Ministerul Sănătăţii rămâne fără vaccin hepatitic B până în ianuarie 2018!

Din motive de fabricaţie, vaccinul hepatitic B nu va mai exista pe piaţa din România până în ianuarie 2018.
  • Publicat:
Ministerul Sănătăţii rămâne fără vaccin hepatitic B până în ianuarie 2018!

Din motive de fabricaţie, vaccinul hepatitic B nu va mai exista pe piaţa din România până în ianuarie 2018.

În aceste condiţii, dacă Ministerul Sănătăţii nu găseşte nicio soluţie, aproximativ 150.000 de nou-născuţi ar putea rămâne neimunizaţi.

Ministerul mai are puţin peste 20.000 de doze, scrie Mediafax.ro.

„Este o situaţie fără ieşire, nimeni nu are o soluţie concretă la acest moment. Şi nu vorbim numai despre copii, ci şi despre adulţii care au reală nevoie de acest vaccin. Eu sunt pacientă cu hepatita B şi am trecut printr-o situaţie asemănătoare când am născut, în august 2014 şi am trecut prin mari emoţii pentru că nu concepeam nicio clipă ca bebeluşul meu să nu fie vaccinat la mai târziu de 12 ore de la naştere. Ca mamă îţi este teamă, nu poţi să stai liniştită, te gândeşti dacă poţi alăpta. Am avut discuţii cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii”, a declarat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

Aproximativ 150.000 de bebeluşi ar putea să rămână nevaccinaţi

„În ultima perioadă există şi un val de propagandă antivaccinare la noi în ţară, ceea ce nu face bine, asta în condiţiile în care incidenţa bolii a scăzut de când a fost introdusă imunizarea cu acest vaccin. De exemplu, în anii ’90, aproximativ 30% de persoane infectate cu hepatita B, iar astăzi, procentajul a ajuns undeva la 4%. Sunt 800.000 de persoane la noi în ţară care au nevoie de acest vaccin. Degeaba se fac campanii pro-vaccinare, dacă noi nu avem vaccinul efectiv. Astfel de situaţii nu trebuie să existe. Ministerul Sănătăţii a garantat că va căuta orice soluţie şi oriunde, doar ca bebeluşii să fie în siguranţă”, a explicat Marinela Debu.

„Vaccinul hepatitic B pediatric este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B, iar stocul actual este de 22.300 doze la nivel national. În prezent nu există nicio disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către România. Ministerul Sănătăţii a început demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state UE. Precizăm că în luna decembrie a fost aprobată o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea protecţiei copiilor născuţi din mame cu hepatită B. Medicul de familie va administra vaccin hexavalent acestor mame de la vârsta de 6 săptămâni a copilului.Vaccinul hepatitic B pediatric este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”