Mers sprinten

Pozitia bipedane defineste. Omenirea a evoluat, dar, cu timpul, am devenit mai sedentari, iar bolile picioarelor favorizate de aceasta pozitie s-au acutizat. Cea mai des intalnita afectiune este insuficienta venoasa cronica, adica intoarcerea deficitara a
  • Publicat:
Mers sprinten
Mers sprinten

Daca stam mult timp pe scaun, la birou, si picioarele sunt mai jos decat nivelul corpului, intoarcerea venoasa dificila ajunge la un moment dat sa genereze staza in vene; aici se acumuleaza sangele cu bioxid de carbon si substante toxice, fapt ce genereaza senzatia de picior greu. La inceput este doar un disconfort care dispare atunci cand facem cativa pasi, cand ridicam picioarele mai sus in raport cu corpul si punem sangele in miscare. Daca senzatia de picior greu persista, medicii constata instalarea varicelor, iar de vina sunt fie unele valve stricate, fie anumite anomalii ale circulatiei sangelui care astazi pot fi cercetate cu ajutorul ecografului Doppler color. „Este vorba de o investigatie noninvaziva, nu doare, nu necesita nici un fel de cateter intravenos, de substante de contrast. Poate permite auzirea modului in care circula sangele prin vene si, prin anumite manevre, evidentierea zonelor de reflux, a zonelor in care valvele s-au stricat si care pot genera in viitor niste probleme serioase”, spune dr. Stefan Jianu, specialist in flebologie.

Atunci cand descopera valve stricate care au generat varice, chirurgii flebologi pot recomanda tratamente pentru stadii avansate ale insuficientei venoase cum ar fi scleroterapia. Ei injecteaza anumite substante in vasele bolnave, iar acestea usuca portiunile afectate de boala. Si tratamentul laser poate avea acelasi efect. „Se poate face microchirurgie, care consta in efectuarea unor microincizii prin care, sub anestezie locala, putem extrage acele segmente venoase alterate.“ Faptul ca multi dintre noi isi simt picioarele grele dupa o zi de stat in picioare sau la birou nu trebuie sa ne faca sa trecem cu vederea aceasta problema. Prima vizita trebuie sa fie la medicul de familie. Medicamentele tonice venoase care intaresc peretii venelor si imbunatatesc circulatia, purtarea ciorapilor elastici medicinali si exercitiile fizice pot amana instalarea varicelor.

Astazi 80 la suta dintre oameni sufera de insuficienta venoasa cronica in stadii incipiente, iar 40 la suta dintre acestia fac forme avansate ale bolii.

Consumul de lichide, proteine, vitamina C, fibre si sportul (inotul, joggingul) intaresc venele si le mentin intr-o stare buna de sanatate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”