îşi are originea într-o malformaţie de ordin genetic care împiedică sistemul imunitar să se dezvolte în mod normal.

Boala poate fi tratată de obicei printr-o grefă de măduvă osoasă, cu condiţia ca donatorul să fie o rudă apropiată a pacientului.

Experimentul, coordonat de clinicile Great Ormond Street din Londra şi Necker din Paris, a debutat prin prelevarea unor fragmente de măduvă osoasă de la pacienţi. Medicii au identificat apoi celulele responsabile cu regenerarea sistemului imunitar.

Cu ajutorul unei tulpini inactive de HIV, medicii au introdus în acele celule secvenţe de ADN sănătos. Apoi, fragmentele de măduvă osoasă „reparate” au fost grefate în organismele pacienţilor.

Dintre cei şapte copii trataţi, şase au răspuns pozitiv la această metodă de tratament. Unul dintre ei, un francez, nu mai are nevoie, deja, de scaun cu rotile pentru a se deplasa. Cel de-al şaptelea a murit din cauza unei infecţii care s-a declanşat înainte de începerea tratamentului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”