Gastrita: regim alimentar şi alimente recomandate

Fie că ai gastrită acută sau cronică, e important să adopţi o dietă specifică pentru a te proteja de riscurile care vin la pachet cu această afecţiune: ulcer sau anumite forme de cancer.

Gastrita este termenul principal folosit pentru orice afecţiune care implică inflamarea mucoasei stomacale. Gastrita poate fi acută (apare dintr-o dată) sau cronică (se dezvoltă în timp). Există diferite tipuri de gastrită care sunt cauzate de diferiţi factori. Pentru majoritatea oamenilor, gastrita este minoră şi va dispărea rapid după tratament.

Există însă şi unele forme de gastrită care pot produce ulcere sau pot provoca un risc mai mare de cancer. Dieta adoptată este importantă pentru sănătatea digestivă şi a întregului copil. Află câteva sugestii cu privire la ce anume este bine să consumi dacă suferi de gastrită şi ce este important să eviţi!

Gastrită: alimente recomandate

Există câteva alimente care te pot ajuta să ţii sub control gastrita şi să diminuezi simptomele. Dintre acestea enumerăm:
• alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele, dar şi mere, broccoli, morcovi şi fasole (însă e indicat ca fructele şi legumele să nu fie crude, pe cât posibil)
• alimente cu conţinut scăzut de grăsimi, cum ar fi peşte, carne de pui şi piept de curcan
• alimente cu aciditate scăzută
• băuturi necarbogazificate
• băuturi fără cofeină
• probiotice cum ar fi kombucha, iaurt, kimchi şi zeamă de varză. Unele studii indică faptul că probioticele pot ajuta dacă ai Helicobacter pylori (H. pylori). H. pylori este o bacterie care provoacă o infecţie în sistemul digestiv, care poate duce la gastrită sau ulcere gastrice.

Gastrită: alimente de evitat

Alimentele bogate în grăsimi pot agrava inflamaţia în mucoasa stomacului. Unele alimente care trebuie evitate deoarece pot irita stomacul sunt:

• alcoolul
• cafeaua
• alimentele acide cum ar fi roşiile şi anumite fructe (grepfruit, portocală, struguri etc.)
• sucul de fructe
• alimentele grase
• mâncarea prăjită
• băuturile carbogazoase
• mâncărurile picante
• roşii: roşiile sunt similare cu fructele citrice, deoarece sunt acide şi pot irita un stomac sensibil. O cantitate mică ar putea fi în regulă pentru unii oameni, dar alţii se simt cel mai bine evitându-le
• laptele şi alte produse lactate

Gastrită: plan alimentar 

• Consumă mese mai mici: în loc să consumi mai puţine mese pe zi, cu cantităţi mai mari de alimente, încearcă să consumi mai des cantităţi mai mici. Consumul de cantităţi mai mici poate contribui la creşterea fluxului sanguin spre stomac, ceea ce stimuleaza vindecarea.

• Evită să mănânci în apropierea orei de culcare: mănâncă cu cel puţin 3-4 ore înainte de somn, astfel încât stomacul să aibă suficient timp pentru digestie.
• Bea suficientă apă: apa (dar nu alte lichide cum ar fi cafeaua, ceaiul, alcoolul sau băuturile îndulcite) pare să ajute la controlul simptomelor gastritei, aşa că încearcă să consumi cel puţin şase pahare pe zi.

 

Gastrită: alte recomandări

• Reducerea stresului: stresul poate declanşa o eliberare crescută a acidului gastric şi poate creşte inflamaţia - în plus, reduce funcţia imună şi contribuie la alte probleme digestive.

• Renunţarea la fumat: fumatul încetineşte vindecarea mucoasei gastrice, creşte rata de recurenţă a ulcerelor şi de asemenea creşte probabilitatea dezvoltării infecţiilor.

• Ia suplimente alimentare benefice: suplimentele care te pot ajuta să te vindeci de gastrită includ acizii graşi omega-3, probioticele, vitamina C şi vitamina B12.

Citește și:
Legătura dintre gastrită şi infecţia cu Helicobacter Pylori, bacteria care creşte riscul de cancer
Ceaiul de frunze de dud - ameliorează bolile de ficat, diabet şi gastrită
Căpşuni: recomandate în cura de slăbire şi pentru bolnavii de gastrită
Exclusiv Online - 03.08.2018

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.