7 reguli pentru o soacră toxică

Unul dintre cele mai ciudate motive pentru care se poate ajunge la divorţ se numeşte „soacră”. Este cea care ştie cel mai bine ce îi trebuie “copilului” ei, indiferent de vârstă acestuia.
  • Publicat:
  • Actualizat:
7 reguli pentru o soacră toxică

Unul dintre cele mai ciudate motive pentru care se poate ajunge la divorţ, se numeşte „soacră”. Este cea care ştie cel mai bine ce îi trebuie “copilului” ei, indiferent de vârstă acestuia. Vine în vizită când nu te aştepţi, cotrobăie prin lucruri şi frigider şi este veşnic nemulţumită de ceea ce găseşte. Ce uită “mama soacră”, este faptul că nouă familie are dreptul să îşi stabilească propriile reguli, propriile obiceiuri. 

Dacă va aflaţi în situaţia de a avea o soacră toxică, aveţi doar câteva soluţii pentru a încerca să rezolvaţi problema:

1. Discuţia cu partenerul. Acesta este cel mai în măsură să corecteze comportamentele părinţilor lui, dacă aceştia va deranjează.

2. Regulile familiei. Stabiliţi împreună cu partenerul, care vă sunt rolurile în familie, astfel încât acesta să poată avea un discurs cu părinţii săi:

Reguli legate de treburile casnice: cine spală, calcă, duce gunoiul, găteşte, are grijă de copii. Vremurile în care doar femeia se ocupă de casă şi copii au trecut de mult.

Reguli legate de copii: cine îi duce şi îi aduce de la şcoală, cine se ocupă de activităţile sociale, sportive, educative ale copiilor.

3. Nevoile sau activităţile proprii. Carieră, intâlnirile cu prietenele, sportul, hobby-urile, shoping-ul, şi în general, toate activităţile pe care simţiţi nevoia să le faceţi singură, neînsoţită.

4. Apelaţi la psiholog. Vă poate ajută să va construiţi mai uşor un scenariu de viaţă viabil, uşor de realizat şi de urmărit.

5. Nu apelaţi la prieteni. Aceştia vă pot da doar sugestii personale, fiind implicaţi emoţional. Ceea ce a funcţionat la ei, nu este obligatoriu să funcţioneze şi în cazul vostru.

6. Discuţia cu soacră. Aceasta are loc doar între dânsa şi propriul copil. Iar acesta trebuie să îi prezinte lucrurile enunţate mai sus, pe care le-aţi stabilit împreună şi care devin regulile familiei voastre. Aceste reguli sunt doar prezentate, nu puse în discuţie.

7. Nu discutaţi cu soacră niciodată. Dacă are întrebări, soluţii, îndrumări, şi ştiţi că nu vă înţelegeţi, să comunice doar cu partenerul şi dvs să luaţi la cunoştinţă de la acesta.

Sunt părinţi care nu conştientizează că noua familie are nevoie de propriul spaţiu şi de propriile reguli pentru a se construi şi consolida. În dorinţa lor de a face bine, ajung uneori să facă mai mult rău, datorită intruziunii neavenite. Aceste comportamente nu le acceptaţi încă de la început, pentru că nu se vor schimba. Dacă nu reuşiţi de una  singură, apelaţi la ajutor specializat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea
Oferă consultaţii pentru: psihoterapie şi consiliere pentru copii, adulţi, de grup, de familie, psihoterapie pentru depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburări de personalitate, tulburări alimentare, tulburări de natură sexuală, tulburări ale somnului, atacuri de panică. A susţinut ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”