Prima statuie audio care te confruntă cu emoţiile unui părinte de copil prematur

În România, în 2016, la fiecare 30 de minute s-a născut un bebeluş înainte de termen. În total, 19.000 de bebeluşi au apărut pe lume înainte de săptămâna 37. Peste 35.000 de părinţi s-au confruntat anul trecut cu sentimentul de neputinţă cauzat de o spitalizare îndelungată şi nu au ştiut la cine să apeleze pentru sprijin. Pentru a atrage atenţia asupra cauzei, Asociaţia Unu şi Unu a construit în ParkLake o instalaţie interactivă sub formă de căşti audio care te invită ca pentru câteva minute să trăieşti experienţa unui părinte de prematur.
  • Publicat:
Prima statuie audio care te confruntă cu emoţiile unui părinte de copil prematur

În România, în 2016, la fiecare 30 de minute s-a născut un bebeluş înainte de termen. În total, 19.000 de bebeluşi au apărut pe lume înainte de săptămâna 37. Peste 35.000 de părinţi s-au confruntat anul trecut cu sentimentul de neputinţă cauzat de o spitalizare îndelungată şi nu au ştiut la cine să apeleze pentru sprijin. Pentru a atrage atenţia asupra cauzei, Asociaţia Unu şi Unu a construit în ParkLake o instalaţie interactivă sub formă de căşti audio care te invită ca pentru câteva minute să trăieşti experienţa unui părinte de prematur.

Intrând în statuia audio de trei metri înălţime, vizitatorul se confruntă cu o avalanşă de veşti bune şi veşti proaste, un adevărat roller-coaster emoţional pe care familiile de prematuri îl trăiesc zilnic în spitalele din România. Inaugurarea primei statui audio dă startul unei campanii ce are drept scop strângerea de fonduri pentru crearea primului centru multidisciplinar pentru familiile cu copii îndelung spitalizaţi. Acesta va oferi consiliere psihologică pentru părinţi, workshopuri şi traininguri pentru ei, schimburi de experienţă, servicii de follow up pentru copii şi terapii de recuperare. “În 2016, 449 de bebeluşi s-au născut prematur sub 28 de săptămâni, 1810 bebeluşi s-au născut înainte de termen între 28 – 31 de săptămâni şi 6891 de bebeluşi s-au născut între 32 – 35 de săptămâni, cu o greutate între 2000 – 2499 de grame.

Datele nu sunt deloc îmbucurătoare şi cifrele atestă încă o dată că fenomenul prematurităţii continuă  să se situeze la un nivel alarmant în România, de aceea este extrem de important ca societatea civilă, reprezentată de ONG-uri, mass media, dar şi de sectorul privat să-şi unească eforturile pentru a susţine aceste familii”, a declarat Diana Gămulescu, Vicepreşedintele Asociaţiei Unu şi Unu. Statuia audio se va afla în incinta ParkLake Shopping Center până pe 30 iulie, urmând ca ulterior să fie itinerantă în Bucureşti.  În 2016, Asociaţia Unu şi Unu a sprijinit peste 915 familii, oferindu-le informaţii şi asistenţă, a asigurat peste 150 de ore de terapii de recuperare pentru copii şi a acordat gratuit peste 240 de ore de consiliere psihologică în maternităţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”