Efectele fumatului asupra sănătăţii orale

Efectele negative ale fumatului asupra sănătăţii au fost intens mediatizate, astfel că nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că acest obicei creşte riscul de a avea un atac de cord sau accident vascular cerebral, fiind totodată o cauză principală a cancerului pulmonar.
  • Publicat:
Efectele fumatului asupra sănătăţii orale

Efectele negative ale fumatului asupra sănătăţii au fost intens mediatizate, astfel că nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că acest obicei creşte riscul de a avea un atac de cord sau accident vascular cerebral, fiind totodată o cauză principală a cancerului pulmonar. Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont, subliniază însă că primele efectele ale fumatului pot fi observate chiar în cavitatea bucală, prima care intră în contact cu substanţele chimice şi cancerigene aflate în compoziţia ţigărilor.

Fumatul reprezintă un obicei dăunător care afectează întregul organism şi, implicit, dantura şi gingiile.

„În funcţie de numărul de ţigări consumate zilnic, unele dintre efectele negative pot fi doar deranjante, însă altele reprezintă un pericol serios pentru sănătatea orală. Dacă cele mai frecvente urmări pot fi reversibile, spre exemplu colorarea dinţilor sau respiraţia neplăcută, din nefericire, acest obicei ne predispune în timp şi la dezvoltarea unor boli mult mai dificil de tratat, cum ar fi temutul cancer oral”, atenţionează dr. Mihaela Dan.

Îngălbenirea dinţilor
Unul dintre primele efecte secundare vizibile ale fumatului sunt dinţii galbeni. Acest proces este cauzat de depunerea pe suprafaţa danturii a unor substanţe din compoziţia ţigărilor şi poate fi înlăturat printr-o curăţare profesională, realizată în cabinetul stomatologic.
Dacă vorbim despre fumătorii „înrăiţi”, însă, colorarea poate fi îndepărtată numai prin albire, simpla curăţare în cabinetul dentar nemaifiind eficientă.

Respiraţia urât mirositoare
Una dintre principalele cauze ale halitozei este fumatul, prin gudronul şi nicotina prezente în fumul de ţigară. Bolile gingivale, o altă consecinţă a fumatului, provoacă, de asemenea, respiraţia urât mirositoare.

În cazul expunerii repetate la fum de ţigară, fumătorii îşi pot pierde în cele din urmă gustul şi mirosul, ca urmare a desensibilizării receptorilor senzoriali din cauza gudronului, care acoperă gâtul şi căile nazale.

Dezvoltarea bolilor gingivale
Pe măsură ce fumul de ţigară este inhalat, substanţele chimice şi cancerigene se răspândesc în cavitatea bucală, iar ceea ce nu este eliminat prin nas sau gură prin expiraţie este absorbit în gingii şi ţesuturi. Aceste substanţe pot afecta conexiunea dintre os şi ţesuturile moi cu dinţii şi interferează cu funcţionarea normală a celulelor ţesutului gingival, astfel ca fumătorii devin mai predispuşi spre dezvoltarea de infecţii.

Deseori îşi face apariţia gingivita, urmată de parodontopatie marginală cronică (cunoscută drept parodontoză), care duce în timp la scăderea nivelului osului, expunerea rădăcinilor şi pierderea dinţilor.

Îngreunarea vindecării după intervenţii
Substanţele din compoziţia ţigărilor afectează celulele de la nivelul gingiei şi a întregii mucoase orale, dar şi vasele de sânge care irigă aceste celule, astfel încât împiedica hrănirea lor corectă şi îngreunează vindecarea prin procese naturale a unor infecţii locale.

„În cazul fumătorilor se observă întârzierea vindecării după proceduri stomatologice uzuale, cum ar fi extracţie dentară, rezecţie aplicală, chirurgie parodontală etc. Un alt efect îl reprezintă scăderea şanselor de reuşită după aplicarea implantelor dentare sau adiţiei de os, precum şi creşterea riscului de apariţie a leucoplaziei (modificare a structurii mucoasei bucale)”, spune Mihaela Dan, specialist ortodont.

Cancerul oral
Tutunul conţine substanţe chimice care sunt dăunătoare pentru corpul uman, astfel că fumatul sau mestecarea de tutun reprezintă cauza a 80-90% din cazurile de cancer oral.

„Numeroase studii arată că efectul cel mai grav asupra sănătăţii este creşterea de până la 6 ori a riscului de cancer de buză, limbă, obraz, laringe comparativ cu riscul la care sunt expuşi nefumătorii. De asemenea, riscul de revenire a cancerului după îndepărtarea chirurgicală a acestuia apare la 37% dintre cei care nu renunţă la fumat, comparativ cu 6% în cazul celor care reuşesc să se lase de acest obicei dăunător”, explică dr. Mihaela Dan.

De obicei, primul semn al cancerului oral este o durere sau nod în gură care nu se vindecă. Stadiile incipiente nu sunt dureroase, astfel ca la momentul în care simptomele devin observabile, cancerul se poate afla deja într-o stare avansată. Controalele dentare regulate sunt importante pentru a detecta semnele timpurii ale acestei boli.

Prevenirea acestor efecte
Din păcate pentru fumători, nu există niciun substitut pentru ţigări. Pipa, trabucurile şi tutunul de mestecat au toate aceleaşi efecte ca şi ţigările asupra sănătăţii orale. Riscul apariţiei de efecte negative asupra organismului poate fi redus prin renunţarea la fumat sau măcar scăderea numărului de ţigări fumate zilnic. Cu puţin ajutor (plasturi, gumă de mestecat cu nicotină, acupunctură, psihoterapie etc.) şi multă voinţă, oricine poate găsi metoda cea mai potrivită pentru a renunţa la fumat şi a câştiga beneficii uriaşe pentru sănătate.
Nu în ultimul rând, controlul stomatologic periodic este esenţial pentru a identifica din timp primele semnale de alarmă şi pentru înlăturarea, parţială sau totală, a acestora.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cauze neşteptate ale constipaţiei
Cauze neşteptate ale constipaţiei
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”