Vinul, beneficii pentru sănătate

Consumatorii de vin sunt, în general, mai sănătoşi şi au parte de o viaţă mai lungă.
  • Publicat:
Vinul, beneficii pentru sănătate

“Consumatorii de vin sunt, în general, mai sănătoşi şi au parte de o viaţă mai lungă”, spune autorul, care şi-a petrecut mulţi ani studiind beneficiile pe care le prezintă vinul pentru sănătate. În “Dieta cu vin”, prof. Roger Corder examinează importanţa vinului, a dietei şi a stilului de viaţă în atingerea unui grad maxim de bunăstare.

Este important să conştientizezi ce înseamnă consumul sănătos de vin – şi ce obiceiuri ar trebui evitate de băutorul de vin. Dacă toate vinurile roşii conferă sau nu aceleaşi beneficii – este o altă întrebare interesantă pentru consumatorii de vin.

Testele arată că unele vinuri roşii conţin niveluri mult mai mari ale procianidinelor (polifenolii protectori care îmbunătăţesc funcţionarea vaselor de sânge) comparativ cu altele. Prin consumul acestor vinuri, beneficiile maxime pot fi obţinute bând mai puţin.

De asemenea, cercetările relevă faptul că persoanele care consumă vin roşu suferă mai rar de boli de inimă sau de diabet, precum şi de demenţă la bătrâneţe.

Reduce vinul riscul de apariţie a cancerului?

Unele dovezi experimentale au asociat polifenolii (substanţe chimice din plante prezente în vinul roşu) cu acţiuni anticancerigene, însă semnificaţia acestor studii de laborator nu este încă limpede. Dieta exercită un impact atât de important asupra cancerului, încât este adesea dificil de distins între beneficiile oferite de vin şi modelul sănătos de alimentaţie al consumatorilor de vin.

De fapt, o dietă bogată în fructe şi legume ar putea fi suficientă pentru prevenirea cancerului la sân în cazul femeilor care beau zilnic unul sau două pahare de vin. Un studiu publicat în 2005, în American Journal of Gastroenterology, sugerează că un consum moderat de vin reduce riscul cancerului la colon.

Descoperirile au fost surprinzătoare în comparaţie cu riscul crescut prezent la consumatorii în exces de băuturi spirtoase sau de bere. Cu toate acestea, examinarea mai atentă a arătat că băutorii de vin aveau o greutate mai adecvată, mâncau mai multe fructe şi legume, depuneau mai mult efort fizic şi fumau în procent mai redus.

Însă pentru unele tipuri de cancer vinul ar putea deţine mai multe beneficii decât un stil virtuos de viaţă.

Atenţie! Consumul excesiv de alcool este relaţionat cu un risc mai mare de dezvoltare a unui cancer în cavitatea bucală, gât şi stomac. Această situaţie este adesea asociată cu alţi factori de risc precum fumatul.

Află mai multe din volumul “Dieta cu vin” de Roger Corder, Editura Curtea veche, 352 pag., 
30 lei

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”