Mit sau adevăr: ne face rău laptele dacă îl consumăm când suntem răciți?

  • Publicat:
Mit sau adevăr: ne face rău laptele dacă îl consumăm când suntem răciți?
Foto: Shutterstock

Se spune că laptele ar fi contraindicat pe perioada răcelii, însă cât e adevăr şi cât e mit din această afirmaţie doar specialiştii pot spune. Mulţi oameni cred că lactatele ar favoriza dezvoltarea de mucus în exces în timpul răcelii, dar dovezile care să susţină această teorie lipsesc cu desăvârşire.

Mucusul e un mecanism de luptă cu infecția

Răceala şi alte afecţiuni respiratorii ne pot face să ne simţim foarte rău, pentru că dau simptome precum nas înfundat, secreţii nazale abundente, tuse, dureri în gât şi chiar febră.

Majoritatea acestor simptome apar ca răspuns al sistemului imunitar la atacul virusului care ne atacă organismului. Aşadar, aceste simptome reprezintă un mecanism de protecţie, un mod prin care corpul nostru încearcă să scape de acel virus care ne îmbolnăveşte.

Cantitatea din ce în ce mai mare de mucozităţi este tot o altă cale a corpului de a lupta cu infecţia şi, chiar dacă nu e tocmai plăcută, ne ajută să scăpăm de problemă.

De ce cred oamenii că laptele nu face bine la răceală

Câteva studii realizate de oamenii de ştiinţă pentru a determina dacă lactatele chiar pot spori producţia de mucus au arătat că acestea nu au niciun efect în acest sens. Consumul de produse lactate şi lapte nu are nicio influenţă în producerea mucozităţilor, scrie verywell.com.

Deoarece laptele poate duce la îngroşarea stratului de mucus şi lasă temporar o peliculă grasă pe limbă şi în gât, oamenii îi atribuie acestui aliment dezavantaje pe care, în realitate, nu le are.

Există însă şi situaţii când persoanele alergice la lactate se pot confrunta cu o cantitate mai mare de mucus, dar asta numai pentru că este o reacţie alergică la o anumită substanţă din lapte.

Alte simptome specifice alergiei la lactate sunt urticaria, vărsăturile, durerile de stomac, anafilaxia.

Soluţii pentru a scăpa de mucusul din nas şi gât

  • Bea mai multă apă și lichide în general, mai ales supă
  • Investeşte într-un umidificator de cameră
  • Foloseşte decongestionante şi expectorante
  • Curăţă-ţi nasul şi sinusurile cu o soluţie salină pe bază de apă de mare şi bicarbonat de sodiu

O altă soluție pentru eliminarea flegmei din gât poate fi gargara cu apă sărată – care ameliorează totodată inflamația și calmează durerile în gât – sau inhalațiile cu ulei esențial de eucalipt.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”