Tu ştii ce este un GMO?

Un GMO sau organism modificat genetic este o plantă, animal, microorganism sau alt organism a cărui paletă genetică a fost modificată folosind metode de recombinare ADN, de modificare a genei sau tehnologia transgenică.
  • Publicat:
Tu ştii ce este un GMO?

Un GMO sau organism modificat genetic este o plantă, animal, microorganism sau alt organism a cărui paletă genetică a fost modificată folosind metode de recombinare ADN, de modificare a genei sau tehnologia transgenică.

Această ştiinţă relativ nouă creează combinaţii necertificate/nesigure de plante, animale, gene bacteriene şi virale, care nu se produc în natură sau prin metoda împerecherii tradiţionale. Şi care pot deveni periculoase dacă fac parte din dietă sau din ritualul de îngrijire.

Modificarea genetică afectează multe dintre produsele pe care le consumăm zilnic, de la alimente la produse cosmetice. Pe măsură ce numărul de GMO-uri disponibile pentru uz comercial creşte în fiecare an, proiectul non-GMO prinde aripi şi încearcă să poată oferi cele mai exacte şi actualizate standarde pentru verificarea non-GMO.

Pentru ca un produs să fie non-GMO, el trebuie să fie evaluat astfel încât să se afle în conformitate cu standardele impuse care presupun trecerea cu brio a celor trei niveluri de risc:

Factorul de risc ridicat – produsul este derivat dintr-un organism modificat genetic, conţine derivaţi, sau este produs printr-un proces care implică organisme care sunt cunoscute drept fiind modificate genetic şi disponibile comercial.

Factorul de risc scăzut – produsul nu este derivat dintr-un organism modificat genetic, nu conţine derivaţi, sau nu este produs printr-un proces care implică organisme care sunt cunoscute în prezent drept fiind modificate genetic şi disponibile comercial.

Lipsa riscului – produsul nu este derivat şi nu conţine niciun organism modificat genetic şi nici nu este susceptibil modificării genetice în sine.

Deşi există doar câteva culturi modificate genetic care sunt disponibile la scară largă, produsele obţinute din aceste culturi se regăsesc într-o varietate de ingrediente date spre consum.

Ingredientele cu risc ridicat sunt de obicei prezente în produse ambalate precum: aminoacizii, alcoolul, aspartamul, acidul ascorbic, ascorbatul de sodiu, acidul citric, citratul de sodiu, etanolul, aromele ( „natural“ şi „artificial“), fructoza, siropul de porumb, proteina vegetală hidrolizată, acidul lactic, maltodextrina, melasa, monosodiul glutamat (MSG), zaharoza, proteinele vegetale texturate (TVP), guma xantan, vitaminele, oţetul, produsele de drojdie.

Experţii consideră faptul că produsele de origine animală, cum ar fi carnea, produsele lactate, ouăle şi mierea reprezintă un risc ridicat ca urmare a prevalenţei GMO-urilor în hrana animalelor.

Concluzia este că ar trebui să fim mult mai atenţi la ce punem în farfurie sau ce punem pe pielea noastră. Veste bună este că au apărut deja branduri de alimente şi cosmetice cu ingrediente non-GMO.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân