Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenţie împotriva gripei de sezon

Bolnavii cronici, femeile însărcinate, vârstnicii şi personalul medical sunt cei mai expuşi în faţa virusului gripal!
  • Publicat:
Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenţie împotriva gripei de sezon

Odată cu sosirea anotimpului rece apar şi cazurile de gripă, caracterizate prin infecţii ce afectează tractul respirator superior, care se răspândesc cu uşurinţă, în special prin tuse, strănut sau în urma contactului direct cu o persoană infectată.

Pentru cea mai mare parte a populaţiei, efectele gripei nu sunt grave de obicei, însă în cazul persoanelor peste 65 de ani, al femeilor însărcinate şi al bolnavilor cronici, cei care sunt cei mai vulnerabili în faţa gripei, pot apărea complicaţii periculoase, ce pot duce în cazuri extrem de grave chiar la deces.

O altă categorie expusă gripei este personalul medical, care, prin natura meseriei, intră în contact cu pacienţi de la care pot contacta virusul gripal.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenţie împotriva gripei şi a complicaţiilor asociate, de aceea este recomandat, mai ales persoanelor aflate în grupele de populaţie la risc, să se vaccineze înaintea începerii sezonului gripal.

Luna octombrie, propice pentru vaccinul antigripal


Luna octombrie este cea mai indicată pentru efectuarea vaccinului anual antigripal Astfel, în acestă perioadă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii derulează cea de-a IV-a ediţie a Campaniei de Informare privind Gripa, aducând în centrul atenţiei implicaţiile pe care le poate avea gripa la nivelul sănătăţii populaţionale şi importanţa imunizării prin vaccinare.

Cele mai expuse categorii de persoane 

Persoanele cu probleme medicale cronice – cu afecţiuni precum diabetul, bolile cardiace, boala cronică de rinichi, boli pulmonare, tulburări neurologice, sistem imunitar slăbit, obezitate extremă, astm sau afecţiuni hepatice cronice sunt printre cei mai expuşi în faţa gripei.

Prin vaccinare, se reduce riscul de agravare a bolii, de spitalizare şi chiar situaţiile, în care viaţa poate fi pusă în pericol. Totodată, persoanele cu probleme de sănătate cronice pot prezenta un sistem imunitar slăbit, din cauza bolii în sine (ex: infecţia HIV, diabet) sau din cauza tratamentului (steroizi, chimioterapie). Aceste lucruri îngreunează lupta organismului împotriva infecţiei gripale, crescând riscul de complicaţii, precum pneumonia, de aceea Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea anuală.

Gripa în timpul sarcinii poate duce la complicaţii severe

Gripa poate avea efecte periculoase şi în cazul femeilor însărcinate, având potenţialul de a genera complicaţii serioase. Sarcina determină modificări temporare în sistemul imunitar, care expun femeia la gripă, existând şi pericolul de afectare a fătului, din cauza gripei.

Şi nou-născuţii pot fi afectaţi de gripă, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat şi, astfel, nu este capabil să lupte cu infecţiile. Gripa în timpul sarcinii poate conduce şi la naştere prematură sau la naşterea unui copil cu o greutate sub cea normală. Gravidele care manifestă semne ale gripei, din care amintim: tuse, durere în gât, febră, secreţii nazale, probleme respiratorii, dureri de cap, greaţă sau alte simptome trebuie să apeleze imediat la medic.

Astfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că vaccinarea sezonieră împotriva gripei este cea mai bună alegere în sarcină pentru mamă şi copil, fiind sigură în toate stadiile sarcinii.

Persoanele vârstnice, mai vulnerabile în faţa gripei

Gripa poate să aibă urmări grave şi în rândul persoanelor de peste 65 de ani, ţinând cont că între 80-90% dintre decesele asociate gripei se produc la persoane aflate în această categorie de vârstă, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Persoanele în vârstă prezintă un risc ridicat de spitalizare în caz de gripă, deoarece sistemul imunitar este slăbit şi luptă mai greu cu infecţiile. Vaccinarea anuală, înainte de începerea sezonului gripal, este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire, de complicaţii ale gripei, de spitalizare şi în anumite cazuri, de deces.

50% din personalul medical contactează gripa de la pacienţi

Expus unui risc crescut de a contacta gripa, în comparaţie cu populaţia adultă generală, este şi personalul medical. Cei care lucrează în sistemul medical pot lua gripă de la pacienţi sau de la colegi. În timpul epidemiilor de gripă, anumite studii au arătat că peste 50% din personalul medical care îngrijeşte pacienţii cu gripă poate contacta boala, cei mai vulnerabili profesionişti fiind cei care lucrează în departamentele de urgenţă şi în clinici, dar şi asistentele medicale, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Odată contactat virusul de către un membru al personalului medical, acesta poate fi transmis mai departe, atât la pacienţi, cât şi la toţi cei cu care interacţionează.


Unii pacienţi pot dezvolta complicaţii periculoase, existând cazuri de decese provocate de gripă în unităţile medicale neonatale de îngrijire intensivă şi în cele de oncologie pediatrică, în urma transmiterii virusului de la personal medical la pacient, mai evidenţiază datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Astfel, vaccinarea este recomandată întregului personal medical, înaintea începerii sezonului de gripă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii demarează, anual, Campania de informare, comunicare şi de creştere a nivelului de conştientizare a pericolelor implicate de gripă, cu accentul pe anumite categorii vulnerabile ale populaţiei şi pe importanţa administrării vaccinului antigripal, în sezonul rece.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân