Dr. Cristian Niţescu: de ce NU se mai fac în România operaţii de schimbare de sex

Românii nu ocolesc cabinetele de medicină estetică, fie că optează pentru o rinoplatie, o mărire de buze sau de penis. Cu toate astea, o operaţie devenită la modă după Revoluţie, schimbarea de sex, nu se mai face astăzi în ţara noastră, iar asta datorită legislaţiei mult prea greoaie.
Dr. Cristian Niţescu: de ce NU se mai fac în România operaţii de schimbare de sex

Românii nu ocolesc cabinetele de medicină estetică, fie că optează pentru o rinoplatie, o mărire de buze sau de penis. Cu toate astea, o operaţie devenită la modă după Revoluţie, schimbarea de sex, nu se mai face astăzi în ţara noastră, iar asta datorită legislaţiei mult prea greoaie.

Medicul estetician Cristian Niţescu explică pentru CSID ce schimbări îşi doresc românii, ce înseamnă un implant cu silicon şi ce trebuie să facă pacientul înainte de intervenţie.

Ce spun statisticile? Care sunt operaţiile preferate de români? Sunt dorite mai mult de femei sau de bărbaţi?

Interesul pentru operaţii estetice creşte de la an la an în România. În cabinetul de chirurgie estetică vin oameni care vor să se simtă bine „în pielea lor” şi apelează la mărire de sâni cu implanturi mamare, rinoplastie, lipoaspiraţie, ştergerea ridurilor sau mărirea buzelor. Peste 90% dintre persoanele care vin în cabinetul de chirurgie estetică apelează la acest tip de operaţii.

Statisticile nu s-au schimbat în ultimii ani. Preponderent, femeile sunt cele care apelează la operaţii estetice. Deşi majoritatea pacienţilor provin din mediul de afaceri, la mine vin oameni din toate categoriile sociale. Dorinţa de a arăta bine şi de a corecta micile defecte, estetice sau funcţionale, îi face pe oameni să apeleze la acest gen de servicii.

Chirurgul estetician şi pacientul stabilesc la consultaţiile preoperatorii cum va fi realizată intervenţia, astfel încât rezultatul să fie realist. Fiecare operaţie se decide în funcţie de fizionomia şi proporţiile corpului pacientului. Desigur, ca în orice intervenţie chirurgicală, există riscul să apară complicaţii, dar, dacă pacientul ţine cont de indicaţiile postoperatorii, acestea dispar.

Înainte de fiecare intervenţie, pacientului i se prescrie un set de analize. Mai mult decât atât, el este întrebat de către medic ce alte tipuri de operaţii a făcut, ce fel de anestezii a suferit, dacă ia o anumită medicaţie în mod curent sau dacă are alergii. Pe scurt, trebuie cunoscut istoricul medical al fiecărui pacient candidat la o operaţie estetică

Ce schimbări îşi doresc bărbaţii? Sunt reticenţi?

Dacă ajung în cabinet, este clar că renunţă la inhibiţii şi reticenţă. Cei mai mulţi optează pentru corectarea problemelor nasului (rinoplastie sau rinoseptoplastie), liposucţie şi mărirea şi alungirea sau îngroşarea penisului.

Vin şi pacienţi care îşi doresc o schimbare de sex?

În România, după câte ştiu eu, nu se mai fac astfel de proceduri. Probabil că există încă cerere, însă legislaţia din România este greoaie în această privinţă şi s-a renunţat la efectuarea acestor operaţii.

Când trebuie să recurgem la rinoplastie? Intervenţia poate fi făcută prin mai multe moduri?

Rinoplastia nu este doar o intervenţie estetică realizată cu scopul remodelării nasului, ci poate avea şi un scop funcţional: corectarea unor defecte anatomice (de „arhitectură” nazală internă), ce cauzează deseori dificultăţi respiratorii.

Pacienţii apelează la rinoplastie fie pentru a corecta asimetriile prezente în anumite cazuri de deviaţie nazală, fie pentru a aduce un echilibru în ceea ce priveşte aspectul trăsăturilor faciale şi o creştere a încrederii în sine.

Rinoplastia poate fi făcută în două moduri:

Rinoplastia închisă – presupune realizarea unor mici incizii pentru fiecare nară. Avantajul acestei proceduri este faptul că cicatricile sunt interne, deci nu sunt vizibile cu ochiul liber, însă există limitări în ceea ce priveşte zona şi tipul de remodelare;

Rinoplastia deschisă – se realizează printr-o incizie externă pe columelă (porţiunea îngustă de ţesut care separă nările) ce expune oasele şi cartilajele nazale. Acest tip de procedură permite un acces total chirurgului pentru orice tip de schimbare anatomică a nasului şi este o soluţie potrivită în cazul deformărilor nazale severe

,,Sânii excesivi de mari provoacă tulburări de postură şi chiar dureri la nivelul umerilor şi coloanei vertebrale”

Cât de sigur este implantul cu silicon?

În general, un implant siliconic are o durată de viaţă de minimum 10 ani. Aceasta este limita uzuală şi recomandată pentru înlocuirea implanturilor. În ceea ce priveşte calitatea implanturilor mamare, trebuie ştiut că grosimea învelişului siliconic are o foarte bună rezistenţă la rupere. Spre exemplu, un silicon cu un diametru de 11 cm poate ajunge să fie testat prin întindere şi poate ajunge la 50 de cm fără să se rupă.

Pacientele trebuie să ştie că fiecare implant siliconic vine cu un card pe care scrie tipul de implant folosit, volumul, seria şi data fabricaţiei. Acesta este un instrument de identificare folosit în cazul unor situaţii neplăcute, precum deteriorarea implantului în termenul său de garanţie.

În general, cât durează recuperarea după intervenţia la sân şi care sunt restricţiile de care pacientul trebuie să ţină cont?

După operaţia cu implanturi mamare pacienta poate avea senzaţii de oboseală şi durere timp de câteva zile, iar sânii ei pot să rămână umflaţi şi sensibili la contactul fizic timp de 2-3 săptămâni sau mai mult.

Pentru o recuperare completă pacienta va fi nevoită:

  • Să poarte o bustieră specială timp de aproximativ 6 săptămâni
  • Să evite duşurile fierbinţi
  • Să evite contactul sexual timp de trei săptămâni după intervenţie
  • Să evite administrarea de medicamente fără acordul prealabil al medicului.

Aspectul definitiv al sânilor se poate vedea de la aproximativ 3-6 luni de la data intervenţiei chirurgicale.

Implanturile vor face mamografiile mai puţin precise în detectarea cancerului la sân?

În niciun caz. Un implant mamar poate crea nişte umbre, dar, în principiu, nu afectează capacitatea mamografiei de a detecta orice anomalie.

Mai există sensibilitate la nivelul sânilor după această intervenţie?

Sensibilitatea la sânilor nu se schimbă după această intervenţie, mamelonul având aceeaşi sensibilitate la stimulul extern.

Dacă se sparge siliconul, ce se poate întâmpla?

Spargerea implantului cu silicon este o situaţie rar întâlnită în mod spontan. Riscurile mai frecvente apar în cazul unui accident rutier sau a unei căderi de la înălţime. Oricum, în situaţia în care pacienta bănuieşte că ar putea fi o  problemă cu integritatea implantului, sună medicul şi se programează la o reevaluare.

Mărimea cupei se stabileşte în funcţie de înălţime, de greutate sau de alte aspecte?

Decizia de a introduce un anumit tip de implant cu silicoan se bazează pe măsurători, astfel încât modelul de implant, precum şi apariţia ulterioară a sânilor, să se potrivească cu conformaţia fizică a pacientei.

Optează româncele şi pentru micşorarea sânilor?

Cu siguranţă. Sunt şi paciente care vin în cabinet pentru micşorarea sânilor, de exemplu după una sau mai multe naşteri, după creşterea greutăţii corporale sau pur şi simplu, genetic au nişte sâni foarte mari. În general, aceste paciente îşi doresc o schimbare pentru că sânii excesivi de mari provoacă tulburări de postură şi chiar dureri la nivelul umerilor şi coloanei vertebrale.

În general, cât timp rămân cicatricile după operaţie

Cicatricile rămase după operaţie sunt inevitabile, dar devin aproape „invizibile” atâta timp cât pacientul respectă sfaturile chirurgului estetician. După vindecare, pacientul este sfătuit să folosească geluri sau creme pentru o cicatrizare cât mai corectă din punct de vedere estetic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Cristian Nițescu - Medic primar chirurgie plastică și estetică
Dr. Cristian Nițescu este medic primar chirurgie plastică și estetică, doctor în științe medicale și își desfășoară activitatea în cadrul Royal Hospital, fiind și director medical al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, București, timp de zece ani. Are ...
citește mai mult
Simona TUDORACHE - Medic primar chirurgie plastică și estetică
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân