Chirurgia metabolică, soluţia care te scapă de diabet zaharat!

Obezitatea şi diabetul zaharat de tip 2 sunt asociate cu complicaţii cardiovasculare care diminuează speranţa de viaţă reflectată prin decese premature, înainte de vârsta de 60 de ani. Când cele două patologii sunt asociate, modalităţile curente de intervenţie constau în: recomandarea activităţii fizice, revizuirea obiceiurilor alimentare, medicaţie antidiabetică.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Chirurgia metabolică, soluţia care te scapă de diabet zaharat!

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că anual, pretutindeni în lume, mai mult de 2,8 milioane de persoane mor din cauza excedentului ponderal şi a obezităţii.
În ceea ce priveşte diabetul, ultimele statistici ale OMS arată că circa 347 milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet. Ca rezultat al excedentului ponderal şi al lipsei de activitate fizică, 90% dintre aceştia au diabet zaharat tip 2. 

Obezitatea şi diabetul zaharat de tip 2 sunt asociate cu complicaţii cardiovasculare care diminuează speranţa de viaţă reflectată prin decese premature, înainte de vârsta de 60 de ani. Când cele două patologii sunt asociate, modalităţile curente de intervenţie constau în: recomandarea activităţii fizice, revizuirea obiceiurilor alimentare, medicaţie antidiabetică.

În ultimul timp, chirurgia metabolică a devenit o noua variantă de tratament a diabetului zaharat tip 2 la pacienţii cu obezitate, în special la cei cu obezitate severă. La nivel internaţional, o serie de studii dovedesc remisia diabetului zaharat de tip 2 la un procent important de bolnavi, comparativ cu tratamentul medicamentos care nu reuşeşte să compenseze decât temporar evoluţia către apariţia comorbidităţilor.

„În prezent, în România nu există un protocol de selecţie a pacienţilor cu obezitate şi diabet zaharat de tip 2 care după o intervenţie chirurgicală bariatrică (recunoscută drept chirurgie metabolică) pot beneficia de îmbunătăţirea substanţială a parametrilor metabolismului glucidic, scăderea factorilor de risc cardiovascular şi, implicit, creşterea speranţei de viaţă.
La nivel internaţional, o serie de studii recente raportează remisia diabetul zaharat de tip 2 în urma chirurgiei metabolice.

În 2012 a fost elaborată o agendă comună de combatere a celor mai frecvente boli cronice netransmisibile (inclusiv obezitatea şi diabetul zaharat) de către statele membre ale OMS ; aceasta prevede reducerea  cu 25% a  numărului deceselor premature cauzate de aceste afecţiuni, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 30-70 de ani, până în anul 2025.” a declarat Bogdan Smeu, medic medic specialist chirurgie metabolică, Ponderas (www.ponderas.ro).

În prezent, comunitatea ştiinţifică din domeniu eplorează nu doar modificările survenite la nivel hormonal şi/sau metabolic consecutiv intervenţiei chirurgicale metabolice, ci şi mecanismele celulare şi moleculare care contribuie la efectele metabolice pozitive.

Până acum s-a observat la pacienţii obezi cu diabet zaharat de tip 2 că şi o scădere ponderală modestă poate aduce o îmbunătăţire metabolică semnificativă. La pacienţii cu obezitate morbidă, însă, este cunoscut faptul că scăderea semnificativă în greutate nu se realizează prin modificarea stilului de viaţă sau prin tratament medicamentos. Unele medicamente, precum insulina, determină creşterea în greutate sau măresc riscul apariţiei hipoglicemiei. Iar tratamentele farmacologice destinate terapiei obezităţii sunt fie lipsite de eficacitate, fie au efecte secundare nedorite.

„Studii recente confirmă faptul că gastrectomia logitudinală (numită şi gastric sleeve sau operaţia de micşorare de stomac), pe lângă reducerea masei de ţesut adipos, îmbunătăţeşte homeostazia glucozei şi dislipidemia. Rezultatele pozitive ale acestei metode de chirurgie metabolică în tratarea obezităţii includ nu doar controlul apetitului, ci şi influenţa exercitată asupra unor componente din axa intestin-creier şi ţintirea anumitor hormoni gastro-intestinali, inclusiv grelina.” a mai adăugat dr Smeu.

Grelina este un hormon care stimulează eliberarea hormonului de creştere, senzaţia de foame şi creşterea ponderală. Scăderea prelungită a nivelului de grelină ar putea contribui la diminuarea apetitului. Interesant este că nivelul de grelină scade semnificativ după intervenţia chirurgicală bariatrică, în timp ce sensibilitatea la insulină este restabilită rapid, îmbunătăţind starea de sănătate a pacienţilor pentru care DZ2 intră în faza de remisie.

Spitalul Ponderas în colaborare cu Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “N. C. Paulescu” Institutul de Biologie şi Patologie Celulară ”Nicolae Simionescu ” şi UMF Carol Davila au lansat proiectul CREDOR cu scopul de a descifra mecanismele celulare şi moleculare care intervin în procesul de remisie al DZ2 după intervenţia de chirurgie metabolică. Proiectul reprezintă o noutate la nivel naţional, dat fiind că până în prezent nu a fost efectuat un studiu randomizat asupra potenţialului de remisie a DZ2 după intervenţia de chirurgie metabolică.

Studiul presupune selecţia a 40 de pacienţi de sex masculin, diagnosticaţi cu obezitate şi diabet zaharat de tip 2. Jumătate dintre ei vor beneficia de intervenţia chirurgicală de micşorare de stomac, iar celorlalţi li se va administra tratamentul clasic şi dietă personalizată. Pacienţii vor fi monitorizaţi timp de un an pentru a observa rezultatele.

Marius este unul dintre pacienţii care a ales să intre în studiul clinic CREDOR. La cei 40 de ani ai săi cântăreşte deja 120 kg şi a fost diagnosticat cu diabet zaharat tip 2 în urmă cu 1 an, boală aparută din cauza excesului ponderal. “Port cu mine, în fiecare zi, greutatea unui sac de ciment. Dacă voi fi selecţionat pentru acest tip de operaţie, voi reuşi să ajung la greutatea mult dorită şi să îmi recapăt sănătatea, lucruri pe care mi le doresc de foarte mult timp şi pe care n-am putut să le ating cu alte metode de slăbit.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”