Ceai sedativ, produs vegetal pentru ceai

Substanță activa
ceaiuri (combinatii)
Clasa ATC
XNMC2
Format
produs vegetal pentru ceai
Afecțiuni
nervozitate
Producător
S.C. Fitoterapia S.A.
Acțiune terapeutică
Antispastic, sedativ, hipnotic

Compoziţie

Compoziţie

50 g produs vegetal pentru ceai contin Papaveris Capita (capete de mac) 3,3 g, Tiliae flos (floare de tei) 6,75 g, Leonuri herba (iarba de talpa gastii) 8,3 g, Origani Herba (iarba de sovarf) 6,75 g, Valerianae rhizoma cum radicibus (radacina de valeriana) 8,3 g si Strobuli Lupuli (conuri de hamei) 16,6 g.

Proprietăţi farmacoterapeutice

Antispastic, sedativ, hipnotic.

Indicaţii si contraindicatii

Indicaţii terapeutice

Asociere de plante medicinale utilizate in mod traditional pentru tratamentul nervozitatii la adulti, mai ales in caz de tulburari ale somnului.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului vegetal.

Sarcina si alaptare.

Precautii

In perioada utilizarii ceaiului poate fi necesara monitorizarea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale si ajustarea dozelor medicamentelor utilizate concomitent, de catre medicul dumneavoastra.

Datorita datelor insuficiente privind administrarea la copii a Valerianae rhizoma cum radicibus (radacina de valeriana), si datorita prezentei alcaloizilor izochinolinici in compozitia Papaveris Capita (capete de mac), se recomanda evitarea administrarii Ceai sedativ la copii.

Pot sa apara unele reactii adverse (vezi pct. Reactii adverse). Se recomanda administrarea Ceai sedativ pentru perioade scurte de tratament si in dozele recomandate (vezi pct. Doze si mod de administrare).

Interactiuni si atentionari speciale

Interactiuni

Valerianae rhizoma cum radicibus poate potenta efectul medicamentelor care deprima sistemul nervos central. Studiile la animale au aratat ca valeriana are un efect aditiv cand se utilizeaza in asociere cu barbiturice si benzodiazepine.

Se recomanda ca produsul sa nu fie utilizat in asociere cu consumul de alcool etilic. Desi nu a fost demonstrata clinic, interactiunea dintre valeriana si alcoolul etilic, ca o masura de precautie, pacientii trebuie sa evite consumul de alcool etilic concomitent cu Ceai sedativ care contine Valerianae rhizoma cum radicibus (radacina de valeriana). De asemenea trebuie evitata administrarea medicamentului concomitent cu alte sedative.

Atentionari speciale

Pentru informatii suplimentare in privinta utilizarii produsului se recomanda ca pacientul sa se adreseze medicului.

Sarcina si alaptare

Siguranta administrarii Valerianae rhizoma cum radicibus in timpul sarcinii sau alaptarii nu a fost demonstrata. Papaveris Capita (capete de mac) este contraindicat in timpul sarcinii si alaptarii. De aceea administrarea Ceai sedativ in timpul sarcinii sau alaptarii este contraindicata.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Datorita efectelor asupra SNC, Ceai sedativ poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Vezi si pct. Precautii.

Mod de preparare si de administrare

Mod de preparare

Pentru prepararea infuziei, se adauga 3 g de produs vegetal la 250 ml apa la temperatura de fierbere. Se acopera si se lasa in repaus 10-15 minute, apoi se strecoara.

Mod de administrare

Doza recomandata este de 1 cana (aproximativ 250 ml) de infuzie (preparata asa cum este indicat la pct. Mod de preparare) administrata oral seara inainte de culcare. In caz de insomnie rebela se va administra aceeasi doza si in dupa-amiaza zilei respective. Infuzia se administreaza la un interval mic de timp dupa preparare, la o temperatura care sa permita administrarea

Pentru informatii suplimentare pivind modului de administrare si pentru stabilirea duratei tratamentului se recomanda ca pacientul sa se adreseze medicului. Se recomanda ca tratamentul cu Ceai sedativ sa fie de scurta durata.

Reactii adverse si supradozaj

Reactii adverse

Sunt de asteptat reactii adverse in special la administrarea unor doze mai mari decat cele recomandate.

Poate sa apara somnolenta, ameteala, tremor, hipertermie, prurit, eruptii cutanate. Pot sa apara reactii alergice.

In cazul administrarii de lunga durata a valerianei, pot sa apara: cefalee, agitatie, insomnie, midriaza, tulburari cardiace; rar: tulburari gastro-intestinale; foarte rar: alergii de contact.

Datorita prezentei alcaloizilor izochinolinici in compozitia produsului vegetal, administrarea Ceai sedativ la sportivi poate determina pozitivarea testelor antidoping.

Supradozaj

Doze mari de Valerianae rhizoma cum radicibus pot determina bradicardie, aritmii si scaderea motilitatii intestinale. S-a raportat ca administrarea de doze in jur de 20 grame de radacina de valeriana determina simptome benigne (oboseala, senzatie de apasare la nivelul toracelui anterior, stare confuzionala, tremuraturi ale membrelor si midriaza) care dispar in 24 ore. Doze mari de Papaveris Capita (capete de mac) administrate pot determina initial reducerea capacitatii mintale, euforie reactiva, analgezie, mioza, bradicardie, bradipnee. Aceste simptome pot progresa spre insuficienta respiratorie, cianoza, convulsii tonico-clonice, pilorospasm si atonie intestinala, greata, varsaturi, edem pulmonar sau cerebral. Ca masuri de prim ajutor se recomanda: lavaj gastric, administrare de pulbere de carbune medicinal si sulfat de sodiu. Daca simptomele se agraveaza, este necesar tratament de sustinere intr-o unitate specializata.

Alte informatii

Ambalaj

Cutie cu o punga de hartie a 50 g produs vegetal pentru ceai.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi intre 15 – 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Producator

S.C. Fitoterapia S.A., Romania

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata.

S.C. Fitoterapia S.A.

B-dul Timişoara nr 50, sector 6, Bucureşti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului Noiembrie, 2005

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being