Care sunt cauzele si simptomele de deshidratare

Primele semne ale deshidratarii sunt senzatia de sete, gura uscata, ochi uscati, crampele musculare, ameteli, slabiciune.
  • Publicat:
Care sunt cauzele si simptomele de deshidratare
Primul ajutor in caz de deshidratare

Apa este un element extrem de important pentru corpul nostru, iar un nivel adecvat de hidratare este necesar pentru buna functionare a acestuia.

Pana la 75% din greutatea corpului nostru este constituit din apa, cea mai mare parte aflandu-se la nivelul celulelor (intracelular), restul fiind in vasele de sange (intravascular) si in spatiile dintre celule (interstitial).

Cauzele deshidratarii

Deshidratarea apare atunci cand cantitatea de apa existenta in spatiile intracelular, interstitial si intravascular este mai mare decat cantitatea de apa ingerata. Pentru ca suntem intr-o dinamica continua, pierdem zilnic apa atunci cand respiram, transpiram si urinam. Pe langa acestea, mai exista cativa factori care duc la deshidratare:

1. Diaree – este cea mai comuna cauza a deshidratarii. In plus, diareea este extrem de periculoasa pentru copii, mai mult de 1 milion de copii murin anual, in intreaga lume, din cauza deshidratarii pe care o induce.
2. Varsaturi.
3. Transpiratie corpul elibereaza cantitati mari de apa in incercarea de a se racori atunci cand se confrunta cu temperaturi ridicate (fie din pricina climei, a efortului fizic, a febrei).
4. Diabet – persoanele al caror nivel de zahar din sange este ridicat pierd foarte multa apa pentru ca urineaza foarte des.
5. Arsuri – pielea distrusa in urma accidentelor sau a expunerii necontrolate la soare nu mai poate opri apa din organism sa se evapore.
6. Incapacitatea de a bea lichide – sunt persoane care nu pot sa bea cantitatea necesara zilnic de lichid din cauza disconfortului pe care il resimt.

Cum se manifesta deshidratarea?

Primul semn al deshidratarii este, desigur, starea de sete. In incercarea de a-si pastra depozitele de apa, corpul va reactiona, generand urmatoarele simptome:

1. urina concentrata, de culoare galben inchis;
2. gura uscata;
3. ochi uscati;
4. transpiratia nu se mai produce;
5. crampe musculare;
6. ameteli si stari de voma;
7. slabiciune

In caz de deshidratare severa, se instaleaza stari de slabiciune si halucinatii intrucat creierul si restul organelor primesc tot mai putin sange. In final, totul culmineaza cu starea comatoasa si colapsul organelor interne, acestea ducand la deces daca nu se intervine rapid.

Cum ne ferim de deshidratare?

Deshidratarea se instaleaza treptat, atingand mai multe stadii. In stadiile incipiente, exista remedii la care se poate apela de acasa. Astfel, diareea si starile de voma pot fi combatute cu ajutorul medicamentelor si a unei diete adecvate. Asigurati-va ca beti zilnic cantitati suficiente de apa pentru a preveni instalarea primelor simptome ale deshidratarii.

De asemenea, evitati expunerea prelungita la soare si consumul nemasurat de bauturi diuretice (cafea si orice bautura pe baza de cofeina, alcool). Daca practicati activitati fizice intr-un mediu calduros asigurati-va ca aveti o imbracaminte adecvata, care lasa pielea sa respire, impiedicand transpiratia in exces.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”