Cum scăpăm copiii de pielea roşie, iritaţii, mâncărimi şi vezicule suprainfectate?

Dermatita atopică este una din cele mai des întâlnite afecţiuni ale pielii copiilor. Denumită şi eczema atopică, dermatita este o afecţiune cronică, intens pruriginoasă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum scăpăm copiii de pielea roşie, iritaţii, mâncărimi şi vezicule suprainfectate?

Dermatita atopică este una din cele mai des întâlnite afecţiuni ale pielii copiilor. Denumită şi eczema atopică, dermatita este o afecţiune cronică, intens pruriginoasă. Pe piele apar plăci roşii care se usucă si se îngroaşă, iar veziculele se pot chiar supraifecta dacă cei mici se scarpină. 

Dermatita este întâlnită încă din primele luni de viaţă. Bebeluşii au zone de piele uscată, roşie, manifestă mâncărimi, sunt agitaţi. Este indicat ca părinţii să îi prezinte de îndată la medicul dermatolog pentru că, în timp, netratată, poate duce la rinită alergică sau astm, conjunctivită, rinită, complex numit ATOPIE.

Medicul dermatolog Oana Spânu ne spune care sunt factorii care duc la apariţia dermatitei atopice, atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor, şi cum poate fi tratată. 

„Factorii care determină dermatita atopică  sunt multipli: genetici, imunologici, metabolici, infecţioşi şi alergenii din mediul înconjurător. Părinţii cu astm, rinită sau eczeme repetate trebuie să fie preveniţi întrucât copiii lor pot dezvolta dermatită atopică. Pielea pierde foarte uşor apa, se usucă, apar mâncărimi şi ulterior, după ce ne scărpinăm, fisuri în piele, ducând apoi la suprainfecţie.
 
Cele mai afectate zone la copilul mic sunt faţa, gâtul, trunchiul  şi picioarele, fiind ocolită zona scutecului. La adolescenţi şi adulţi zonele afectate se restrâng pe braţe, picioare, in special în plicile cotului şi genunchiului, palme şi tălpi. Iarna manifestările se agravează. Temperaturile extreme, transpiraţia, hainele din lână sau fibre sintetice, parfumurile, uleiurile, săpunurile agravează pruritul si declanşează o cascadă a manifestărilor. 
 
Copiii cu dermatită atopică au nevoie de o îngrijire aparte: pielea se spală cu loţiuni emoliente şi apă călduţă, se evită săpunurile şi a detergenţii, se aplică, de două ori pe zi, pe tot corpul, unguente sau creme bogate în lipide şi ceramide. Mai mult, este bine ca cei mici să aibă unghiile tăiate pentru a nu îşi zgâria pielea atunci când se scarpină. Hainele să fie fin bumbac, la fel şi lenjeria de pat. Este indicat să nu doarmă pe perne cu pene şi să nu stea în preajma animalelor de casă, ori în mediu cu praf”, declară Dr. Oana Spânu.
 
Este recomandat să ne prezintăm la control dermatologic, încă de la apariţia primelor semne, pentru a primi diagnosticul şi tratamentul corect. 
 
“Pe termen scurt sunt recomandate cremele antiinflamatoare, iar, în formele mai severe, sunt necesare medicaţia antialergică sistemică,  tratamentul complicaţiilor şi urmărirea atentă de către medic. Spălarea pielii se va face, nu foarte des, cu săpunuri neutre sau uleiuri fără parfum, iar pielea este bine să fie îngrijită cu produse dermatocosmetice potrivite. În cazurile moderate şi severe există riscul de a dezvolta atopie (astm, rinită) şi de a persista afectarea pielii în viaţa adultă”, declară Dr. Oana Spânu.
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Oana Spânu - Medic primar dermatologie
Dr. Oana Spânu este medic specialist Dermatologie, doctorand la UMF Carol Davila, a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Bucureşti în anul 2001 şi a urmat rezidenţiatul în Dermatologie- Venerologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias. Competenţe şi experienţă: Dermatologie-Venerologie Dermatoscopie Chirurgie ...
citește mai mult
Cheia Fericirii (Indiciu: nu banii)
Cheia Fericirii (Indiciu: nu banii)
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”