Scleroza multiplă, boala cumplită care atacă indiferent de vârstă!

Copii, tineri adulţi, femei sau bărbaţi, bătrâni, bogaţi, săraci...indiferent din ce categorie faci parte, eşti o ţintă pentru această boală nemiloasă, care afectează aproape 2,1 milioane de oameni la nivel mondial şi peste 10.000 de români conform datelor furnizate de Societatea de Scleroză Multiplă din România.
  • Publicat:
Scleroza multiplă, boala cumplită care atacă indiferent de vârstă!

Copii, tineri adulţi, femei sau bărbaţi, bătrâni, bogaţi, săraci…indiferent din ce categorie faci parte, eşti o ţintă pentru această boală nemiloasă, care afectează aproape 2,1 milioane de oameni la nivel mondial şi peste 10.000 de români conform datelor furnizate de Societatea de Scleroză Multiplă din România.

 

Ce este scleroza multiplă?

Scleroza multiplă (SM) este o boală autoimună care afectează sistemul nervos, iar pe înţelesul tuturor, această boală constă în faptul că celulele imunitare atacă propriul sistem nervos, cu urmări precum pierderea vederii, amorţeală, durere etc.

În medie, şansele de a suferi de scleroză multiplă este de una la 750 şi afectează femeile de două ori mai mult decât bărbaţii. În cazul persoanelor cu istoric familial de scleroză multiplă, riscul este de 1 la 40, însă factorii genetici nu sunt singura cauză responsabilă de apariţia acestei boli.

Scleroza multiplă – Simptome

Deoarece depindem în mare măsură de sistemul nervos pentru a face activităţi de rutină, orice mică disfuncţie poate da peste cap chiar şi cele mai banale şi simple gesturi, transformându-le în obiective imposibil de atins. Pacienţii cu SM se confruntă cu o gamă largă de simptome, dintre care amintim:

  • Pierderea vederii
  • Amorţeală şi slăbiciune musculară la unul din membrele inferioare
  • Vedere dublă sau înceţoşată
  • Senzaţie de furnicături sau dureri în diferite regiuni ale corpului
  • Senzaţii de electrizare atunci când încercaţi să întoarceţi capul în diferite direcţii
  • Instabilitate motorie şi pierderea coordonării în timpul mersului sau chiar şi atunci când staţi pe loc
  • Rigiditate şi spasme musculare
  • Oboseală extremă şi ameţeli


Astfel de simptome apar şi dispar şi sunt frecvent declanşate de stres sau o temperatură crescută a corpului. Deoarece bolnavii de scleroză multiplă nu urmează un tipar în ceea ce priveşte simptomele, această boală este foarte greu de diagnosticat iar medicii confundă frecvent semnele sclerozei multiple cu alte afecţiuni, ceea ce duce la un număr nedeterminat de bolnavi care se confruntă cu “boala cu o mie de feţe”, cum mai este numită scleroza multiplă.

În cazurile grave, simtomele includ paralizia membrelor, incontinenţa urinară, depresia şi dificultate în concentrare, precum şi riscul crescut de epilepsie.

Scleroza multiplă – Cauze

Nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la instalarea sclerozei multiple, însă se ştie cu siguranţă că nu este o boală contagioasă, deci bolnavii nu trebuie izolaţi de societate. Cu toate acestea, există câţiva factori de risc care ar putea influenţa apariţia acestei boli. Dintre aceştia amintim:

  1. Infecţiile cu virusul Epstein-Barr, aşa-numita boală a sărutului
  2. Moştenirea genetică
  3. Luna naşterii – studiile arată că cei născuţi în luna mai sunt cei mai expuşi riscului de SM, iar cei născuţi în luna noiembrie sunt cei mai feriţi de această boală.
  4. Fumatul
  5. Expunerea insuficientă la soare şi carenţa de vitamina D

Scleroza multiplă – Tratament

Scleroza multiplă este o boală incurabilă însă poate fi tratată, în sensul că există medicamente care pot încetini dezvoltarea bolii şi pot ameliora simptomele precum durerea, incontinenţa urinară, oboseala şi slăbiciunea musculară.

Toţi cei care experimentează simptomele menţionate pe o perioadă mai lungă de 6 luni ar trebui să meargă de urgenţă la un medic specialist pentru un control amănunţit şi un diagnostic precis, care să le ofere cele mai bune soluţii pentru uşurarea activităţilor de zi cu zi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”