Depresia: cauze, simptome şi metode de tratament!

Multe dintre persoanele cu boli depresive nu vor să accepte faptul că au astfel de afecţiuni şi, că urmare, nu caută tratament.
  • Publicat:
Depresia: cauze, simptome şi metode de tratament!
Oricine se simte trist ocazional, pentru o perioada scurtă de timp şi ca o reacţie normală la o anumită greutate prin care trece.
 
Însă depresia este o boală care afectează atât modul în care aceasta simte, gândeşte şi acţionează, dar şi corpul acelei persoane.
 
Multe dintre persoanele cu boli depresive nu vor să accepte faptul că au astfel de afecţiuni şi, că urmare, nu caută tratament. Medicaţia, psihoterapia şi alte metode pot fi eficiente în marea majoritate a cazurilor de depresie.

Care sunt cauzele şi simptomele depresiei?

De cele mai multe ori, depresia este cauzată de o combinaţie de factori genetici, biologici, factori de mediu şi psihologici. Depresia este o tulburare a stării afective, care modifică modul în care trăim şi percepem emoţiile, fiind însă total diferită de ceea ce în mod current numim o tristeţe trecătoare. Evenimentele traumatice, asocierea cu alte boli cronice, expunerea la stress major, expunerea la diverse forme de presiune din partea societăţii şi chiar istoricul de depresie în familie sunt factori de care trebuie să se ţină cont.
 
Un episod al depresiei clinice prezintă mai multe simptome fizice, comportamentale şi cognitive care sunt prezente în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, timp de cel puţin două săptămâni. Este important de menţionat faptul că nu toate persoanele care suferă de această tulburare vor avea aceleaşi simptome.

Printre cele mai răspândite simptome ale depresiei clinice se află dispoziţia tristă, diminuarea interesului sau a plăcerii pentru aproape toate activităţile considerate plăcute înainte de episodul depresiv, modificarea greutăţii corporale cu mai mult de 5% pe parcursul unei luni, tulburările de somn, oboseală, vinovăţia excesivă, diminuarea capacităţii de a gândi, gânduri de suicid, dureri ale unor părţi ale corpului, fobii, abuz de alcool sau alte subtante.

Ce e de făcut?

În cazul unei persoane care suferă de depresie este absolut necesară evaluarea completă a stării fizice şi psihice a acesteia, în vederea elaborării unui plan terapeutic imediat şi pe termen mai lung. Cele mai cunoscute metode de tratament sunt tratamentul medicamentos şi psihoterapia, însă acestea pot fi completate şi cu tratamente alternative.
 
Tratamentul medicamentos este prescris de către medicul psihiatru în funcţie de severitatea depresiei şi are la baza antidepresivele. În funcţie de alte tulburări precum anxietatea, simptome psihotice sau în cazul unor depresii care răspund greu la antidepresive se pot asocia anxiolitice, antipsihotice, timostabilizatoare sau se poate recurge chiar la electroconvulsoterapie. Extrem de important este faptul că tratamentul cu antidepresive nu provoacă dependenţă.
 
Psihoterapia poate fi recomandată că unic tratament în cazul depresiilor uşoare. În funcţie de tipul depresiei şi de personalitatea individului, tratamentul apelează la mai multe tipuri de terapii: cognivita, interpersonală, comportamentală, orientare psihanalitică, terapii familiale. Eficacitatea psihoterapiei este larg recunoscută, fiind ideală în cazul persoanelor care nu pot lua medicamente şi aducând mari îmbunătăţiri în viaţă pacienţilor.
 
În tratarea depresiei, importantă este şi schimbarea stilului de viaţă al pacientului. Sportul, hrană echilibrată şi somnul sunt elemente-cheie în construirea unei stări psihice bune. Pacienţii sunt încurajaţi să apeleze la familie şi prieteni, să facă voluntariat sau să se înscrie la cursuri care le fac plăcere, suportul social îmbunătăţind modul în care persoanele depresive se reintegrează în societate. La acestea se adaugă şi tratamente alternative precum meditaţia, yoga sau acupunctură.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”