Pe drumuri de munte către noi…

Luna august este ideală pentru drumeţia pe munte. Nimic nu poate fi mai relaxant, mai destresant, mai la îndemână, fără costuri exorbitante, mai curat şi eficient, decât un raid prin munţii noştri româneşti. Chiar şi numai o zi petrecută pe munte se dovedeşte a fi "mană cerească".
  • Publicat:
Pe drumuri de munte către noi…

Luna august este ideală pentru drumeţia pe munte. Nimic nu poate fi mai relaxant, mai destresant, mai la îndemână, fără costuri exorbitante, mai curat şi eficient, decât un raid prin munţii noştri româneşti. Chiar şi numai o zi petrecută pe munte se dovedeşte a fi „mană cerească”.

O zi în mijlocul naturii, la aer curat, când vântul îţi mângâie trupul, plămânii se desfată cu oxigen, privirea se bucură de culoare, corpul se eliberează de toxine, transpirând abundent, iar mintea se eliberează de stres, este cadoul ideal la care toţi avem acces.

Şi la sfârşitul unei astfel de zile, cu siguranţă simţi că ai trăit-o cu adevărat, că viaţa e frumoasă, că poţi orice-ţi propui, că brusc eşti mai frumos, mai sportiv şi cert mai fericit! Şi este atât de simplu! Redescoperi bucuria simplă şi autentică, dezvolţi respectul necondiţionat în faţa naturii şi afli că toate lucrurile au rostul lor pe lume.

Aventura cere planificare

Într-adevăr, o evadare pe munte îşi poate dărui oricare dintre noi, ca premiu sau ca challenge, ca o vacanţă sau ca terapie. Reuşita în acest demers presupune o reţetă a cărei ingrediente trebuie obligatoriu cunoscute şi doar foarte uşor personalizate – pregătirea drumului, identificarea resurselor şi verificarea disponibilităţilor acestora, achiziţionarea echipamentului, fără de care o simplă drumeţie se poate transforma în sport extrem de periculos.

“Ştiinta urcatului” necesită răspunsuri ferme la întrebări concrete – “Cum gestionez efortul?, “Cum anticipez situaţiile de criză de genul “Nu mai pot”, “Nu voi reuşi”, “Nu mai am resurse” şi cum îmi asigur un management de risc eficient – să risc şi în acelaşi timp să nu mă expun la pericole?”.

Viaţa e un urcuş
Dezvoltarea şi creşterea personală sau atingerea unui obiectiv pot fi comparate cu urcuşul unui munte. Ca şi în viaţă, greutatea pantei variază de la persoană la persoană, în funcţie de percepţia drumeţului şi de abaterile de la drumul armonios al sănătăţii emoţionale.

Căci un psihic curat şi echilibrat este uneori mai important pe munte decât un fizic antrenat. “Urcuşul” necesită efort, motivaţie şi presupune reinventare şi dobândire de noi obiceiuri şi valori şi implicit, descoperirea propriei valori şi a bucuriei vieţii.

După o astfel de experienţă, modul nostru de a gândi, de a simţi, de a acţiona, de a relaţiona, de a ne structura timpul şi spaţiul, de a ne trata corpul, de a ne gestiona emoţiile, de a investi energia psihică etc. se poate schimba radical, transformându-ne în persoane echilibrate fizic şi emoţional. Şi putem afla care sunt momentele cu adevărat importante în viaţă. Şi mai ales valorile.

Oamenii ar trebui să tindă către împlinirea sufletească, acea stare de plin, acel sentiment mult mai subtil, de satisfacţie şi pace interioară. Şi această stare poate fi descoperită mai ales atunci când ne aflăm în afara zonei de confort, când experimentăm provocările naturii, pentru care fiecare dintre noi este dotat din punct de vedere fizic, emoţional, psihic şi spiritual cu tot ce este nevoie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Secretele CV-ului
Secretele CV-ului "de criză"
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân