Cât de sănătoasă sau periculoasă este murdăria?

Multe studii au sugerat că expunerea la agenţi patogeni în timpul primilor ani de viaţă determină, la maturitate, sensibilitatea la boli alergice.
  • Publicat:
Cât de sănătoasă sau periculoasă este murdăria?

Copilul tău a scapat un biscuite pe jos.  Ce faci? Aplici regula de 5 secunde sau îl arunci imediat? Oare este posibil ca acei microbi să fie, de fapt, buni pentru el? Ei bine, se pare că da.

Există credinţa că expunerea – mai ales a bebeluşilor şi a copiilor mici – la diferiţi microbi în primii ani ai vieţii poate ţine la distanţă boli precum astmul, alergiile şi alte afecţiuni ale sistemului imunitar. Teoria, numită “ipoteza igienei” pretinde că o expunere limitată a celor mici la microbi şi virusuri este necesară pentru a-şi dezvolte sistemul imunitar.

Multe studii au sugerat că expunerea la agenţi patogeni în timpul primilor ani de viaţă determină, la maturitate, sensibilitatea la boli alergice. Medicii au sugerat că “ipoteza igienei” poate explica creşterea globală a numărului de boli autoimune şi alergice din mediile urbane.

Se pare că acest mesaj a devenit tot mai popular. Într-un sondaj realizat în Statele Unite ale Americii, 77% dintre mamele care au copii cu vârste sub 5 ani consideră că aceştia trebuie expuşi la microbi pentru a-şi dezvolta un sistem imunitar mai puternic.

„În secolul XX a început să se schimbe radical modul în care trăim. Locuim în încăperi curate. Apa este imaculată. Alimentele sunt organice. Expunerea la microbi şi la sol este mai puţin întâlnită. Anumite boli care erau complet neecunoscute în secolul al XVIII-lea sau mai devreme sunt tot mai des întâlnite în prezent”, explică Joel Weinstock, şeful Secţiei de Gastroenterologie si Hepatologie de la Centrul Medical Tufts.

Dar faptul că eşti complet ferit de murdărie nu este neapărat un lucru bun pentru întărirea sistemului imunitar. Asta înseamnă că putem să nu ne mai spălăm pe mâini şi să mâncăm mâncarea de pe jos? Nici vorbă!

„Nu încurajăm copii să iasă afară şi să mănânce pământ sau să ca părinţii să renunţe la vaccinare. Dar nici situaţia în care părinţii care îşi protejează ocopii de orice tip de microbi nu este una ideală”, explică Kathleen Barnes.

Expunerea copiilor la germeni, viruşi şi bacterii este benefică pentru ei, dar unde tragem linia?

Animalele de casă

Există studii care arată că acei copii care cresc în preajma animalelor au mai puţine şanse de a face astm. Copii din creşe care se află în apropierea altor copii care sunt răciţi au mai puţine şanse de a dezvolta alergii, astm şi alte probleme de sănătate

Igienizarea tuturor lucrurilor

Cel mai probabil poţi renunţa la săpunurile şi şerveţelele antibacteriene. Chiar şi Agenţia americană a medicamentelor (FDA) şi-a exprimat scepticismul. Specialiştii au cerut companiilor care comercializiază săpunuril anti-bacterine să dovedească faptul că produsele lor sunt mai eficiente decât săpunul obişnuit.
Există şi întrebări în priviţa siguranţei unor ingrediente, aşa că s-ar putea să existe mai multe riscuri decât beneficii. Pentru a scăpa de microbi, încurajează-ţi copilul să petreacă mai mult timp atunci când se spală pe mâini.

Antibioticele

Când copilul tău este bolnav, primul pas este să mergi la un control medical. Dar multe dintre bolile copilăriei sunt cauzate de viruţi. Antibioticele nu vor grăbi însănătoşirea copilului tău în aceste cazuri.
Prima reacţie nu ar trebuie să fie administrarea unui antibiotic, care omoară bacteriile bune pentru a le distruge pe cele rele. Bacteriile bune se găsesc în intenstinul nostru şi avem nevoie de ele pentru o digestie sănătoasă
Mai mult, dacă apelezi la antibiotice prea des, s-ar putea să nu mai funcţioneze bine atunci când chiar ai nevoie de ele.

Cum îţi aperi copilul de microbi?

Chiar dacă nu trebuie să te strezi în legătură cu toate lucrurile din jurul tău, există câteva elemente cheie pe care trebuie să te concentrezi pentru a-ţi menţine familia sănătoasă
• Foloseşte un tocător separat şi ustensile diferite pentru legume şi pentru carne crudă, carnea de pui şi fructele de mare
• Curăţă cu atenţie toată vesela şi mesele la care au acces copiii
• Nu lăsa mâncarea afară mai mult de 2 ore. Nu depăşi intervalul de o oră când este cald afară
• Dezinfectează blatul de bucătărie înainte şi după ce ai gătit
• Dezinfectează suprafeţele din baie cât mai des – mai ales dacă o persoană din casă este bolnavă
• Spală-te pe mâine des, mai ales înainte şi după ce pregăteşti mâncarea

Regula celor 5 secunde

Până la urmă, este bine să mănânci un lucru după ce l-ai scăpat pe jos? Părerile în legătură cu regula de 5 secunde sunt împărţite. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Clemson suţin că 99% dintre microbi sunt transferaţi în prima secundă în care alimentul atinge podeaua. În concluzie, dacă între bacteriile de pe jos se întâmplă să fie salmonella (asta presupunând ca exemplu că pe jos a curs sânge de gâină infestat), alimentul este contaminat imediat.

Cu toate acestea unii experţi nu îşi fac griji în privinţa asta. Joel Weinstock, şeful secţiei de gastroenterologie si hepatologie la Tufts Medical Center şi profesor la Universitatea Tufts declara:

Cred că se poate extinde regula celor 5 secunde.  Cred că dacă ceva cade pe podeaua de acasă şi vrei să-l ridici şi să-l mănânci, o să fie bine, eu nu cred că te vei îmbolnăvi”.
„Nu trebuie să fii prea exigent cu copiii tăi, casa ta, animale de companie ale familiei, sau curtea casei. Toate acestea, probabil, poartă un risc foarte scăzut, iar unele dintre aceste expuneri pot fi de fapt sănătoase”, ne spune el.

Doi ingineri de la NASA, Mark Rober şi Mike Meacham, au explicat că nivelul de umiditate din mâncare şi suprafaţa pe care o scapi sunt doi factori majori în privinţa numărului de bacterii transferate către bucăţile de mâncare.
Aceştia au descoperit că alimentele cu un conţinut ridicat de umiditate lăsate pe podea mai mult de 30 de secunde intră în contact cu de 10 ori mai multe bacterii faţă de alimentele ridicate la 3 secunde după ce au fost scăpate. E.coli, Salmonella şi Listeria sunt mai frecvente în medii umede. Ele absorb apa pentru nutrienţii de care au nevoie pentru a creşte şi a se multiplica.

Cel mai simplu mod de a-ţi proteja copilul de microbi este să îi dai lecţii de igienă. Dacă reuşeşti să-l faci să înţeleagă modul în care microbii îl pot îmbolnăvi, poate îţi va fi mai usor să-l convingi să se spele pe mâini mai des, dar şi să exploreze lumea din jurul lui, fără teamă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Constandache
Alexandra Constandache este redactor “Ce se întâmplă, doctore?”. Pasionată de tot ceea ce înseamnă sănătate, frumuseţe, psihologie şi terapii alternative, Alexandra Constandache a găsit în cadrul echipei “Ce se întâmplă, doctore?” cadrul perfect pentru a explora subiecte interesante ...
citește mai mult
Pilula de a doua zi: pro şi contra
Pilula de a doua zi: pro şi contra
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”