Top 9 greşeli care îmbolnăvesc bărbaţii

Încearcă să meargă cât mai des la sală şi are grijă tot timpul la ce pune pe farfurie, mai cu seamă la ce bagă în gură, însă niciodată nu acordă atenţie numărului de beri consumate şi frecvent uită să se spele pe dinţi înainte de culcare. Este vorba de masculul contemporan, râvnitul burlac sau partenerul care ne înseninează ziua cu micile sale copilării.
  • Publicat:
Top 9 greşeli care îmbolnăvesc bărbaţii

Încearcă să meargă cât mai des la sală şi are grijă tot timpul la ce pune pe farfurie, mai cu seamă la ce bagă în gură, însă niciodată nu acordă atenţie numărului de beri consumate şi frecvent uită să se spele pe dinţi înainte de culcare.

Este vorba de masculul contemporan, râvnitul burlac sau partenerul care ne înseninează ziua cu micile sale copilării.

Deşi este adeseori ipohondru şi îşi numără la sânge fiecare calorie din felia de pâine tăiată cât mai subţire, niciodată nu face rabat de la o shaorma sau un metru de bere când se află în compania prietenilor.

Să vedem care sunt cele mai frecvente greşeli ale bărbaţilor în ceea ce priveşte alimentaţia şi nu numai, care le pot pune în pericol sănătatea şi aspectul fizic.

O bere, 2 beri… bere fără număr

Nici femeile nu sunt mai prejos, dacă e să ne uităm pe statistici, însă bărbaţii deţin locul fruntaş în ce priveşte consumul de alcool în exces. Acesta nu numai că predispune la îngrăşare, ci creşte şi riscul de afecţiuni grave, cum sunt stomatitele, gastritele, statoză, ciroză hepatică, pancreatită, alterări ale personalităţii, tulburări vasculare, hipertensiune arterială şi scăderea activităţii sexuale.

Bărbaţii evită consultul medicului…

Datele oficiale arată că bărbaţii sunt cu 20% mai puţin dispuşi să meargă la controale regulate la cabinetul medicului, ceea ce explică rata de supravieţuire mai mică decât a femeilor, deoarece frecvent se întâmplă ca bărbaţii să descopere boli sau diferite tipuri de cancer când sunt deja în stare avansată şi greu spre deloc tratabile.

… şi nu sunt atenţi la corpul lor

Din cauza fricii, a ignoranţei, a lui „mie nu mi se poate întâmpla asta”  sau din cauza informaţiilor contradictorii, bărbaţii nu sunt acordă atenţie schimbărilor care se petrec cu corpul lor, iar mai cu seamă în ceea ce priveşte zona intimă. Studiile arată că din ce în ce mai mulţi bărbaţi se confruntă cu cancer testicular în stadii avansate tocmai pentru că nu sunt atenţi la simptome şi ajung la medic mult prea târziu.

Şi băieţii plâng câteodată…

Este absolut normal să îţi exprimi sentimentele, să dai afară ceea ce te nemulţumeşte şi să ceri ajutor atunci când simţi că nu poţi face faţă situaţiei în care te afli. Mulţi bărbaţi au tendinţa de a se închide în ei atunci când sunt supăraţi sau deprimaţi şi preferă să nu îşi expună sentimentele. Poate tocmai de aceea sunt şi atât de multe cazuri de suicid în rândul bărbaţilor, tocmai pentru că aleg varianta singurătăţii şi a reprimării sentimentelor, ceea ce creşte în acelaşi timp şi riscul de abuz de alcool sau consum de droguri.

Stresul la locul de muncă, mai vizibil în rândul bărbaţilor

Deşi atât femeile cât şi bărbaţii sunt expuşi frecvent stresului la serviciu, se pare că femeile reuşesc să facă faţă mai cu brio decât cei din urmă, arată un studiu pe 3.000 de angajaţi. Potrivit acestei cercetări, bărbaţii au de 4 ori mai multe şanse să-şi ia o zi liberă din cauza stresului şi au risc dublu de a se refugia în alcool pentru a scăpa de stres. Stresul la locul de muncă este un important factor de risc în apariţia în apariţia depresiei, a bolilor de inimă şi a accidentului vascular cerebral.

Băile fierbinţi afectează… moştenitorii

Sunt mulţi bărbaţi care preferă ca la sfârşitul unei zile lungi de muncă să se relaxeze într-o cadă plină cu apă
fierbinte, însă acest obicei nu este unul tocmai sănătos dacă intenţionaţi să deveniţi tătic în viitorul apropiat. Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco, Statele Unite, au descoperit în urma unui studio realizat pe o perioadă de 3 ani că băile fierbinţi reduc semnificativ fertilitatea masculină, iar bărbaţii ar trebui să aleagă în schimb duşurile cu apă călâie sau chiar rece, deoarece supraîncălzirea în regiunea testiculelor duce la deteriorarea spermatozoizilor. Nici ţinutul laptopului pe genunchi sau în apropierea zonei intime nu este recomandat deoarece are exact acelaşi efect negativ asupra moştenitorilor.

Bărbaţii nu se dau cu cremă de protecţie solară

… şi foarte rău procedează! Concepţia bărbaţilor este că doar pielea femeilor trebuie protejată de efectele nocive ale razelor solare, însă nici ei nu sunt scutiţi de pericolul crescut al cancerului de piele sau de arsuriler dureroase din timpul sezonului estival. Chiar dacă nu vă expuneţi pielea în totalitate la soare (la mare, ştrand etc.), este esenţial să aplicaţi cremă de protecţie, fie şi cu factor solar mai scăzut, dar să fie, chiar dacă mergeţi la o partidă de fotbal, tenis sau lucraţi la acoprişul casei, pentru că razele soarelui sunt foarte periculoase şi nu iartă pe nimeni, indiferent de sex.

Ups… bărbaţii nu prea agreează ideea spălatului pe mâini

Conform rezultatelor obţinute de Societatea Americană în Microbiologie, unul din 3 bărbaţi nu se spală pe mâini după ce foloseşte toaleta. Aspect destul de îngrijorător, mai ales dacă ne gândim că mâinile murdare sunt factor de risc major în apariţia a numeroase boli infecţioase, printre care se numără infecţia cu salmonella, E. coli, meningita sau chiar hepatita A, catalogată drept “boala mâinilor murdare”.

Periajul dinţilor dimineaţa şi seara – poveste de adormit… bărbaţii

Doar 66% dintre bărbaţi mărturisesc că se spală pe dinţi aşa cum ar trebui, adică de 2 ori pe zi, dimineaţa şi la culcare, se arată într-un raport al American Dental Association. Mai mult decât atât, o analiză amănunţită publicată în Jurnalul Periodontology  arată că femeile merg de două ori mai des la dentist decât o fac bărbaţii. Veştile proaste nu vizează doar zâmbetul mai mult sau mai puţin fermecător de macho man, ci şi faptul că bolile gingivale apărute ca urmare a unei igiene orale defectuoase pot duce în timp la apariţia bolilor cardiace, a disfuncţiilor erectile şi chiar a demenţei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”