Recomandări pe timp de ger pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare

Frigul, gerul şi vântul determină un anumit disconfort pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni cardiovasculare. De aceea, specialiştii susţin susţin că aceşti pacienţi trebuie să fie foarte precauţi în sezonul rece, evitând astfel eventualele complicaţii care pot să apară.
  • Publicat:
Recomandări pe timp de ger pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare

Frigul, gerul şi vântul determină un anumit disconfort pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni cardiovasculare. De aceea, specialiştii susţin susţin că aceşti pacienţi trebuie să fie foarte precauţi în sezonul rece, evitând astfel eventualele complicaţii care pot să apară.

„Expunerea la temperaturi cu minus, la ger, atrage după sine vasoconstricţie periferică, creşteri ale tensiunii arteriale, dar şi ale frecvenţei cardiace, iar toate acestea pot să precipite epsoade de angină pectorală la coronarieni, episoade de decompensare a unui pacient cu insuficienţă cardiacă sau chiar evenimente de moarte subită”, spune Sorin Micu, medic primar cardiolog.

Majoritatea bolilor cardiovasculare sunt influenţate de frig

Majoritatea afecţiunilor cardiovasculare pot fi influenţate de frig şi de activarea aşa-numitului siste nervos simpatic, cel care ne produce creşteri de tensiune arterială sau poate să precipite tulburări de ritm. Pacienţii coronarieni pot să dezvolte episoade de angină pectorală. De asemenea, bolnavii diagnosticaţi cu insuficienţă cardiacă pot să sufere mai multe episoade de moarte subită, iar hipertensivii pot să înregistreze pusee tensionale. Concret, majoritatea pacienţilor cardiaci pot avea probleme atunci când se expun la frig.

Principalele reguli de care trebuie să ţină cont persoanele cu afecţiuni cardiace, pe timpul iernii, sunt:

  • Ai grijă cum te îmbraci. De preferat este să ai mai multe haine, practic să te îmbraci în straturi.
  • Este indicat ca gâtul şi capul să fie acoperite, fiindcă aproximativ 50% din căldura pe care o pierde o persoană este la nivelul scalpului şi al gâtului.
  • O atenţie sporită trebuie acordată mâinilor, picioarelor, deoarece acestea sunt predispuse la degerături.
  • Nu consuma alcool atunci când trebuie să ieşi afară pe ger. Chiar dacă la început ai impresia că îţi e cald, alcoolul duce la pierderea căldurii din organism mult mai repede.
  • Nu fuma şi nu bea cafea. Dacă ştii că ai probleme de sănătate la nivelul inimii, aceste vicii îţi vor dăuna în mod cert, mai ales în sezonul rece.
  • Evită pe cât posibil deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate, care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute, iarna.

Atenţie la regimul alimentar!

Medicul cardiolog Sorin Micu atrage atenţia asupra faptului că persoanele cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să urmeze permanent un regim de viaţă, atât vara, cât şi iarna.

„În perioada de iarnă, în mod surprinzător – şi acesta este un lucru dovedit –, nivelul colesterolului creşte, nivelul valorilor tensionale creşte, la fel şi nivelul taliei. Se ştie că dimensiunile taliei sunt direct corelate cu riscul de boală cardiovasculară, tocmai că în această perioadă regimul alimentar este schimbat oarecum într-o zonă defavorabilă. Concret, acum omul mănâncă mai multe grăsimi, consumă mai mult alcool, activităţile fizice sunt reduse, sedentarismul este la putere, spune medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”