Suplimentele alimentare la control!

Pentru digestie, pentru memorie, pentru articulaţii, potenţă, sarcină, dureri de cap sau slăbit, este imposibil să intri într-un magazin cu produse naturiste şi să pleci cu mâna goală.
  • Publicat:
Suplimentele alimentare la control!

Autor: Laura Pascu, PR Manager Centrul European al Consumatorilor

Pentru digestie, pentru memorie, pentru articulaţii, potenţă, sarcină, dureri de cap sau slăbit, este imposibil să intri într-un magazin cu produse naturiste şi să pleci cu mâna goală. Sigur vei găsi ceva care să ţi se lipească de mână şi sigur îţi vei aminti că ai o problemă şi vrei să o tratezi “naturist”.

Ei bine, pot să îţi spun că nu tot ce e “naturist” chiar este naturist. Suplimentele nutritive au devenit o afacere ce sfidează criza. În vremea în care apar pe zi ce trece tot mai multe boli, în lumea în care ne este teamă de E-uri, aditivi alimentari şi coloranţi, ne este teamă să mai luăm pastile şi, totuşi, luăm pastile “naturiste”.

Sute de milioane de euro au cheltuit românii în 2014 pe vitamine, minerale şi tot soiul de remedii naturale sau de sinteză. Cât de mult contează pentru noi aceste tratamente minune? Foarte mult, atâta timp cât le vedem la televizor, în farmacii, pe stradă sau la piaţă. Contribuim foarte mult la bunăstarea fabricanţilor de suplimente, dar nu ştim foarte sigur ce cumpărăm, nu totdeauna aceste suplimente contribuie cu adevărat la sănătatea noastră.

Medicii şi farmaciştii atrag atenţia că suplimentele de tipul aminoacizi şi batoane energizante nu au studii clinice care să le ateste efectele benefice. Studiile le întâlnim doar la vitamine, minerale şi încă vreo câteva substanţe. Dar şi acestea pot să ne facă rău dacă le luăm după ureche. Fără sfatul medicului ne trezim cu boli suplimentare sau că nu ne ajută cu nimic aceste suplimente. Adică le luăm degeaba.

Sunt milioane de prafuri, tincturi, picături, capsule, pastiluţe care ne promit tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Oare? Cât e sănătate, cât afacere şi cât pericol în această poveste? Suplimentele alimentare sunt produsele al căror scop este să completeze dieta normală, fiind surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutriţional ori fiziologic, separat sau în combinaţie, comercializate sub formă de doze (capsule, pastile, tablete, pilule, pachete de pulbere, alte forme asemănătoare de preparate lichide sau pulberi destinate consumului în cantităţi mici, măsurabile). Această definiţie poate părea aridă, dar ea arată foarte clar că suplimentele sunt foarte diferite de alimente şi că administrarea lor trebuie să se facă limitat şi în anumite situaţii.

În orice caz, este bine ca atunci când cumpărăm un supliment nutritiv să verificăm dacă are înscris pe ambalaj avizul Ministerului Sănătăţii.

În categoria suplimentelor alimentare sunt incluse şi următoarele:

  • proteine pure sau sub formă de izolate proteice şi hidrolizate proteice, aminoacizi şi amestecuri ale acestora;
  • lipide alimentare (inclusiv acizi graşi polinesaturaţi esenţiali);
  • fosfolipide (lecitine, cefaline, serinfosfatide, inozitolfosfatide)   până la cantităţi ale conţinutului de fosfor de 1 g/zi;
  • fibre alimentare până la cantitatea de 24 g/zi;
  • produse parabiotice: probiotice, prebiotice, simbiotice – alimente.

Conform Ministerului Sănătăţii, termenul ”supliment nutritiv” are o arie largă de semnificaţii: de la laptele cu cereale pentru copii, până la produsele destinate sportivilor, care conţin vitamine, elemente minerale, proteine etc. Dintre toate suplimentele, cele mai consumate sunt multivitaminele şi preparatele care conţin, alături de vitamine, elemente minerale (suplimente mineralo-vitaminice).

În timp ce multivitaminele reprezintă o potenţială recomandare pentru întreaga populaţie, diferite alte suplimente trebuie alese cu grijă în funcţie de vârstă, sex, stil de viaţă şi/sau individ. În concluzie, se recomandă atenţie sporită la folosirea suplimentelor.

Ca principiu de bază, un supliment nutritiv nu trebuie să prezinte efecte adverse sau proprietăţi dăunătoare (bineînţeles, dacă se respectă modul de administrare), iar beneficiile sale pentru sănătate trebuie să fie mai mari decât riscurile. Şi, cel mai important sfat: nu le cumpăra doar pentru că ai auzit că vecina de la 6 a luat şi i-au făcut bine. Cere părerea medicului avizat! Ceea ce îi face bine vecinei este posibil să îţi facă ţie rău.

În acelaşi timp, mai am câteva sfaturi pentru tine atunci când cumperi aşa ceva online:

  • nu cumpăra suplimente de pe site-uri din afara Europei. Rişti să pierzi banii şi înapoi nu le mai poţi da;
  • citeşte eticheta pe site şi apoi, când primeşti produsul, verifică din nou ca eticheta de pe produs să fie identică cu cea de pe site;
  • înainte de a cumpăra, verifică site-ul; trebuie să aibă pe el datele de identificare a vânzătorului (nume, adresă, adresă de e-mail, telefon);
  • şi nu uita: în termen de 14 zile de când ai primit produsul te poţi răzgândi. Dacă vezi că nu coincide eticheta, dacă ţi se pare ceva suspect sau pur şi simplu nu mai vrei acel produs, ai dreptul să te răzgândeşti.

Pentru orice întrebări şi detalii, verifică site-ul www.eccromania.ro. Aici găseşti sfaturi despre cum să cumperi produse şi cum să foloseşti servicii în Europa. Iar site-ul www.pacientactiv.ro te informează despre suplimente, medici şi drepturile pe care le ai. şi nu uita: nu există tratamente minune şi nu cumpăra nimic fără sfatul medicului!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân