Legătura dintre pisici şi notele slabe: Un parazit care „controlează mintea” umană

Conform Mediafax, performanţele înregistrate de copii la şcoală ar putea fi afectate de un parazit răspândit de pisici, potrivit unui studiu al unor cercetători americani, apărut recent într-o publicaţie de specialitate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Legătura dintre pisici şi notele slabe: Un parazit care

Conform Mediafax, performanţele înregistrate de copii la şcoală ar putea fi afectate de un parazit răspândit de pisici, potrivit unui studiu al unor cercetători americani, apărut recent într-o publicaţie de specialitate.

Noul studiu stabileşte o legătură între infecţia cu parazitul Toxoplasma gondii – care se dezvoltă de regulă în intestinele pisicilor, dar poate infecta creierul altor mamifere, inclusiv oameni – şi tulburările de memorie sau de citire pe care le au unii şcolari.

Se presupune că aproximativ 30% din întreaga populaţie la nivel global este purtătoare a acestui parazit, deşi în unele ţări rata de infecţie ajunge chiar şi până la 70%. 

Toxoplasma gondii se poate răspândi la oameni prin contactul cu fecalele animalelor infectate, cu legumele şi fructele nespălate sau cu carnea tratată termic insuficient.

Conform noului studiu, publicat în jurnalul Parasitology şi citat de Daily Mail, parazitul respectiv ar putea avea un impact mult mai mare asupra creierului uman decât se credea până acum.

Rezultatele cercetărilor, efectuate de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Iowa şi Universitatea Internaţională din Florida, sugerează că infecţia cu Toxoplasma gondii poate fi asociată cu rezultatele slabe înregistrate la învăţătură de către copiii afectaţi, în special la testele de lectură şi la cele de abilităţi cognitive.

Acelaşi studiu sugerează, totodată, că efectele provocate de acest parazit sunt resimţite mai puternic de către persoanele care au o carenţă de vitamina E.

„Confirmarea rezultatelor necesită efectuarea unor studii suplimentare, iar cercetările viitoare ar putea include teste care să confirme o posibilă eficacitate a suplimentelor de vitamina E în îmbunătăţirea deficienţelor cognitive asociate ipotetic cu această infecţie”, susţin autorii cercetărilor.

Noul studiu a fost efectuat pe un număr de 1.755 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, dintre care 135 au fost depistaţi cu parazitul Toxoplasma gondii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”