Testează-te acum pentru Hepatita C. Azi şi mâine te poţi testa gratuit în Bucureşti

Campanie de testare gratuită adresată populaţiei.
  • Publicat:
Testează-te acum pentru Hepatita C. Azi şi mâine te poţi testa gratuit în Bucureşti

Societatea de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA şi Asociaţia SOS Drepturile Pacienţilor demarează o nouă campanie de testare gratuită pentru depistarea Hepatitei C: Hepatita C. Testează-te acum! Testează-te aici!

Proiectul se realizează în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”, cu susţinerea Ministerului Sănătăţii.

Activităţile se adresează populaţiei adulte, având drept scop facilitarea accesului la depistarea şi diagnosticarea precoce a bolii.
Testarea se face cu ajutorul unor teste rapide din salivă, non-invazive, rezultatul fiind disponibil în 20 minute.

Realizarea testării se face de către medici voluntari, în cadrul unor caravane medicale organizate în puncte cu trafic maxim pentru facilitarea accesului populaţiei la testare. În zilele de 16 şi 17 octombrie 2017 se vor realiza testări gratuite în Bucureşti, la Piaţa Unirii şi Piaţa Bucur-Obor, între orele 09:00 şi 17:00.

Infecţia cronică cu virusul hepatitei C (VHC) este o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, estimându-se că în prezent peste 70 milioane de persoane suferă de această afecţiune. În marea majoritate a cazurilor, infecţia cu VHC evoluează spre ciroză şi cancer hepatic.

În România, prevalenţa infecţiei cu VHC este de cca. 3,3%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană:
• Peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu VHC
• Cca. 80% ar fi cu replicare virală
• 99% dintre infecţii aparţin genotipului 1b, acestea fiind asociate cu risc mai crescut de apariţie a cirozei hepatice
• Peste 550.000 de persoane ar avea boală activă, progresivă.

Deşi infecţia cu VHC poate fi tratată cu ajutorul tratamentelor antivirale, multe dintre persoanele infectate nu ştiu că suferă de această afecţiune, din cauza naturii asimptomatice a bolii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, la nivel mondial, doar 20% din persoanele infectate cu VHC ştiu că au aceasta afecţiune şi doar 10% din cei diagnosticaţi sunt sub tratament.

Societatea de Boli Infecţioase şi HIV/ SIDA este o asociaţie nonprofit, independentă, neguvernamentală şi apolitică, ce reprezintă  interesele nepatrimoniale ale membrilor săi şi promovează îngrijiri optime de sănătate pentru pacienţii diagnosticaţi cu infecţii.
Asociaţia S.O.S. Drepturile Pacienţilor a fost fondată în 2015, cu scopul de a informa pacienţii cu privire la drepturile acestora şi de a-i sprijini în accesarea serviciilor medicale. Asociaţia este în dialog permanent cu pacienţii, reflectând problemele semnalate de aceştia în spaţiul public şi adresând nevoi specifice prin proiectele pe care le dezvoltă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030