Medicii avertizează: cancerul rectal şi hemoroizii au simptome similare

În ultimii ani, cancerul colorectal a devenit a doua cauză de deces prin cancer, iar incidenţa sa este în creştere cu fiecare an.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Medicii avertizează: cancerul rectal şi hemoroizii au simptome similare

În ultimii ani, cancerul colorectal a devenit a doua cauză de deces prin cancer,  iar incidenţa sa este în creştere cu fiecare an. În acelaşi timp, aproximativ 75% dintre oamenii din întreaga lume se vor confrunta, la un moment dat, cu hemoroizii. Ambele sunt afecţiuni grave ce au complicaţii severe.

Medicii specialişti atenţionează că acestea nu sunt nimic altceva decât agravări ale unor simptome pe care nu le-am sesizat si tratat la timp şi mai ales corect. De aceea, este important să ştim cum să diferenţiem problemele nesemnificative de cele care impun o consultaţie de specialitate. Dr. Dănuţ Andronesi, medic primar chirurgie generală la Clinica OK Medical, ne explică nu doar care sunt diferenţele şi asemănările dintre simptomele cancerului rectal şi hemoroizi, ci şi cum anume putem evita din timp o serie de efecte devastatoare.

Simptomele cancerului rectal şi cele ale hemoroizilor sunt, într-adevăr, asemănătoare. Spre exemplu, sângerările sunt un simptom comun şi la hemoroizi, precum şi la cancerul rectal. De asemenea, şi durerile pot apărea la cele două afecţiuni, precum şi tulburările de tranzit. Aici ne referim la alternările scaunului tare cu cel diareic. 

Cel mai eficient lucru pe care îl putem face pentru a ne proteja împotriva hemoroizilor avansati este consultul proctologic făcut din timp. Aceasta este singura metodă prin care am putea evita aparitia unor boli grave cum este cancerul rectal. Asta înseamnă că există, într-adevăr, şanse reale să evităm instalarea unei forme de cancer (fie el de canal anal, rect sau chiar de anus). O consultaţie făcută la timp, atunci când apar primele semne ale degradării stării de sănătate, ar putea face diferenţa dintre o boală gravă şi o simplă inflamaţie care ar putea fi rezolvată fără operaţie, chimioterapie şi nu numai.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Dan Andronesi - Medic primar chirurgie generala
Dr. DĂNUȚ TOADER ANDRONESI este Medic primar chirurgie generală și Cercetător științific în cadrul Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni, București. Studii: 1980-1984 Liceul Sanitar Bistrița 1990-1996 Facultatea de Medicină Generală 2004 ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”