Depresia post-partum, depistată din timp cu ajutorul unui simplu test de sânge

Depresia post-natală afectează circa una din 5 mămici în Marea Britanie iar simptomele includ tristeţe profundă, nervozitate, lipsa apetitului şi sentimente de inutilitate, care se manifestă în special la doar câteva săptămâni după naştere şi care persistă pe perioade mai mari de un an. Urmările depresiei post-partum pot fi uneori extrem de tragice, cum ar fi suicidul sau omorul propriului copil şi dezvoltarea bolilor neurologice în rândul nou-născuţilor.
  • Publicat:
Depresia post-partum, depistată din timp cu ajutorul unui simplu test de sânge

Depresia post-natală afectează circa una din 5 mămici în Marea Britanie iar simptomele includ tristeţe profundă, nervozitate, lipsa apetitului şi sentimente de inutilitate, care se manifestă în special la doar câteva săptămâni după naştere şi care persistă pe perioade mai mari de un an.


Urmările depresiei post-partum pot fi uneori extrem de tragice, cum ar fi suicidul sau omorul propriului copil şi dezvoltarea bolilor neurologice în rândul nou-născuţilor.


Pentru a preveni astfel de situaţii, specialiştii de la Universitatea Johns Hopkins au elaborat un test de sânge care şi-a demonstrat eficienţa cu o acurateţe de 85%.


„Mai este nevoie cercetare suplimentară, însă este un început promiţător”, susţine Dr. Zachary Kaminsky, autorul studiului.
Prin testarea în stadii incipiente ale sarcinii, se pot depista acele persoane mai predispune la a dezolvolta depresie port-partum şi se pot lua măsuri din timp – consiliere psihologică, terapie de controlare a stresului, medicaţie – pentru ca atât viitoarea mamă cât şi bebeluşul să nu aibă de suferit în urma acestei probleme.


Printre vedetele care s-au confruntat cu depresia post-natală se numără actriţa Gwyneth Paltrow, care descrie acea perioadă ca fiind una dintre cele mai dureroase şi oribile experienţe prin care a trecut vreodată. Într-un interviu acordat unei publicaţii americane, actriţa povesteşte: „Nu aveam deloc instincte materne, pur şi simplu nu puteam să mă apropii de copilul meu – a fost oribil. Noroc că soţul meu (n. red. Chris Martin) şi-a dat seama că este ceva în neregulă şi m-a convins să merg la o clinică specializată”.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030