Cancerul de col uterin poate fi prevenit printr-un simplu vaccin

Cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării, în cadrul platformei “Împreună pentru viaţă – sănătate prin cunoaştere”, specialiştii trag un nou semnal de alarmă cu privire la pericolul cancerului de col uterin şi importanţa prevenirii acestuia.
  • Publicat:
Cancerul de col uterin poate fi prevenit printr-un simplu vaccin

Cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării, în cadrul platformei “Împreună pentru viaţă – sănătate prin cunoaştere”, specialiştii trag un nou semnal de alarmă cu privire la pericolul cancerului de col uterin şi importanţa prevenirii acestuia.

Începând cu anul 2013, cele două metode principale de prevenţie a cancerului de col uterin – vaccinarea împotriva HPV şi screening-ul periodic – sunt prevăzute şi în legislaţia din România, astfel:


 

  • Screeningul este disponibil femeilor cu vârsta între 25 şi 64 de ani, printr-o scrisoare de trimitere oferită de medicul de familie. Printr-o monitorizare corectă a pacientelor, screening-ul periodic ajută în prevenirea unui număr mare de cazuri de cancer de col uterin, eficientizând, astfel, şi costurile sistemului de sănătate.
     
  • Vaccinarea împotriva HPV are caracter opţional, este prevăzută gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 şi 14 ani, printr-o solicitare scrisă, depusă de părinţi, la medicul de familie. Vaccinul tetravalent protejează împotriva tulpinilor 16 şi 18, responsabile de 70% din totalul cazurilor de cancerul de col uterin, dar şi împotriva tulpinilor 6 şi 11 care provoacă 90% dintre cazurile de condiloame genitale.

“Anul trecut, vaccinarea împotriva HPV a fost reintrodusă în Calendarul de Imunizări, ca şi vaccinare opţională, gratuită, pentru fetele cu vârste între 11 şi 14 ani, cu dată efectivă de începere – 1 octombrie 2013. Odată cu anunţarea acestui program de imunizare, SNMF a dezvoltat un program de informare asupra pericolelor virusului HPV, atât în rândul medicilor, cât şi în rândul părinţilor, tocmai din dorinţa de a reduce mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În doar 2 luni de la începerea programului nostru de informare, medicii de familie au primit aproximativ 2.000 de cereri din partea părinţilor.

Acest lucru ne demonstrează faptul că pericolele bolii sunt conştientizate de un număr din ce în ce mai mare de părinţi, că avantajele vaccinării sunt evidente pentru aceştia şi că există cerere, ceea ce ne motivează să continuăm munca noastră. Avem nevoie de o implicare activă a autorităţilor din sănătate şi educaţie, astfel încât să reuşim să facem acest program functional. În caz contrar,cancerul de col uterin va ucide, în continuare, în România”, declară dr. Rodica Tănăsescu, Preşedinte Societatea Naţională pentru Medicina Familiei.

În cadrul programului SNMF de prevenţie a cancerului de col uterin,iniţiat la finalul anului 2013, au fost organizate 25 seminarii de informare şi educare în toate regiunile ţării.

Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin. Însă, România este,în continuare, fruntaşă, atât în ceea ce priveşte incidenţa, cât şi mortalitatea. Pierdem 6 femei zilnic în lupta cu această boală, timp în care, alte ţări europene, cum ar fi Elveţia sau Belgia, au ales prevenţia şi au implementat programe naţionale de vaccinare încă din 2006. Medicii de familie susţin, în continuare, programele de informare şi conştientizare a populaţiei, însă implicarea autorităţilor este vitală în implimentarea efectivă a acestor programe de prevenţie”, spune dr. Cristian – Sever Oană, medic primar Medicină de Familie.

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer la femeile cu vârste între 15 şi 44 de ani. Ţara noastră înregistrează cea mai mare rată a incidenţei, dar şi a mortalităţii cauzate de cancerul de col uterin din Uniunea Europeană.

La nivel mondial, ţările cu sisteme de sănătate solide dezvoltă cele mai de succes campanii de prevenţie a cancerului de col uterin. De exemplu, SUA, Elveţia şi Belgia au implementat programul de vaccinare dedicat fetelor începînd din anul 2006; Australia, Portugalia şi Germania din anul 2007; Danemarca din anul 2008; Statele Unite oferă vaccinul gratuit şi băieţilor, începând din anul 2009.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”