Cum ne distruge zahărul dantura

Alimentaţia are un rol important în sănătatea dentară, iar zahărul şi alimentele mult prea fierbinţi sau prea reci rămân un stimul nociv pentru dinţi.

,,În general, cavitatea orală este bogată în bacterii, iar acestea se hrănesc cu alimentele bogate în zahăr pe care noi le consumăm. Smalţul dintelui este afectat, iar astfel apar durerile’’, spune stomatologul Andreea Tivadar pentru CSID.

Un studiu internaţional despre zaharurile din alimente şi impactul acestora asupra sănătăţii arată că sunt foarte puţini cei care se gândesc la impactul dulciurilor asupra sănătăţii dinţilor. ,,Bacteriile descompun zahărul în nişte acizi care „mănâncă” smalţul dinţilor. Părţile vizibile ale dinţilor sunt mai ferite de aceşti acizi, care sunt îndepărtaţi atunci când bem apă sau ne spălăm.

Problemele apar însă când zahărul rămâne între dinţi sau în şanţurile de pe invcisivi, astfel bacteriile au timp să se hranească şi să producă acizii atât de nocivi. De aceea, vă recomand să evitaţi să mâncaţi caramele. Tocmai pentru că intră între dinţi, iar zahărul se topeşte foarte greu’’, adaugă Dr. Tivadar. 

Sfatul specialiştilor este să te speli pe dinţi de 3 ori pe zi şi să-i cureţi cu aţă dentară cel puţin o dată.

O altă problemă legată de durerile de dinţi se referă la sensibilitatea dentară, care apare atunci când consumăm alimente mult prea fierbinţi sau prea reci. De regulă, dacă simţim durere, înseamnă că avem o problemă, cum ar fi: o fisură dentară, retracţii gingivale (cu cauze diferite: scrişnitul dinţilor, anomalii dentare, obiceiuri vicioase etc).

 

Exclusiv Online - 02.10.2017

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.