Depresia de primăvară – învaţă să o tratezi!

Tot mai multe persoane experimentează depresia de sezon sau tulburări afective sezoniere. Află cum să o tratezi!
  • Publicat:
Depresia de primăvară - învaţă să o tratezi!

Anxietatea şi depresia se întorc în forţă în primăvară, iar rata de suicid este mai crescută în această perioadă faţă de restul anotimpurilor. Pe platforma www.depresiv.ro este menţionat faptul că depresia sezonieră afectează până la 10% din populaţia din zonele cu climă temperată, fiind mai frecvenţă la persoanele de sex feminin.

Pentru mulţi oameni, primăvara aduce un cadru mai mult decât plăcut: soarele străluceşte, dispar gecile groase de iarnă, parcurile se umplu de oameni şi animale, peisajul redevine verde. Cu toate acestea, multe persoane experimentează depresia de sezon sau tulburări afective sezoniere.

De ce apar sentimente negative la venirea primăverii?

Pentru început, este vorba despre schimbare. În timp ce unii oameni nu se tem de modificări în viaţa lor, alţi oameni ies foarte rar din zona lor de comfort şi se adaptează greu la schimbări. Acestea provoacă stări anxioase în special celor predispuşi la depresii. De asemenea, şi hormonii sunt derutaţi de schimbările percepute, iar persoanele care suferă de tulburări afective sezoniere devin melancolice.

Primăvara este anotimpul în care revin numeroase amintiri deoarece în această perioadă au loc multe evenimente precum nunţile sau ceremoniile de absolvire. Oamenii privesc în trecut cu nostalgie, regret sau cu dorinţe neîmplinite.

Care sunt simptomele depresiei de sezon?

Simptomele acestei afecţiuni se pot agrava în cazul oamenilor care lucrează pentru multe ore într-un mediu fără lumina naturală. Printre cele mai răspândite simptome enumeram oboseala, tendinţa de izolare, poftele pentru anumite mâncăruri sau, dimpotrivă, pierderea apetitului, schimbări dese ale stării de spirit, tristeţe, izolare, evitarea prietenilor sau a celorlalţi membri ai familiei, sentimente de neputinţa sau inutilitate, insomnii.

Există oameni care simt o anumită presiune legată de a fi mai bine dispuşi în primăvara fiindcă văd alte persoane în jurul lor care sunt fericite şi se bucura de schimbarea anotimpului. Presiunea de a fi la fel ca oamenii din jur şi presiunea de a simţi la fel ca ei duce către starea opusă – depresia.

Tratarea depresiei de primăvară

În cazul în care simptomele sunt minore, starea se poate îmbunătăţi dacă petreceţi mai mult timp în natură sau într-o cameră în care primiţi cât mai multă lumină naturală. Exerciţiile în aer liber sunt recomandate nu doar pentru îmbunătăţirea tonusului muscular, ci şi pentru ameliorarea stării de spirit.

Antidepresivele care cresc cantitatea de serotonină de la nivelul creierului sunt eficiente în tratarea depresiei sezoniere. Alături de medicamente, şi psihoterapia are un efect important. Cele mai bune rezultate sunt atinse prin combinarea tratamentului medicamentos, al psihoterapiei şi al terapiei cu lumina.

Pe lângă acestea, o alimentaţie echilibrată şi bogată în vitamine ajuta pe oricine să treacă mai repede peste stările depresive. Sunt de evitat dulciurile şi zahărul în general, cafeaua şi alcoolul. Primăvara aduce şi alimentele ideale pentru un aport mare de vitamine, precum urzicile, salatele, loboda, unele fructe şi legume. Somnul trebuie să fie suficient şi odihnitor, iar pentru a aduce  încă un plus stării de bine sunt recomandate băile cu esenţe aromatice de cicoare, coada şoricelului sau păpădie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân