Aproximativ un milion de pacienţi cu diabet ar trebui să îşi verifice trigliceridele!

În România sunt aproximativ 1 milion de pacienţi cu diabet zaharat care ar trebui să-şi monitorizeze constant profilul lipidic şi să acorde o deosebită importanţă valorilor trigliceridelor întrucât acestea sunt un indicator esenţial al stării lor de sănătate.
  • Publicat:
Aproximativ un milion de pacienţi cu diabet ar trebui să îşi verifice trigliceridele!

În România sunt aproximativ 1 milion de pacienţi cu diabet zaharat  care ar trebui să-şi monitorizeze constant profilul lipidic şi să acorde o deosebită importanţă valorilor trigliceridelor întrucât acestea sunt un indicator esenţial al stării lor de sănătate.

Valorile crescute ale trigliceridelor în sânge, alături de glicemie, colesterol sau tensiunea arterială, cresc de cinci ori riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2.

Creşterea trigliceridelor peste 150 mg/dl – valoarea normală – este prezentă la aproximativ 30-40% din populaţia adultă a României .

Hipertrigliceridemia (HTG) este reprezentată de creşterea valorilor trigliceridelor din sânge peste valoarea normală de 150 mg/dl.  HTG nu are întotdeauna simptome şi se poate verifica printr-o simplă analiză de sânge.

Specialiştii recomandă ca testul pentru determinarea trigliceridelor să fie inclus în setul anual de analize, pe care fiecare dintre noi ar fi bine să îl facem o dată sau de două ori pe an.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, diabetul afectează peste 347 de milioane de persoane la nivel mondial. Numărul persoanelor cu diabet este în creştere şi se estimează că până în anul 2030, diabetul va ajunge a 7-a cauză de mortalitate la nivel global .

„De cele mai multe ori, asemenea hipertrigliceridemiei, diabetul zaharat este descoperit întâmplător. În rândul persoanelor cu diabet zaharat, riscul de deces este dublu comparativ cu al persoanelor care nu suferă de această afecţiune. Hipertrigliceridemia este un risc de sănătate asociat diabetului zaharat, de aceea persoanele care suferă de diabet ar trebui să îşi facă regulat analiza pentru determinarea trigliceridelor şi să menţină valoarea acestora sub 150 mg/dl.” atrage atenţia Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Diabetul creşte riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral: 50% din persoanele cu diabet zaharat decedează ca urmare a bolilor cardiovasculare. De asemenea, diabetul zaharat reprezintă una din principalele cauze de insuficienţă renală, aproximativ 10-20% din persoanele cu diabet decedând din această cauză .

Pentru a atrage atenţia asupra riscurilor asociate unei valori peste limita normală a trigliceridelor, Abbott a lansat campania de informare Misiunea 150 (www.misiunea150.ro).
Platforma online conţine informaţii despre hipertrigliceridemie şi cum poate fi aceasta prevenită şi tratată. Proiectul vorbeşte despre importanţa informării asupra stării noastre de sănătate, testării periodice şi tratării atunci când medicul ne recomandă acest lucru, îndemnul acestei campanii fiind „Informează-te! Testează-te! Tratează-te!”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”