Pilula contraceptivă poate creşte semnificativ riscul de depresie

Femeile care folosesc drept metodă contraceptivă pilulele hormonale, precum anticoncepţionalele, prezintă un risc mai mare de a suferi de depresie
  • Publicat:
Pilula contraceptivă poate creşte semnificativ riscul de depresie

Femeile care folosesc drept metodă contraceptivă pilulele hormonale, precum anticoncepţionalele, prezintă un risc mai mare de a suferi de depresie, potrivit unui nou studiu, însă cele mai predispuse sunt tinerele, estimându-se că cele mai multe tratamente antidepresive sunt prescrise fetelor cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani.

Milioane de femei din întreaga lume folosesc metode contraceptive pe bază de hormoni, iar cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au ajuns la concluzia că aceşti hormoni, precum progesteronul, au un efect notabil asupra stării de spirit, notează Descoperă.

În vederea realizării acestui studiu, cercetătorii au colectat datele cuprinse între anii 2000 şi 2013 cu privire la prescripţia de antidepresive femeilor între 15 şi 34 de ani şi au derulat cercetările având în vedere situaţia a 1.061.997 de femei şi au estimat faptul că 55% dintre participantele la acest studiu foloseau metode contraceptive pe bază de hormoni.

Cea mai mare problemă constă în faptul că, în rândul tinerelor (15 – 19 ani), pilula contraceptivă creşte riscul apariţiei depresiei cu 80%, iar celelalte metode contraceptive hormonale, precum cele intrauterine, dublează şi, uneori, chiar triplează acest risc.

Cu toate acestea, studiile din anii trecuţi au avut rezultate diferite în ceea ce priveşte legătura dintre schimbările stării de spirit şi metodele contraceptive pe bază de hormoni. În anul 2007, spre exemplu, nu s-a observat niciun efect de acest fel al contraceptivelor. Însă, ceea ce rezultă în urma acestui studiu este faptul că nu se poate oferi un răspuns clar cu privire la influienţa acestor metode contraceptive în apariţia depresiei, pentru că nu s-a descoperit nicio evidenţă biologică în acest sens. Mult mai plauzibil ar fi faptul că începerea unui tratament cu hormoni sau a oricărui tip de tratament medicamentos poate provoca depresie, şi nu doar folosirea metodelor contraceptive hormonale.

Channa Jazasena, de la Imperial College London, afirmă că studiul ridică importante întrebări cu privire la pilula contraceptivă, însă nu demonstrează că există o strânsă legătură între acestea şi instalarea drepresiei. Cu toate acestea, este extrem de cunoscut faptul că hormonii au un rol crucial  în procesul de influienţare a stării de spirit. Mai mult decât atât, cercetătorii vor dori ca, în viitor, să descopere dacă există un mecanism biologic între cele două.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”