Ce spune mersul despre sănătatea ta!

Arată-mi cum mergi, ca să-ţi spun ce afecţiuni ale sistemului osos rişti
  • Publicat:
Ce spune mersul despre sănătatea ta!

“Arată-mi cum mergi, ca să-ţi spun ce afecţiuni ale sistemului osos rişti” ori “Arată-mi cum stai în poziţie dreaptă, ca să-ţi spun ce anume trebuie să corectezi” – asta răsuna în mintea mea după ce am efectuat un test de mers în cabinetul de posturologie de la Clinica Eliade din Bucureşti.

M-a întâmpinat cu un zâmbet larg, dr. Irina Dumitra-Gaiu, specialist în medicină sportivă şi posturologie. Discuţia a debutat cu întrebări despre stilul meu de viaţă, accidente, fracturi, dureri de spate. “Posturologia este o ramură a medicinii clinice constă în analizarea celor mai mici devieri de la o postură normală, adică a funcţionalităţii fiecărei articulaţii în parte precum şi dispoziţiei spaţiale a corpului.

Găsim soluţii terapeutice inovative, ce funcţionează atât asupra simptomelor, cum ar fi durerea de spate, cefaleea, dureri de genunchi sau de picioare, dar ce permit şi o recuperare a echilibrului corpului”, mi-a explicat medicul. I-am povestit că am suferit acum 9 ani un accident la sanie şi m-am lovit puternic la piciorul drept şi că de atunci observ că dreptul este mai “accidentabil”.

De asemenea, uneori – când sunt obosită – mi se întâmplă să mă dezechilibrez când mă ridic de pe scaun. Următorii paşi i-am făcut la propriu pe banda computerului. Înainte, înapoi, faţă, spate. Am defilat de câteva ori, în timp ce medicul observa “urma paşilor” mei computerizaţi. În timpul testului, clientul trebuie să poarte doar chilot (şi sutien – doamnele şi domnişoarele) – pentru ca medicul să observe exact poziţia oaselor şi a coloanei, atât cu ochiul liber cât şi cu ajutorul unor fotografii.

“Corpul uman este compus din 208 oase din care 52 sunt la picioare, ţinute împreună de articulaţii complexe şi de un număr mare de muşchi” – a mai spus dr. Dumitra-Gaiu. Iniţial, tendinţa mea a fost să stau cât mai dreaptă, dar nu am putut “păcăli” ochiul specialistului. “Postura normală reprezintă absenţa constrângerilor care determină o relaţie armonioasă între diverse segmente corporale şi nici o durere. Doar 10% din populaţie pare să atingă toate condiţiile unei posturi corecte” a precizat medicul.

De mici copii ne “strâmbăm”

Observ că în ultimii 2 ani (din cei 12 pe care îi petrec pe scaunul de la redacţie) stau fie picior peste picior fie mă ghemuiesc pe scaun – oricum aş sta, realizez că nu stau corect.

Multe defecte posturale din copilărie şi adolescenţă se consolidează la vârsta adultă, devenind puncte de plecare pentru o degradare ulterioară degenerativă a aparatului locomotor. Se constată o înmulţire alarmantă a acestor defecte posturale în rândul tinerilor.

“Corpul, în încercarea sa de a compensa un dezechilibru postural, a creeat puncte de fixare şi zone de tensiune musculo-fasciale care produc dificultăţi biomecanice şi creează dureri. Sistemul senzorial defectuos informează insuficient sistemul nervos care la rândul lui declanşează reacţii motorii inadaptate sau dezechilibrate” a mai precizat medicul.

Diagnostic şi recomandări

Dr. Irina Dumitra-Gaiu mi-a explicat: nu calc pe toată talpa, presiunea cea mai mare, în cazul meu, cade pe călcâie. Dacă aş fi sportiv de performanţă, din cauza acestui fapt aş lua startul cu câteva miimi de secundă mai târziu în comparaţie cu un sportiv ce calcă pe toată talpa. Nu este întâmplător nici că am tendinţa să mă accidentez la piciorul drept deoarece acesta este uşor mai mare decât stângul, toţi oamenii au un membru mai mare decât celălalt.

Mi-a arătat acest lucru cu ajutorul unei fotografii – şoldurile sunt uşor inegale. Acest lucru se poate corecta însă dacă voi purta susţinători plantari individualizaţi (talonete personalizate) care ajută la găsirea echilibrului postural. Acestea costă în jur de 100 de euro şi ideal ar fi să le încep să le introduc în încălţăminte de la toamnă, când începe sezonul încălţămintei “închise”.

Vara taloneţii se observă în sandale. Într-un an, doi este posibil ca problema să se amelioreze. Iată ce am mai aflat: corecţia problemelor se face în trei direcţii: amortizarea zonelor cu suprasarcină; modificarea repartiţiei cu optimizarea presiunii exercitate de picioare la sol; ameliorarea memoriei sofisticatului computer care este creierul uman, deoarece odată poziţia corectată, memoria nouă, este reeducată prin nouă informaţie primită şi va lua locul celei de disfuncţionalitate (reprogramare posturală).

www.clinicaeliade.ro

Foto: Victor Ciupuliga

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
10 paşi premergatori unui implant dentar
10 paşi premergatori unui implant dentar
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”