Diagnosticarea rapidă a cancerului va fi posibilă peste 5 ani!

Cercetătorii de la Centrul Oncologic Naţional din Japonia speră să pună la punct, în următorii cinci ani, un test de sânge care să permită diagnosticarea rapidă a 13 tipuri de cancer, în stadiu incipient.
  • Publicat:
Diagnosticarea rapidă a cancerului va fi posibilă peste 5 ani!

Conform Mediafax, cercetătorii de la Centrul Oncologic Naţional din Japonia speră să pună la punct, în următorii cinci ani, un test de sânge care să permită diagnosticarea rapidă a 13 tipuri de cancer, în stadiu incipient.

Proiectul, în valoare de 57 de milioane de euro, îşi propune să dezvolte o metodă eficientă de depistare, în stadiu precoce, a cancerului la sân, stomac, esofag, plămâni, ficat, vezică biliară, pancreas, colon, ovare, prostată şi vezică urinară.

Testul ar putea fi util şi în depistarea precoce a maladiilor degenerative, precum boala Alzheimer.

Metoda de diagnosticare presupune verificarea prezenţei în sânge a moleculelor de micro-acizi ribonucleici (microARN), despre a căror prezenţă în cantităţi mari se presupune că ar semnala instalarea unei forme de cancer. Peste 2.500 de tipuri de astfel de molecule de microARN au fost identificate deja în organismul uman, iar specialişti spun că pot fi utilizate drept markeri pentru detectarea diferitelor tipuri de cancer, o metodă mult mai rapidă decât seria de teste, câteodata greoaie, folosită în prezent în diagnosticarea acestei maladii.

Mai multe echipe de cercetători din Europa şi Statele Unite ale Americii sunt interesate de rolul jucat de microARN în cazul diverselor tipuri de cancer, dar medicii japonezi speră să meargă mai departe cu cercetarea, care nu a reuşit, până acum să ducă la crearea unui test accesibil din punct de vedere comercial.

Programul este condus de Organizaţia niponă pentru energie şi tehnologii industriale (Nedo), care suţine programe de cercetare de mare amploare în mai multe domenii, cu participarea mai multor companii, printre care se numără Toray Industries şi Toshiba, cu mari ambiţii în domeniul medical.

Cercetarea se va baza pe datele a 65.000 de pacienţi, furnizate de Centrul Oncologic Naţional din Japonia. „Dacă vom reuşi să creăm primul test de înaltă precizie în Japonia, performanţa va duce la o creştere a speranţei de viaţă şi va contribui, totodată, la dezvoltarea industriei japoneze”, a declarat Tomomitsu Hotta, preşedinte al Centrului Oncologic, potrivit agenţiei nipone Kyodo.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cancerul este una dintre cauzele principale de deces la nivel mondial. 8,2 milioane de oameni au murit din cauza unui tip de cancer în 2012. Cancerul la plămâni, stomac, ficat, colon şi sân este responsabil pentru cel mai mare număr de decese anual.

Urmărește CSID.ro pe Google News
A apărut The ONE de septembrie!
A apărut The ONE de septembrie!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”