Viena, vis de Craciun

Mos Craciun vine la Viena. Si nu in orice conditii. Doar cand orasul este luminat din cap pana in picioare, cand in fata Primariei Municipale (Rathaus) este impodobit unul dintre cei mai falnici brazi din Europa, cand familiile se reunesc, iar copiii conf
  • Publicat:
Viena, vis de Craciun
Viena, vis de Craciun

Una dintre cele mai ravnite destinatii de Craciun de pe batranul continent este cu siguranta Austria. Este aleasa fie pentru sporturile de iarna din Alpi, fie pentru capitala muzicii, artelor frumoase, culturii si arhitecturii (Viena), fie pentru orasul in care s-a nascut Mozart (Salzburg), plin de cladiri in stil baroc. Ceea ce este de admirat si de preluat de la austrieci este faptul ca au stiut foarte bine cum sa-si conserve trecutul. Cladirile construite chiar in Evul Mediu sunt integrate perfect in peisaj, chiar si azi in secolul vitezei. Drept urmare, impresia este a unor orase din povesti cu printi si printese.

Craciun vienez
Nasterea Domnului este cea mai importanta sarbatoare pentru austrieci. Desi nu au traditii diferite de ale noastre, iata cum petrec acestia. In primul rand, familia se reuneste. Pregatirile pentru seara de Ajun incep cu amenajarea bradului „christbaum”. Se folosesc jucarii colorate, stelute din paie, clopotei, globulete, chiar si figurine din ciocolata, caramel sau fructe. Lumanarile mici termina aranjamentul. „Krippe” este o iesle cu Sfanta Familie, ce se construieste in fiecare casa. „Christkindl” este Mos Craciunul austriecilor si, ca orice Mos Craciun respectabil, lasa cadourile tot sub brad. Se citesc povesti, se canta colinde. Doar in aceasta seara se mananca crapul de Craciun, alaturi de carnati si vin fiert. Cadourile – „christmette” nu se deschid pana la miezul noptii. Prima zi de Craciun, „Christtag”, este dedicata vizitelor si petrecerilor, care nu se opresc decat dupa Revelion.

24 de ore in Viena
De Craciun sau nu, orasul celor 100 de muzee si al celor 7.000 de baruri si restaurante, Viena, trebuie vizitat chiar si pentru o zi. Insa, inainte de a te aventura in capitala Austriei, trebuie sa-ti fixezi cateva obiective precise. Inima orasului este „Ringstrasse”. Pentru shopping de calitate te asteapta „Mariahilfer Strasse”, bulevardul cu sute de magazine de-o parte si alta. Daca mai ai energie, rabdare si maini libere dupa o partida de shopping pe cinste, nu rata vizita la unul dintre cele mai mari muzee de arta din lume „Kunsthistoriches Museum”. O alta varianta ar fi un periplu la catedrala „Stefansdom”. Daca esti in cautare de liniste pentru a savura aceasta atmosfera imperiala, poti petrece o dupa-amiaza la Palatul „Schönbrunn”: un tur al resedintei regale si o plimbare in gradini te va face sa intri in spiritul locului. Spre seara, te poti incalzi la aburul unei cesti cu cafea sau ciocolata calda la „Kaffeehaus”. Daca vremea de afara iti permite, nu ar strica nici o clipa de liniste in afara orasului – la „Heuriger”, podgoriile Vienei. Daca esti fan al berii, da o tura la „Prater”, faimosul parc de distractii vienez unde exista o straveche hala a berii. Daca mos Ene nu da semne, dupa ce ochii au fost delectati cu atatea imagini deosebite, poti face o plimbare in complexul Palatului „Hofburg”.

Don’t miss
Parisul are Cartierul Latin, iar Londra Notting Hill. In Viena cel mai trendy cartier este Freihaus. Desi initial a fost zona locuintelor gratuite pentru saraci, acum Freihaus este plin de restaurante elegante, magazine de antichitati, galerii de arta funky, buticuri fashion si cel mai tare magazin de video si DVD-uri, Alphaville. Un alt obiectiv turistic este „Naschmarkt”, un market in aer liber. Are 1,5 kilometri lungime. S-a deschis in secolul al XVI-lea.

Christmas Markets
Inca din noiembrie, in centrul oraselor austrice sunt amenajate corturi si cabane de lemn unde se vand brazi, decoratiuni, mancare, punch si vin dulce fiert. Traditie care se pastreaza din secolul al XIII-lea. Anual, 3 milioane de oameni, dintre care peste 500.000 de turisti straini, vin la Christmas Market-ul vienez. Gazda expozitiei este City Hall, o piata enorma unde actori ambulanti se invart printre vizitatori, ii colinda si le fac fotografii cu brazii inimii „Herzerlbaum”. Tot acum, orasul este iluminat feeric.

Spa chiar si in avion
In Austria nu numai vacanta poate fi in stil spa, ci si calatoria in avion. Astfel, te vei putea relaxa la bordul unei aeronave Austrian Business Lounges, cu un „comfort kit” continand produse aromatice si o gama de accesorii de bunastare care inspira simturile si asigura relaxarea si programul de meditatie audio. Apropo, se poate face spa si acasa pe muzica unuia dintre celebrii compozitori austrieci.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
La schi in Les Trois Vallees din Alpi
La schi in Les Trois Vallees din Alpi
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân