Iritația de la căldură: ce semne dă și cum se tratează. Dacă apar complicații, de vină poate fi infecția cu stafilococ

Iritația de la căldură este o problemă care poate apărea vara la nivelul pielii. Iată ce recomandă medicul dermatolog Laurenţiu Vlădău.
  • Publicat:
Iritația de la căldură: ce semne dă și cum se tratează. Dacă apar complicații, de vină poate fi infecția cu stafilococ
Sursa foto: Shutterstock

Iritația de la căldură poate fi confundată în unele cazuri cu alergii post-medicamentoase, urticarie, erupţii virale, acnee, foliculită, iar diagnosticul este în general bazat pe un istoric amănunţit şi aspect clinic caracteristic.

Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, explică de ce apare această iritaţie vara şi cum poate fi ea combătută.

Aşa-numita „iritaţie la căldură” sau sudamina apare atunci când corpul transpiră mai mult decât de obicei, astfel explicându-se faptul că ea este întâlnită mai frecvent în timpul lunilor de vară sau în timpul vacanţei într-un climat călduros. Reacţia este cauzată de blocarea şi inflamarea glandelor sudoripare în condiţii de căldură şi umiditate ridicată. Problema poate apărea, de asemenea, şi în lipsa unor temperaturi ridicate, de exemplu în cazul persoanelor care se află în odihnă la pat pe perioade mai lungi de timp.

Iritația de la căldură: care sunt cauzele

„Această afecţiune este cauzată de obstrucţia ductelor glandelor sudoripare şi apare în special la copii, dar şi la adulţi în condiţii de umezeală, temperaturi ambientale crescute, transpiraţie excesivă.

Problema este agravată de îmbrăcămintea neadecvată, prea groasă, ocluzivă şi sintetică şi se manifestă prin mici papule (blânde) roşiatice sau mici vezicule cu lichid clar apărute în special în zonele acoperite şi expuse frecării, fiind însoţită de mâncărime şi disconfort”, explică medicul Laurenţiu Vlădău.

Complicațiile, cauzate de un stafilococ

Se pare că unele persoane sunt mai predispuse decât altele spre a dezvolta această problemă din cauza unei bacterii – Stafilococ epidermidis – ce trăieşte pe piele şi secretă o substanţă care alături de transpiraţia excesivă şi celulele moarte ale pielii poate cauza blocarea glandelor sudoripare.

Adulţii dezvoltă, de obicei, erupţii cutanate la nivelul pielii şi în locurile în care îmbrăcămintea cauzează frecare. La sugari, erupţia cutanată se găseşte în principal pe gât, umeri şi piept. Poate să apară şi la subraţ, la nivelul cotului şi la nivelul gurii.

Cum se tratează iritația cauzată de căldură

„Tratamentul medicamentos este rareori necesar. Atunci când apar senzaţia de mâncărime şi un disconfort marcant pot fi aplicate loţiuni calmante pe bază de mentol, calamină, sau loţiuni pe bază de dermatocorticoizi slabi în cazuri mai severe.

Antihistaminicele orale pot şi ele ajuta. Cel mai important este ca pacientul să evite căldură excesivă şi mediul umed, să poarte îmbrăcăminte adecvată, subţire şi de bumbac şi să doteze încăperea în care petrece cel mai mult timp cu un ventilator. Utilizarea unui săpun antibacterian poate ajuta la menţinerea sub control a numărului de bacterii de pe piele”, recomandă specialistul dermatolog.

În mod obişnuit, erupţia  cutanată se estompează atunci când pielea este lăsată să se răcească. Cu toate acestea, dacă problema se înrăutăţeşte, nu dispare după câteva săptămâni sau dacă apar semne de infecţie (durere, umflare, febra sau frisoane), este indicat să ne adresăm unui medic dermatolog. Tratamentul medical este necesar doar dacă zona devine infectată.

Poate fi prevenită iritația de căldură?

Pentru a preveni erupţia cutanată la căldură este recomandată evitarea situaţiilor care pot duce la transpiraţie excesivă, cum ar fi mediile fierbinţi şi umede.

„Sunt de evitat şi exerciţiile intense când este foarte cald, iar în cazul unor temperaturi ridicate este bine-venită utilizarea de aer condiţionat, ventilatoare şi duşuri şi băi răcoroase pentru a menţine o temperatură adecvată a corpului. Pentru a evita apariţia de iritaţii, sunt recomandate hainele uşoare, care nu sunt strânse pe piele, fiind de evitat purtarea ţesăturilor sintetice. Totodată, foarte important este şi consumul unei cantităţi adecvate de lichide”, recomandă dr. Laurenţiu Vlădău.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”