Persoanele scunde au un risc mai mare de boli cardiace

Studiul, realizat pe un eşantion de aproape 2.000 de persoane, a descoperit fragmentele din ADN-ul uman care controlează atât înălţimea, cât şi starea de sănătate cardiacă a unei persoane.
  • Publicat:
Persoanele scunde au un risc mai mare de boli cardiace

ADN-ul persoanelor scunde a fost asociat cu un risc sporit de afecţiuni cardiace, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Leicester din Marea Britanie, informează bbc.com, citeaza Mediafax.

Studiul, realizat pe un eşantion de aproape 2.000 de persoane, a descoperit fragmentele din ADN-ul uman care controlează atât înălţimea, cât şi starea de sănătate cardiacă a unei persoane.

Potrivit acestei cercetări, publicată în New England Journal of Medicine, orice creştere în înălţime cu 6,4 centimetri contribuie la o scădere cu 13,5% a riscului cardiac.

Cercetătorii de la British Heart Foundation spun însă că persoanele scunde nu ar trebui să îşi facă griji în mod exagerat din acest motiv şi că orice persoană ar trebui să adopte înainte de toate un stil de viaţă sănătos.

Maladiile cardiace, care includ infarctul şi insuficienţa cardiacă, reprezintă principala cauză de deces în Marea Britanie. Peste 73.000 de persoane mor în fiecare an în această ţară din cauza bolilor cardiace.

Teoria potrivit căreia înălţimea unei persoane joacă un anumit rol în starea de sănătate a inimii a fost formulată în urmă cu peste 50 de ani, însă până acum oamenii de ştiinţă nu au identificat motivele din spatele acestei realităţi.

Anumiţi cercetători considerau că această relaţie de asociere reprezenta o consecinţă a altor factori, precum nutriţia deficitară din copilărie, care stopează creşterea în înălţime şi afectează muşchiul cardiac.

Însă studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Leicester sugerează că adevăratul motiv se află ascuns în ADN-ul uman.

Ei au analizat 180 de gene deja cunoscute şi care au fost asociate cu înălţimea unei persoane.

Rezultatele arată că, pentru fiecare creştere în înălţime cu 6,4 centimetri, riscul cardiac scade cu 13,5%. Aşadar, diferenţa în ceea ce priveşte riscul cardiac între o persoană care are o înălţime de un metru şi 52 de centimetri şi o persoană care are o înălţime de un metru şi 82 de centimetri este în jur de 64%.

Profesorul Nilesh Samani de la Universitatea Leicester a declarat: „În contextul riscurilor medicale majore, acest factor de risc este mic – fumatul creşte riscul cardiac cu 200-300% -, însă nu este totuşi neînsemnat. Nu aş spune că persoanele scunde ar trebui să ia măsuri de precauţie speciale, pentru că, dacă eşti o persoană înaltă de 1 metru şi 85 centimetri trebuie în continuare să renunţi la fumat. Acesta este doar unul dintre numeroasele riscuri care afectează sănătatea inimiii, iar toată lumea trebuie să ia anumite măsuri”.

Studiul a arătat, de asemenea, că acele gene care stopează creşterea în înălţime contribuie în acelaşi timp la creşterea concentraţiei de colesterol şi alte grăsimi în fluxul sangvin.

Autorii studiului consideră că genele asociate cu înălţimea unei persoane controlează, totodată, procesul de creştere şi dezvoltare a vaselor de sânge.

Cu toate acestea, savanţii britanici reamintesc faptul că persoanele înalte nu ar trebui să se bucure în mod exagerat citind aceste informaţii, deoarece alte cercetări ştiinţifice au arătat că înălţimea este asociată cu un risc sporit de cancer.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: