Spanacul (Spinacia oleracea) - beneficii şi proprietăţi

  • Denumire populară: spanac, spenat, spenot
  • Denumire științifică: Spinacia oleracea

Descriere

Spanacul este o plantă legumicolă şi medicinală, anuală, originară din Asia Mică. Planta are o rădăcină fusiformă şi o tulpină dreaptă, care nu prea trece de 30 cm înălţime.

Frunzele spanacului – partea comestibilă, hrănitoare, dar şi medicinală – au peţiolul lung, formă de săgeată şi ovat-alungită, sunt cărnoase şi au culoarea verde închis. Frunzele de spanac se folosesc în bucătărie, pentru consum curent.

Pentru preparate medicinale se recoltează nu numai frunzele, ci şi seminţele.

Frunzele se consumă sub formă de preparate alimentare, de salate sau de suc, iar din seminţe se obţine o infuzie sau un decoct.

Naturiştii nu recomandă fierberea frunzelor de spanac, toate proprietăţile lui păstrându-se numai în stare crudă.

Cuprins
Descriere
Spanacul - Compoziţie
Spanacul - Acţiune
Spanacul - Indicaţii terapeutice
Spanacul - Precauţii şi contraindicaţii
sus

Spanacul - Compoziţie

Frunzele de spanac conţin clorofilă în cantitate mare, alături de  acid folic,  vitamina  B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteină, fier, precum şi o substanţă specifică numită spinacină.

sus

Spanacul - Acţiune

Spanacul se întrebuinţează ca laxativ uşor, ca depurativ, antianemic, hipotensiv, nutritiv, remineralizant, afrodisiac şi hipoglicemiant.

 

sus

Spanacul - Indicaţii terapeutice

Preparatele din frunze de spanac  contribuie la profilaxia sau ameliorarea unor afecţiuni precum: hipertensiunea arterială, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahitismul, acneea, anemia.

De asemenea, spanacul este recomandat celor care se refac după o boală grea, precum şi în stări de oboseală şi epuizare. I se atribuie spanacului şi rolul de activator al secreţiilor pancreatice şi, mai mult decât atât, de agent anticancerigen.

Studii recente arată că spanacul este recomandat gravidelor, contribuind la buna dezvoltare a fătului. Potrivit aceloraşi studii, spanacul contribuie la fortificarea vaselor de sânge, a inimii şi a ochilor.

Datorită faptului că este depurativ (curăţă organismul de toxine), spanacul se foloseşte intens în curele de primăvară. Seminţele de spanac sunt utile în combaterea constipaţiei.

În plus, folosit în uz extern, spanacul sub formă de cataplasme sau comprese cu suc poate amelioraafecţiuni ale pielii precum acneea,  arsurile, eczemele, pecinginea, plăgile atone şi ulcerele de piele.

sus

Spanacul - Precauţii şi contraindicaţii

Nu se va consuma de către pacientii bolnavi de reumatism, gută, hepatită, pietre la rinichi sau vezică, inflaţii gastrice sau intestinale sau artrită, deoarece conţine acid oxalic, contraindicat în aceste afectiuni  (din cauza oxalatţilor de potasiu şi calciu).

Atenţie! Dacă în timpul preparării frunzele de spanac îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde spre galben, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat.

Exclusiv Online - 26.03.2015

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Cele mai citite Plante Medicinale din ultimele 7 zile

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.