Obezitatea, mana-n mana cu poluarea

Substanta numita tributilin perturba sistemul imunitar si functia metabolica.
  • Publicat:
Obezitatea, mana-n mana cu poluarea
Obezitatea, mana-n mana cu poluarea

Poluarea cauzeaza obezitate, cel putin asa sustin oamenii de stiinta japonezi, care au descoperit pare-se unul dintre mecanismele prin care grasimile se acumuleaza in exces.

Mai exact, este vorba despre tributiltin, substanta chimica extrem de toxica, folosita in agricultura si prezenta in cantitati mari in majoritatea deseurilor lemnoase si textile.

Aceasta nu doar ca perturba serios activitatea sistemului imunitar, dar actioneaza si la nivelul retinoizilor X, componente celulare ce intervin in functia metabolica.

Sub actiunea tributiltinului, retinoizii migreaza in nucleul celulelor, activand genele care cauzeaza acumularea de tesut adipos.

Pe langa tributiltin, si alte substante toxice prezente in mediu sunt responsabile de aparitia obezitatii epidemice: bisfenol A si nonilfenol. Altfel spus, stai departe de mediile poluate daca nu vrei sa devii obeza.

Fitele bat mediul

Cand vine vorba despre fite, tinerii nu mai dau doi bani pe mediul inconjurator. Un sondaj efectuat la Universitatea West din Anglia arata ca, decat sa aleaga o masina mica si prietenoasa cu mediul, tinerii prefera bolizii impozanti si masinile de lux, indiferent de gradul de poluare pe care acestea il produc.  

Mobilul, unul dintre cei mai mari dusmani ai memoriei

De la aparitia lor pe piata, telefoanele mobile au dat nastere unei polemici interminabile: ne afecteaza sau nu sanatatea? Cercetatorii de la Universitatea Lund din Suedia au incercat sa faca putina lumina in aceasta privinta si au supus cativa soareci de laborator unor teste.

Rezultatul? Rozatoarele care timp de un an „au vorbit” circa 2 ore pe saptamana la mobil au avut ceva de suferit. Comparativ cu cei care au fost tinuti intr-un mediu cat mai natural posibil, soarecii tehnologizati au inregistrat grave pierderi de memorie. Iar cercetatorii au conchis: radiatiile sunt de vina!
 
Citeste si Invata sa respecti planeta!
                  Eco de lux

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân