Regula celor 5 secunde – mit sau adevăr?

În gospodării, bucătării, restaurante şi aproape oriunde oamenii se pregătesc să consume alimente, veţi auzi din când despre regula celor cinci secunde – dacă mâncarea loveşte podeaua dar este ridicată în mai puţin de cinci secunde, atunci se poate consuma fără probleme. Dar este într-adevăr destinată consumului mâncarea căzută pe podea sau e nevoie ca aceasta să fie aruncată? Aflaţi în continuare părerile experţilor.
  • Publicat:
Regula celor 5 secunde – mit sau adevăr?

În gospodării, bucătării, restaurante şi aproape oriunde oamenii se pregătesc să consume alimente, veţi auzi din când despre regula celor cinci secunde – dacă mâncarea loveşte podeaua dar este ridicată în mai puţin de cinci secunde, atunci se poate consuma fără probleme.

Dar este într-adevăr destinată consumului mâncarea căzută pe podea sau e nevoie ca aceasta să fie aruncată? Aflaţi în continuare părerile experţilor.

Produsele alimentare ridicate la doar câteva secunde după ce au fost scăpate pe podea conţin cu siguranţă mai puţine bacterii decât în cazul în care au fost lăsate pentru perioade mai lungi de timp, explică cercetătorii de la Aston University School of Life Sciences and Health din Anglia.

Echipa Aston, a remarcat de asemenea faptul că tipul de suprafaţă pe care a fost abandonat alimentul joacă un rol primordial, bacteriile fiind cel mai puţin susceptibile de a se transfera pe mâncare de pe suprafeţele mochetate. Bacteriile persistă cel mai mult în cazul în care alimentele umede fac contact pentru mai mult de cinci secunde cu laminat din lemn sau suprafeţe de gresie.
Studiul actual, derulat de şase studenţi la biologie din ultimul an, condus de profesorul de microbiologie Anthony Hilton, a constatat faptul că agenţii patogeni înşişi se transferă la alimente cât mai rapid în condiţiile în care acel aliment loveşte gresia din bucătărie.

Alimente umede lăsate pe jos mai mult de 30 de secunde au conţinut de până la 10 ori mai multe bacterii decât cele ridicate după trei secunde.
Alimentele uscate abandonate pe covor au fost cele cu cea mai mică rată de bacterii. Cercetătorii au monitorizat transferul de bacterii Escherichia coli şi Staphylococcus aureus –care provoacă infecţii şi pot fi găsite pe diverse tipuri de podea de interior, fiind uşor de transferat pe pâine prăjită, paste, biscuiţi şi dulciuri atunci când contactul se produce de la 3 până la 30 de secunde. Hilton şi elevii săi au căutat să studieze iniţial supravieţuirea şi transferul de bacterii de pe suprafeţele interioare. Cercetătorii au descoperit faptul că stafilococul se găseşte cel mai frecvent pe pardoselele examinate.

Un studiu din 2003 realizat de către Jillian Clarke în timpul unui stagiu de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign a constatat de asemenea faptul că bacteriile se transferă pe produsele alimentare imediat după contact. În experimentul acestuia a fost urmărită bacteria E. Coli. Aceasta s-a transferat pe alimente (jeleuri în cazul respectiv) în decurs de cinci secunde.
Cele mai multe studii par să descurajeze aderarea la la regula celor cinci secunde. Cu toate acestea, este adevărat faptul că alimentele nu vor prinde aceeaşi cantitate de bacterii în primele 5 secunde, faţă de timpul ulterior. Dacă decideţi să practicaţi regula, ţineţi seamă de faptul că cel mai puternic contact se realizează între alimentele umede şi suprafeţele din gresie şi cel mai slab între alimentele uscate şi suprafeţele carpetate!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân