Ce rişti dacă vrei să-ţi faci un tatuaj

Ai văzut un desen inedit pe care ai vrea să îl porţi permanent pe piele sau, poate, doar vrei să ascunzi o cicatrice inestetică. După ce îţi alegi cu grijă desenul şi artistul care îl va tatua pe pielea ta, citeşte şi care sunt riscurile la care te supui.
  • Publicat:
Ce rişti dacă vrei să-ţi faci un tatuaj

Ai văzut un desen inedit pe care ai vrea să îl porţi permanent pe piele sau, poate, doar vrei să ascunzi o cicatrice inestetică. După ce îţi alegi cu grijă desenul şi artistul care îl va tatua pe pielea ta, citeşte şi care sunt riscurile la care te supui.

Un tatuaj este un desen realizat pe piele cu pigmenţi introduşi prin inţepături în stratul superior al pielii. De obicei, artistul foloseşte un aparat portabil, care acţionează ca o maşină de cusut, cu unul sau mai multe ace care pătrund pielea în mod repetat. Cu fiecare puncţie, acele introduc mici picături de cerneală. Procedeul, care se face fără anestezie , determină o cantitate mică de sângerare uşoară şi durere potenţial semnificativă.

În ciuda aspectului plăcut, tatuajele pot aduce cu sine o serie de riscuri şi complicaţii:

Reacţii alergice

Coloranţii folosiţi pentru tatuaje – în special roşu, verde, galben şi albastru – pot provoca reacţii alergice ale pielii, mai exact o erupţie însoţită de mâncărime pe locul în care a fost realizat tatuajul. Acest lucru se poate produce chiar şi la câţiva ani după ce a fost realizat tatuajul, nu neapărat imediat.

Infecţii cutanate

Uneori, umflături numite granuloame se pot forma în jurul tatuajului. Procesul de tatuare poate duce la cheloide, de asemenea – zone umflate cauzate de dezvoltarea excesivă a ţesutului care cicatrizează. Acestea se pot diminua cu ajutorul hidratării permanente.

Boli de sânge

În cazul în care echipamentul utilizat pentru a crea tatuajul este contaminat cu sânge infectat ca urmare a faptului că nu este de unică folosinţă, puteţi contacta o varietate de boli de sânge – incluzând tetanos, hepatita B şi hepatita C.

Complicaţii IRM

Foarte rar tatuaje sau machiajul permanent ar putea determina apariţia unor umflături sau arsuri în zonele afectate în timpul unui examen de rezonanţă magnetică (IRM). În unele cazuri, pigmenţii din tatuaj pot interfera şi cu calitatea imaginii, motiv pentru care diagnosticul nu va fi corect.

Ca urmare a producerii uneia dintre problemele anterioare, ar putea fi necesară vizita la medicul dermatolog pentru a vă recomanda creme sau tratamente medicamentoase antibiotice potrivite.

Pentru reducerea posibilelor complicaţii, se recomandă îngrijirea atentă a tatuajului mai ales în primele două săptămâni, avertizează broşurile MayoClinic: îndepărtarea bandajului după 24 de ore, aplicarea unui unguent antibiotic, evitarea expunerii la soare, folosirea unei creme hidrante, evitarea înotului, evitarea hainelor foate strâmte şi din materiale care supraîncălzesc. Atenţie la tatuaj în primele 2 săptămâni (care sunt vitale pentru vindecare).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”