Mituri şi adevăruri despre mahmureală. Ce ştiai greşit despre dimineaţa de după

În general mahmureala se instalează în dimineaţa următoare după consumul excesiv de alcool. În articolul de faţă demontâm câteva mituri care circulă în legătură cu mahmureala, care fac mai mult rău.
  • Publicat:
Mituri şi adevăruri despre mahmureală. Ce ştiai greşit despre dimineaţa de după

Mahmureala este o stare ce însumează mai multe simptome neplăcute, senzaţia de cap tulbure, greaţă, dureri de cap, apatie, dispoziţie proastă, ameţeală, etc. Nu exisă o formulă magică ce poate preveni mahmureala, după ce o persoană a băut o cantitate mare de alcool. 
Specialiştii recomandă apa şi sucurile reci. Odihna este şi ea foarte importantă. Pentru a evita stările neplăcute de a doua zi, cel mai indicat ar fi să limitaţi consumul de alcool. E bine de ştiu că stările de mahmureală trec de la sine, însă pot persista şi până la 24 de ore.

În articolul de faţă demontâm câteva mituri care circulă în legătură cu mahmureala, mituri care fac mai mult rău.

Mit: Mahmureala e un lucru banal
Adevăr: Cei care consumă alcool în mod regulat au sistemul nervors central afectat. Creierul este intoxicat cu substanţe chimice, iar rezultatul este extrem de neplăcut: dureri de cap, ameţeală şi greaţă. Să nu uităm de vărsături care duc la deschidratare. Senzaţia de mahmureală se caracterizează prin durere de cap, oboseală, gură uscată, stomac sensibil şi iritat şi un sistem imunitar slăbit.

Mit: Mahmureala nu ţine cont de sex
Adevăr: Femeile sunt mult mai afectate de mahmureală comparativ cu bărbaţii. Să facem un experiment: dacă un bărbat şi o femeie beau aceeaşi cantitate de alcool, aceasta din urmă va simţi din plin efectele nedorite. Explicaţia este simplă, bărbaţii au un procent mai mare de apă în organism, ceea ce îi ajută la diluarea alcoolului pe care l-au consumat. Când femeile beau aceeaşi cantitate, mai mult alcool se acumulează în sânge.

Mit: Numai alcoolicii experimentează mahmureala
Adevăr: De multe ori, un singur pahar de alcool este de ajuns să se declanşeze mahmureala la unii oameni, în timp ce alţii pot bea mai mult fără a avea astfel de probleme. Sfat: dacă beţi şi apă sau băuturi răcoritoare aveţi mari şanse să scăpaţi de mahmureală şi să reduceţi cantitatea totală de alcool ingerat.

Mit: Dacă bei vin nu eşti mahmur a doua zi
Adevăr: Vinul roşu conţine o substanţă vegetală, cu gust astringent, ce poartă numele de tanin, iar compuşii ei declanşează dureri de cap la anumite persoane. Malţul din whisky poate provoca mahmureală severă. Ginul, vodka şi berea sunt alegerile cele mai blânde pentru a evita mahmureala de a doua zi.

Mit: Cocktail-urile dietetice nu dau dureri de cap
Adevăr: Băuturile dietetice vă pot ajuta atunci când sunteţi la cură de slăbire, dar nu vă ajută să evitaţi mahmureala. Cercetările au demonstrat că fructele şi sucurile de fructe, care conţin zahăr, în amestec cu acoolul, pot provoca o mahmureală mai puţin intensă.

Mit: Scapi de mahmureală dacă bei lichiorul înaintea halbei de bere
Adevăr: Ceea ce face diferenţa atunci când vorbim despre mahmureală este cantitatea de alcool pe care o consumi, nu ordinea băuturilor.

Mit: Mănânci paste înainte de culcare şi scapi de mahmureala de a doua zi
Adevăr: Nu este recomandat să mănânci mult înainte de culcare. Pentru a scăpa de mahmureală alimentele trebuie consumate înainte de a bea alcool. Grăsimile vă ajută să amelioraţi mahmureala, la fel ca şi consumul de apă, ce previne deshidratarea.

Mit: Alcoolul te ajută să ai un somn liniştit
Adevăr: Este chiar contrariul. Somnul este agitat, neregulat, iar la trezire vei fi obosit.

Mit: Analgezice înainte de culcare
Adevăr: Să luaţi o pastilă înainte de a adormi nu este o idee bună, nu va avea niciun efect dimineaţa următoare. Administraţi analgezicul la trezire. Nu luaţi niciodată paracetamol, pentru că interferând cu alcoolul este nociv pentru ficat.

Mit: „Cui pe cui se scoate”
Adevăr: Să beţi în continuare înseamnă pur şi simplu să „reprogramaţi” mahmureala pe mai târziu.

MIT: Cafeaua alungă mahmureala
Adevăr: Dacă apoi bei multă cafea asta va duce la deshidratare şi ar putea accentua simptomele de mahmureală. Este mai bine să bei apă sau băuturi pentru sportivi pentru a contracara deshidratarea şi a înlocui electroliţii pierduţi (mai ales dacă ai şi vomitat).

MIT: Remediile din plante pot ajuta
Adevăr: Cercetătorii britanici au analizat studiile privind pilulele de mahmureală, cum ar fi cele cu drojdie sau extract de anghinare, dar nu au găsit dovezi convingătoare că ar funcţiona. Singurul leac dovedit? Timpul.

NU ESTE UN MIT: Intoxicaţia cu alcool

Intoxicaţia cu alcool este o urgenţă medicală care poate pune viaţa în pericol. Simptomele includ:

  • Confuzie, perplexitate
  • Vărsături
  • Convulsii
  • Respiraţie înceată, neregulată
  • Temperatură scăzută a corpului, piele cu tentă albăstruie

Este mai simplu să eviţi aceste simptome limitând cantitatea de alcool ingerată, dar dacă ai pe cineva în această situaţie şi vezi că vomită de mai multe ori sau după a băut foarte mult, trebuie să ştii că există riscul de deshidratare severă şi că alcoolul afectează funcţionarea creierului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristiana Trifu
CRISTIANA TRIFU, Web-Editor. Creeză conţinut, vine cu idei, încearcă să inspire şi să ajute cât mai mulţi oameni. Este fascinată de mintea umană şi preocupată de autocunoaştere şi descoperirea de sine. Iubeşte să călătorească şi este mereu în căutarea unei noi aventuri. Îşi ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”